Site icon Editia de Dimineata

De ce erau egiptenii antici obsedați de pisici?

Egiptenii antici sunt renumiți pentru pasiunea lor pentru toate felinele. Nu lipsesc artefactele cu tema pisicilor – de la statui mai mari decât viața la bijuterii complicate – care au supraviețuit mileniilor de când faraonii conduc Nilul.

Vechii egipteni au mumificat nenumărate pisici și chiar au creat primul cimitir de animale de companie cunoscut din lume, un cimitir vechi de aproape 2.000 de ani, în care se află în mare parte pisici purtând coliere remarcabile din fier și mărgele.

Dar de ce erau pisicile atât de apreciate în Egiptul antic? De ce, potrivit istoricului grec antic Herodot, egiptenii își radeau sprâncenele în semn de respect atunci când plângeau pierderea unei pisici de familie?

Importanța pisicilor

O mare parte din această venerație se datorează faptului că egiptenii antici credeau că zeii și conducătorii lor aveau calități asemănătoare cu cele ale pisicilor, potrivit unei expoziții din 2018 despre importanța pisicilor în Egiptul antic, organizată la Muzeul Național Smithsonian de Artă Asiatică din Washington, D.C. Mai exact, pisicile erau văzute ca având o dualitate de temperamente dezirabile – pe de o parte, ele pot fi protectoare, loiale și hrănitoare, dar pe de altă parte pot fi pugnace, independente și feroce.

Creaturi speciale

Pentru vechii egipteni, acest lucru făcea ca pisicile să pară niște creaturi speciale, demne de atenție, iar acest lucru ar putea explica de ce au construit statui asemănătoare cu felinele. Marele Sfinx din Gizeh, un monument de 73 de metri (240 de picioare) care are fața unui om și corpul unui leu, este poate cel mai faimos exemplu de astfel de monument, deși, în realitate, istoricii nu sunt foarte siguri de ce s-au chinuit egiptenii să sculpteze sfinxul.

De asemenea, puternica zeiță, Sakhmet (ortografiată și Sekhmet), a fost reprezentată ca având un cap de leu pe un corp de femeie. Ea era cunoscută ca o divinitate protectoare, în special în momentele de tranziție, inclusiv în zori și în amurg. O altă zeiță, Bastet, era adesea reprezentată ca un leu sau o pisică, iar egiptenii antici credeau că pisicile îi erau sacre.

Egiptenii antici își numeau copiii după feline

Pisicile erau probabil iubite și pentru abilitățile lor de a vâna șoareci și șerpi. Erau atât de adorate încât egiptenii antici își numeau sau își porecliseră copiii după feline, inclusiv numele „Mitt”‘ (care înseamnă pisică) pentru fete, potrivit University College London. Nu este clar când au apărut pisicile domestice în Egipt, dar arheologii au găsit înmormântări de pisici și pisoi care datează încă din anul 3800 î.Hr., a relatat anterior Live Science.

Obsesii sinistre

Cu toate acestea, multe cercetări au sugerat că această obsesie nu a fost întotdeauna blândă și afectuoasă, existând dovezi ale unei laturi mai sinistre a fascinației pentru feline a egiptenilor antici. Probabil că existau industrii întregi dedicate creșterii a milioane de pisoi care urmau să fie uciși și mumificați pentru ca oamenii să poată fi îngropați alături de ei, în mare parte între aproximativ 700 î.Hr. și 300 d.Hr.

Într-un studiu publicat anul trecut în revista Scientific Reports, oamenii de știință au efectuat scanări cu raze X micro-CT pe animale mumificate – dintre care unul era o pisică. Acest lucru le-a permis să examineze în detaliu structura scheletului acesteia și materialele folosite în procesul de mumificare.

Când cercetătorii au primit rezultatele, și-au dat seama că creatura era mult mai mică decât anticipaseră. „Era o pisică foarte tânără, dar nu ne-am dat seama de acest lucru înainte de a face scanarea, deoarece o mare parte din mumie, aproximativ 50% din ea, este formată din înveliș”, a declarat autorul studiului, Richard Johnston, profesor de cercetare a materialelor la Universitatea Swansea din Marea Britanie. „Când am văzut-o pe ecran, ne-am dat seama că era tânără când a murit”, avea mai puțin de 5 luni când gâtul i-a fost rupt în mod deliberat.

„A fost un mic șoc”, a declarat Johnston pentru Live Science. Acestea fiind spuse, practica de a sacrifica pisici nu era rară. „Erau adesea crescute în acest scop”, a spus Johnston. „Era destul de industrial, aveai ferme dedicate vânzării de pisici”.

Sacrificiu

Acest lucru se datorează faptului că multe dintre aceste creaturi au fost oferite ca sacrificiu votiv zeilor din Egiptul antic, a declarat anterior pentru Live Science Mary-Ann Pouls Wegner, profesor asociat de arheologie egipteană la Universitatea din Toronto. Era un mijloc de a liniști sau de a cere ajutor de la zeități, pe lângă rugăciunile vorbite.

Din păcate, nu este foarte clar de ce era considerat dezirabil să cumperi pisici cu care să fii îngropat, dar se pare că există o linie fină între venerație și îndrăgostire.

Exit mobile version