Site icon Editia de Dimineata

Dar de ce inventatorii vaccinurilor ARN mesager nu au câștigat Premiul Nobel?

Este întrebarea pe care unii dintre noi și-au pus-o. Vaccinurile au salvat atâtea vieți. De ce nu au câștigat Marele Premiu?

Explicația este pe cât de simplă, pe atât de…birocratică, să spunem.

Unii oameni de știință (și nu numai) și-au exprimat surprinderea și dezamăgirea față de decizie, mai ales că o nouă clasă de vaccinuri bazată pe tehnologia ARN mesager a fost lansată la finele anului trecut. Însă analiștii afirmă că momentul, detaliile tehnice și politica Nobel au făcut foarte puțin probabilă acordarea premiului de anul acesta pentru vaccinurile anti-Covid.

Ce spune Academia Regală Suedeză

„Dezvoltarea vaccinurilor ARNm este o poveste de succes minunată care a avut consecințe pozitive enorme pentru omenire. Și cu toții le suntem recunoscători oamenilor de știință”, afirmă Göran Hansson, secretar general al Academiei Regale Suedeze de Științe, cea care alege câștigătorii.

„Aceasta este tipul de descoperire care va primi nominalizări. Însă avem nevoie de timp”, adaugă Hansson.

Aveți dosar cu șină?

…iar anul acesta timpul n-a fost de partea vaccinurilor anti-Covid, termenul limită pentru depunerea nominalizărilor la Premiul Nobel fiind pe 1 februarie.

Data a fost la câteva luni după ce vaccinurile ARNm și-au dovedit eficacitatea în studiile clinice, însă înainte ca impactul lor asupra pandemiei să fie foarte clar.

În plus, istoria a fost mereu împotriva câștigării premiului de către vaccinurile anti-Covid. Intervalul de timp dintre o descoperire și recunoașterea sa cu un Premiu Nobel a crescut constant de-a lungul deceniilor, ajungând acum la o medie de peste 30 de ani.

Mai mult, primele vaccinuri experimentale ARNm au fost testate la jumătatea anilor ’90, progrese majore au fost făcute abia în anii 2000, iar potențialul lor revoluționar nu a fost recunoscut până anul acesta.

Însă este foarte probabil ca vaccinurile anti-Covid să primească Nobelul pentru Medicină anul viitor sau în următorii câțiva ani, descoperirile majore fiind de regulă recunoscute mult mai rapid, un exemplu în acest sens fiind detectarea undelor gravitaționale, scrie HotNews.

 

Exit mobile version