Site icon Editia de Dimineata

Danemarca: sprijin militar masiv pentru Ucraina

Danemarca a declarat că își va majora cheltuielile militare pentru ajutarea Ucrainei cu nu mai puțin de 17,9 miliarde de coroane (2,59 miliarde de dolari) în decursul lui 2023 și a anului viitor.

Danemarca, o țară cu o populație de mai puțin de 6 milioane de locuitori, a creat în luna martie un fond în valoare de un miliard de dolari pentru ajutoare militare, civile și economice pentru Ucraina anul acesta.

Danmarks Radio notează că noile fonduri au fost alocate pentru ajutoare militare, anunțul premierului Frederiksen venind înaintea unei vizite pe care secretarul american de Stat Antony Blinken urmează să o efectueze în țările nordice săptămâna aceasta.

La începutul lunii mai guvernul danez anunțase un alt pachet de asistență militară și financiară pentru Ucraina, în valoare de 1,7 miliarde de coroane (250 milioane de dolari). Tot atunci, Danemarca anunțase că își va reduce prezența militară din Irak începând cu anul viitor pentru a se concentra în schimb asupra creșterii securității statelor baltice, oferind NATO un batalion care să apere regiunea.

Este așteptat ca batalionul să conțină între 700 și 1.200 de militari, urmând să fie desfășurat în Letonia între 4 și 6 luni în fiecare an. În restul anului el va rămâne în Danemarca, pregătit însă să fie desfășurat rapid în țările baltice în eventualitatea unei crize.

Danemarca a transmis că îşi va tripla cheltuielile pentru apărare în următorul deceniu, acordând mai mult de 20 miliarde de dolari armatei sale.

Danemarca este un membru fondator al alianţei NATO, dar a permis bugetului său pentru apărare să scadă după încheierea Războiului Rece.

Invadarea Ucrainei a determinat numeroase ţări europene să îşi ridice cheltuielile pentru apărare, informează BBC.

Exit mobile version