1 ianuarie 2023, 11:19

Dacă viața nu e destul de rapidă, există montagne russe

Cu toții știm că viața e un montagne russe, amen!, totuși, uneori te poate ține prea mult într-un loc și atunci știi că e momentul să-i mai schimbi gustul, culoarea – și, drepți să fim, nu s-ar prea putea spune în zilele noastre că nu am avea cu ce.

Dacă nu te-ai dat niciodată într-un montagne russe adevărat, poate a sosit timpul să mergi într-un parc de distracții și să te lași trecut în trei minute prin trăirile unei vieți întregi, cu toată gama de emoții omenești.

Big Thunder Mountain Railroad | Sursa: Pinterest

Big Thunder Mountain Railroad | Sursa: Pinterest

Montagne russe și pietrele la rinichi

Pe lângă senzații zguduitoare, se pare că o tură cu montagne russe are și alte avantaje sănătoase: îl poate scăpa pe om de cumplitele pietre la rinichi, dacă are așa ceva. Evident, ar fi momentul unei pauze de râs. După asta, să mergem mai departe, fiindcă, deși pare, s-ar putea să nu fie tocmai o glumă.

Întors dintr-o vacanță petrecută la Walt Disney World din Florida, un pacient al unui profesor de la Michigan State University i-a povestit că, în urma unei plimbări cu Big Thunder Mountain, a eliminat o piatră de la rinichi.

Curios să știe dacă eliminarea pietrei a fost cauzată într-adevăr de cursa făcută sau a fost o coincidență, respectivul pacient a făcut mai multe plimbări cu Big Thunder Mountain. De fiecare dată, a spus el, a scăpat de o piatră la rinichi.

Nedumerit, dar și amuzat la început de această mărturisire bizară, profesorul a vrut să verifice cât adevăr poate fi în toată povestea. Cu un model de aparat renal făcut din silicon, în care a introdus câteva pietricele artificiale, profesorul s-a dus într-un parc de distracții și s-a dat în tot felul de trenulețe. Descoperirea l-a uimit și, în timp, a dezvoltat studiul al cărui rezultat a fost apoi publicat în Journal of the American Osteopathic Association.

Concluzia a fost că pot fi eliminate pietrele la rinichi folosind această metodă, dar trebuie mers cu un anumit tip de montagne russe. Pentru a funcționa, spunea profesorul american, acesta trebuie să fie rapid, să treacă prin curbe și răsuciri, dar să nu ajungă cu roțile în sus, altfel spus, să nu te dea cu capul în jos, iar Big Thunder Mountain era cât se poate de eficient în privința asta.

Deci, pe scurt, ar suna mesajul urologului american, cine are pietre la rinichi, înainte de a merge la medic, să treacă mai întâi pe la un parc de distracții ca să facă o plimbare într-un montagne russe.

Pentru această cercetare inedită, autorii (alături de profesor a mai lucrat un medic) au fost recompensați în septembrie 2018 cu premiul IG Nobel pentru Medicină. Aceste premii, acordate din 1991, onorează, cum spun organizatorii, “acele realizări care îi fac mai întâi pe oameni să râdă și apoi îi pun pe gânduri”.

În istorie | Sursa: commons.wikimedia.org

În istorie | Sursa: commons.wikimedia.org

 

Cum a început distracția montagne russe

Povestea montagnes russes – traducerea ar fi munți rusești – vine, cum spune și denumirea, din Rusia. De acolo a pornit predecesorul modernului roller coaster, așa cum îi spun englezii.

Prin secolul al XVIII-lea, poate și mai devreme, undeva în Rusia, ca să mai alunge din plictiseala lungilor ierni, niște oameni au făcut din lemn câteva pante pe care le-au acoperit cu zăpadă. Lumea mergea și se dădea pe acele pante în sănii ce aterizau la sfârșit într-o groapă cu nisip.

Unii susțin că acele sănii de fapt nu erau chiar sănii, fiindcă aveau roți. În fine, distracția a prins atât de bine încât la începutul secolului al XIX-lea, pe la 1812, a fost exportată și la Paris. Într-una din multele grădini publice ale Parisului de atunci, unde lumea se plimba, dar putea să meargă și la concerte și la tot felul de spectacole, s-a deschis  Les Montagnes Russes à Belleville.

Cum însă în Franța gheața nu a rezistat la fel de bine și de mult pentru ca oamenii să se bucure de această distracție aproape tot anul, oamenii au căutat variante. Cu timpul, săniilor li s-au pus roți și inginerii francezi au început să concureze în a inventa acel montagne russe cu zeci de suișuri, coborâșuri, curbe, hopuri, nebunii.

Mauch Chunk Switchback Railway | Sursa: PennLive

Mauch Chunk Switchback Railway | Sursa: PennLive

Istoria americană

În America, istoria acestei distracții a început la Mauch Chunk Switchback Railway, o cale ferată îngustă folosită la început pentru transportul cărbunilor extrași din mine. După ce nu s-a mai utilizat în acest scop, se ofereau tururi pentru cei care plăteau și erau dornici de o plimbare aparte.

Apoi, s-a dezvoltat și s-au creat numeroase elemente preluate ulterior în construirea de montagnes russes, așa cum le știm azi.

Până la cel de-Al Doilea Război Mondial, orice roller coaster a fost o adevărată senzație, fiind în topul preferințelor printre activitățile de divertisment. În timpul războiului și după ce s-a sfârșit, când omenirea pierduse până și puterea de a zâmbi, acest tip de distracție căzuse în uitare. Abia după anii 1970, industria de entertainment a început să-și revină ușor.

În plus, apariția unor montagnes russes moderne, ce ofereau din plin distracție, a dus la răspândirea acestora în toată lumea (ok, în afară de Antarctica!). Astfel, toți au înțeles că un parc de distracții care se respectă trebuie să aibă cel puțin un montagne russe.

Montagne russe Sursa: Canada's Wonderland

Montagne russe
Sursa: Canada’s Wonderland

 

Senzațiile

“În momentul în care ești într-un montagne russe, corpul tău simte accelerația într-un mod ciudat. Atunci când mașinăria prinde viteză, forța reală care acționează asupra ta este scaunul ce împinge corpul înainte. Dar, din cauza inerției corpului tău, vei simți o forță în fața ta, împingându-te în scaun. Astfel, vei simți accelerarea ce va veni din direcția opusă”, explică cei de la Easy Engineering într-un articol despre cum funcționează un montagne russe.

 

Cel mai… cel

La începutul acestei luni, din Canada se dădea lumii știrea că a fost inaugurat în parcul de distracții Wonderland, în apropiere de Toronto, un montagne russe considerat de reprezentanții parcului “cel mai lung, cel mai înalt, cel mai rapid” din lume.

Cu un nume inspirat de goana după aur din Klondike din 1897, noul montagne russe Yukon Striker atinge o viteză maximă de 130 kilometri/h, are o lungime de 1105 metri și o înălțime de 75 de metri, include patru răsuciri și o buclă de 360 de grade.

Înainte de acele “căderi” specifice acestui tip de distracție, trenulețul se oprește trei secunde – cei care au proiectat noul montagne russe spun că au vrut să-i lase un pic de timp omului să mediteze de ce se află acolo și ce trăiește. Diferența față de altele ar fi, zic ei, căderea verticală ce creează o senzație cu totul aparte.

Cei care au mers în ziua inaugurării au stat la coadă câteva ore pentru trei minute de trăit marea experiență promisă. Unii au filmat cursa, aproape toți au urlat în anumite momente, în afară de cei care au muțit, și fiecare și-a postat impresia pe twitter. Cele mai multe au fost, cum era de așteptat, de genul wow.

Leap-the-Dips, roller coaster din 1902 | Sursa: The Pennsylvania Center for the Book

Leap-the-Dips, roller coaster din 1902 | Sursa: The Pennsylvania Center for the Book

Cel mai vechi

În prezent, cel mai vechi, și încă se mai folosește, montagne russe din lume este Leap-the-Dips din  Altoona, Pennsylvania. Construit din lemn, cu siguranță nu e cel mai rapid – atinge 29 de kilometri pe oră – dar de istoria lui nimeni nu se atinge: există din 1902.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE