Site icon Editia de Dimineata

De ce e important să ne izolăm la domiciliu când suntem diagnosticați cu boli transmisibile de genul răceli, gripe, COVID

Știați că un strănut poate îmbolnăvi toate persoanele pe o rază de doi metri?

„Strănutul este reflexul de eliminare a secreţiilor rezultate în urma infecţiilor virale. Picăturile mari pot avea diametrul de cinci microni, şi cad la o distanţă de unu-doi metri, iar nucleii de picătură, care au diametrul sub trei microni, pot pluti în aer chiar şi o oră-două“, explică microbiologul Viorel Alexandrescu, de la Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă.

Anumite categorii de bolnavi cronici precum pacienții oncologici, pacienții cu boli autoimune, pacienții cu transplant, datorită faptului că folosesc medicație imunosupresoare, dar și pacienții cu imunodeficiențe primare și secundare deoarece au sistemul imun slăbit, prezintă risc de agravare a bolii sau chiar deces dacă intră în contact cu persoane care suferă de boli respiratorii virale precum viroza, gripa sau COVID.

Este important în această perioadă, dacă prezentăm semne de gripă, COVID sau chiar o banală răceală, să purtăm mască și dacă este posibil să rămânem acasă. Astfel ne recuperăm mai repede dupa un episod de viroză dar și protejăm persoanele care au probleme de imunitate.

Un mediu de lucru sănătos înseamnă angajați sănătoși! O persoană răcită, venind la serviciu, poate să îmbolnăvească toți colegii afectând întreaga activitate a firmei.

Este util să menționăm, concediile medicale până în 5 zile sunt suportate direct de către angajatori fără a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate conform OUG 158/2005, astfel majoritatea concediilor medicale pentru bolile respiratorii virale nu afectează bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

De aceea, Consiliul Director al Alianței Pacienților Cronici din România roagă, într-o scrisoare deschisă, Guvernul ș Ministerul Sănătății, să realizeze campanii de informare care să explice de ce este nevoie să ne izolăm la domiciliu când suntem diagnosticați cu boli transmisibile de genul răceli, gripe, COVID.

Prevenția este cea mai importantă armă împotriva îmbolnăvirilor. În cazul bolilor respiratorii virale izolarea la domiciliu, măsurile de distanțare și purtarea măștii de protecție pot ajuta la limitarea răspândirii acestor boli și la protejarea familiei, colegilor, prietenilor.

Acordarea concediilor medicale în mod fraudulos nu poate fi controlată prin contribuția la asigurările sociale de sănătate de 10% la concediile medicale, ci prin exercitarea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către organele abilitate.

Exit mobile version