29 noiembrie 2021, 11:15

Dacă omul modern nu mai ajunge la bibliotecă, vine biblioteca la el – „Cititor la Bord”, pentru căutători de cărți și zboruri

Dacă vrei să cânți, cântă, iar când ai chef să citești, să te înalți și să zbori departe, în lumi reale și imaginare, de acum înainte n-ai decât să-ți găsești zborul de la Aeroportul Internațional Sibiu (AIS). În incinta acestui aeroport din Transilvania, iubitori de lectură au făcut ce s-au priceput mai bine și au amenajat o bibliotecă așa cum scrie la carte: cu sute de cărți alese din cele mai bune și așezate într-un mobilier special conceput pentru un open space neconvențional și totuși atât de potrivit pentru povești bune.

I-au pus acestei inițiative originale, de altfel o premieră în România, și un nume inspirat, Reader on Board | Cititor la Bord, și i-au găsit motto-ul simplu și lămuritor: Citește și descoperă Lumea!, cu „L” mare.

Proiectul este susținut de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, sprijinit de Consiliul Județean Sibiu și de câțiva parteneri, găzduit de Aeroportul Internațional Sibiu, și a prins viață și aripi cu ajutorul unui project manager iscusit, pe nume Anca Vasilescu. Ea coordonează Departament Metodic. Comunicare. Programe. din cadrul Bibliotecii ASTRA și a scris la un moment dat pe pagina ei de social media: acesta este poate cel mai frumos proiect la care am lucrat în ultimii ani și… nu au fost puține! 🙂

Mi-a mers la suflet biblioteca din aeroport, la fel cum mă entuziasmez ori de câte ori aflu de biblioteci amenajate în spații ne-tradiționale. Prin urmare, m-am împrietenit cu Anca (pe facebook, evident) și în numele proaspetei noastre prietenii mi-a povestit mai multe despre proiectul ei de suflet, minte și zbucium, căruia i-a dăruit timp, imaginație, energie. Toate aceste „lucruri mărunte” ce nu se măsoară de alții, doar de cel care le trăiește, au ajutat proiectul și au ajutat-o, cum zice ea lejer și captivant,  să sară bariere și toate împreună au făcut ceea ce s-a dorit de la început: să zboare cărțile, să prindă aripi, să treacă și dincolo de nori.  În plus, a avut norocul să întâlnească oameni inspirați, cu minți vii, care au înțeles ideea, au prins drag de ea și împreună au făcut-o realitate.

Nimic de citit pe aici?

Într-un studiu din 2013 realizat de Skyscanner pe 10.000 de călători cu avionul, pe lista celor mai dorite servicii într-un aeroport bibliotecile s-au aflat pe locul trei (după săli de cinema și capsule de dormit). Altfel spus, 32 la sută dintre cei intervievați au spus că le-ar face plăcere să găsească biblioteci în aeroporturi.

Când a propus acest proiect, Anca Vasilescu nu a căutat să afle dacă mai există unul la fel prin alte aeroporturi din țară sau din lume, dar crede că, dacă ar fi existat în România, ar fi trebuit să audă de el.

„La un moment dat, i-am întrebat pe cei de la aeroport dacă știu de ceva asemănător, iar ei mi-au spus de o localitate din Italia, nu am reținut numele, pentru că am văzut o imagine cu un raft uriaș în care era o singură carte… 😀 Am mai aflat că există un ”colț de lectură” pe aeroportul din Cluj Napoca, o inițiativă a unui ONG, deci nu a unei biblioteci publice și nu organizată de un specialist în promovarea cărții, a lecturii”, povestește Anca.

Biblioteci există în mai multe aeroporturi din lume, în diferite variante. Aeroportul Internațional Nashville se pare că a fost primul unde s-a deschis o bibliotecă – s-a întâmplat  în anul 1962 însă acum biblioteca nu mai există. Între timp, multe aeroporturi moderne au început să găsească loc și pentru biblioteci printre tot felul de magazine. Aeroportul din Taipei oferă călătorilor în jur de 2000 de cărți dar și ziare și reviste. La biblioteca din Aeroportul Schiphol sunt cărți și iPads unde poți asculta muzică iar biblioteca din aeroportul din Tallin, Estonia, are cărți primite în special din donații, unele făcute inclusiv de președintele țării. De câțiva ani, Aeroportul din Helsinki are bibliotecă și se bazează și pe ideea de schimb – călătorii care au în bagaj o carte citită o lasă la biblioteca aeroportului și pot lua de acolo alta.

Pentru căutătorii de cărți și zboruri

Dorința de a încuraja lectura în spații neconvenționale și petrecerea timpului de așteptare într-un mod plăcut și util a stat în spatele noului proiect de la AIS. Mai exista intenția ca, prin intermediul Reader on Board | Cititor la Bord, biblioteca să se apropie de acel public dornic de informare, dar cu timp limitat de a ajunge în spațiul unei biblioteci publice tradiționale. Altfel spus și parafrazând, dacă nu mai merge omul la bibliotecă, atunci e timpul să vină biblioteca la om. În acest mod, cititorul modern, cu un stil de viață trepidant, s-a conectat din nou la bibliotecă.

Ideea acestui proiect a apărut simplu, ca toate ideile frumoase, și s-a concretizat în timp, alături de oameni entuziaști în fața unei provocări ce te prinde. „Am undeva în ființa mea o setare specială, de a crea biblioteci, adică de a aduce cartea cât mai aproape de om”, spune Anca. Și mai are, spune tot ea, și setarea de a-și face rapid prieteni, fiindcă a găsit repede un limbaj comun cu purtătorul de cuvânt de la AIS căruia i-a propus proiectul, l-a spus mai departe și, la un moment dat, s-a trecut la treabă. „Undeva în ființa mea am setarea de a provoca și de accepta provocări interesante”, încheie amuzată Anca povestea setărilor ei.

Cărțile potrivite la locul potrivit

Din cele 1500 cărți din biblioteca de la AIS, câte au fost în urmă cu o lună la lansare, unele sunt în limba română dar multe sunt în limba engleză, iar câteva în franceză și spaniolă. Fondul de carte a fost asigurat de EduCab România, o platformă ce susține programe de dezvoltare a colecțiilor de carte din bibliotecile din mediul rural.

„Întâmplarea a făcut ca majoritatea celor 1200 de volume – nuca viitorului fond de carte Reader on Board | Cititor la Bord –  să fie beletristică în limba engleză și nu erau compatibile cu bibliotecile sătești, motiv pentru care le-am ”inventat” o altă destinație…”, spune Anca.

Cum nimic nu poate exista fără obstacole, în acest proiect obstacolul principal a fost imposibilitatea achiziționării mobilierului pe care să fie puse cărțile.

„Aici se prezintă absurdul situației în care se zbat instituțiile de cultură. Neavând ”voie” (notă: Biblioteca ASTRA) să achiziționăm mobilier anul acesta, proiectul se bloca în absența unor rafturi atât de… necesare înființării unei biblioteci, fie ea tip ”open space”. Situația s-a rezolvat prin identificarea unui sponsor în urma unui apel pe rețelele de socializare, KeepCalling Team, care a îndrăgit proiectul – undeva în ființa mea am setarea de a prezenta lucrurile în cuvinte potrivite –, și a achiziționat rafturile, 12 module”, povestește Anca.

Acees la cărți și reviste

Orice pasager are acces gratuit la cărți, fără să fie nevoie de a oferi date personale așa cum se întâmplă în bibliotecile publice clasice. Orice carte disponibilă în biblioteca aeroportului poate fi luată de pe raft, citită, răsfoită, în timp ce se așteaptă îmbarcarea sau poate fi pusă în bagaj.

Sunt în special volume de beletristică, cărți pentru adulți, adolescenți și copii, dar fondul este gândit ca fiind unul de tip enciclopedic, specific bibliotecii publice, destinate unui public larg, mozaical. „La deschidere au fost 1500 de cărți, au mai rămas 500, iar astăzi (început de septembrie) am alimentat colecția cu 424 de cărți și reviste noi”, aflu de la Anca Vasilescu.

Cărțile sunt în format tipărit, în original și parte dintre ele se regăsesc și în colecțiile bibliotecilor publice. Nu sunt ediții mai vechi de 2010, iar titlurile și autorii sunt de top.

„Cu alte cuvinte, nu am compus o colecție de maculatură…”, precizează Anca, răspunzând întrebării în ce format sunt cărțile, dacă sunt în original sau au fost făcute copii. În viitor, pentru a fi în pas cu secolul și tehnologiile lui, se dorește extinderea proiectului și realizarea unei colecții de cărți și în format electronic.

Dacă se alege varianta împrumutului, cei de la bibliotecă sugerează returnarea cărților, fie la întoarcerea din călătorie, fie la plecarea spre o altă destinație, fie la sediul din Sibiu al Bibliotecii Județene ASTRA (care este pe strada George Barițiu, nr. 7)

Și cărțile și-au deschis aripile

După o lună bună de la lansarea Reader on Board | Cititor la Bord, tot mai multe cărți de la AIS au început să zboare.

„Au prins aripi și de fiecare dată, acum, când aud decolând un avion, trimit un gând bun celor care zboară, vizualizând cărțile care-și deschid și ele aripile-coperți, invitând călătorul la un zbor imaginar, plin de imagini, idei, dileme, strategii, provocări”, spune Anca Vasilescu.

Unele cărți au fost deja returnate, altele se vor întoarce înapoi în rafturile de la biblioteca AIS anul viitor, multe nu se vor mai reîntoarce niciodată. Dar asta nu e o problemă, fiindcă de la bun început s-a stabilit că returnarea lor nu va fi obligatorie. Doar recomandată.

„Ce poate fi mai frumos, ca bibliotecar, decât să creezi o bibliotecă cu cărți libere, cu misiunea clară să elibereze pre-judecățile călătorilor din întreaga lume”, spune Anca.

Fiecare carte e marcată cu logo-ul campaniei, iar atunci când nu mai poate fi returnată va primi statutul de „ambasador al Bibliotecii publice sibiene” și va trebui să-și găsească un loc pe alte meridiane, acolo unde e nevoie de ea.

Mulți dintre călătorii cu avionul de la AIS au devenit de acum și ei donatori de cărți.  Apropo de asta, oricine poate îmbunătăți colecția de carte de la biblioteca din incinta Aeroportului Internațional Sibiu cu câteva condiții: să fie cărți publicate începând din anul 2010, să fie cărți de calitate, noi sau foarte bine păstrate. Pentru asta, se poate lua legătura fie cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, fie cu cei care se ocupă de pagina de facebook dedicată Reader on Board | Cititor la Bord.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.