Site icon Editia de Dimineata

De câte ori ar trebui să ne vaccinăm anti-Covid: Doza a 3-a și a 4-a par cele mai eficiente

În contextul crizei energetice pe fondul războiului din Ucraina, pandemia Covid-19 a ajuns în plan secundar, dar asta nu înseamnă că spitalele nu abundă de pacienți cu simptome grave.

În alte țări, precum Israel, oamenii de știință își pun întrebarea de câte ori ar trebui să ne vaccinăm anti-Covid și ce eficiență mai au aceste vaccinuri.

Un studiu realizat de cercetători de la Sheba Medical Center din Israel și Universitatea Columbia din New York a arătat că dozele a 3-a și a 4-a de vaccin anti-Covid sunt cele mai eficiente, dar și cele care se duc cel mai rapid.

Aceste doze din vaccinul Pfizer-BioNTech întăresc sistemul imunitar mai puternic decât primele două doze, însă eficacitatea lor împotriva variantei Omicron durează doar patru luni.

Eficacitatea vaccinului în prevenirea variantei Omicron este de 40% în primele șase luni și de 50% în primele luni de după vaccinare. Eficacitatea începe să scadă încă de la prima lună, se arată în studiul publicat de New England Journal of Medicine.

”Cele mai recente cercetări scot la lumină legătura directă dintre anticorpi și protecția împotriva infecției cu coronavirus. Protecția scade în mod evident după primele patru luni. Asta înseamnă că oamenii și centrele medicale trebuie să programeze foarte atent momentul vaccinării, în funcție de situația medicală personală, evenimente și călătorii în viitorul apropiat dar și sezonul de risc ridicat”, a subliniat Prof. Gili Regev-Yochay, director al secției de boli infecțioase la Sheba Medical Center, citat de Israel21c.

Studiul a vizat aproape 6000 de cadre medicale din Sheba Medical Center.

Exit mobile version