Poate credeți că trandafirii au simbolizat întotdeauna romantismul curtenitor, dar istoria artei descrie viața lor privată lascivă, scrie The Spectator.
Luați în considerare florile roșii din „Venus Verticordia” a lui Dante Gabriel Rossetti, pe care criticul de artă John Ruskin le-a considerat atât de obscene. încât a refuzat să își continue prietenia cu pictorul, scrie sursa citată, preluată de stiri.tvr.ro. Ruskin a admirat execuția atunci când a văzut pentru prima dată „Venus Verticordia” în atelierul lui Rossetti în 1865, dar mai târziu a denigrat sugestia crudă. „Am folosit în mod intenționat cuvântul «minunat» despre aceste flori”, i-a scris mai târziu lui Rossetti cu profundă îngrijorare. „Erau minunate pentru mine, prin realismul lor; îngrozitoare – nu pot folosi alt cuvânt – prin grosolănia lor”.
Neliniștea lui Ruskin reflecta o înțelegere comună a trandafirului roșu ca simbol al poftei. Perioada victoriană a fost martora unei mode pentru simbolismul floral, iar mai multe cărți au fost publicate pentru a defini „limbajul florilor”. Trandafirul roșu a fost considerat scandalos de senzual. Asocierea a persistat până în lumea modernă. Potrivit unui zvon bine cunoscut, enigmaticul Rosebud din filmul „Cetățeanul Kane” al lui Orson Welles făcea aluzie la o glumă cu „circuit închis”. William Randolph Hearst, sursa de inspirație pentru personajul lui Charles Foster Kane, l-a folosit drept cuvânt de cod pentru vaginul amantei sale, Marion Davies.
Legătura dintre trandafiri și lascivitate
Legătura dintre trandafiri și lascivitate se extinde ca o rădăcină până în lumea clasică. În poezia lui Sappho, din secolul al VI-lea î.Hr., există referiri la plantarea de trandafiri la altarul Afroditei, zeița iubirii și a sexualității. Prin urmare, Afrodita și echivalentul ei roman Venus sunt de obicei însoțite de trandafiri cu petale catifelate atunci când sunt reprezentate în artă, așa cum se poate vedea în „Nașterea lui Venus” de Botticelli și „Venus din Urbino” de Titian.
Poeți din Grecia antică, precum Sappho și Anacreon, au inaugurat asocierea dintre trandafiri și dragoste. Dar în mâinile istoricilor romani, trandafirii au ajuns să fie legați de decadență, imoralitate și dorință sexuală dezlănțuită. Acest lucru reflectă o obsesie culturală romană mai răspândită față de trandafiri, pe care îi cultivau pe câmpurile înroșite din Egipt și Spania și îi importau la scară industrială. Industria noastră modernă transnațională a florilor nu este diferită. Nu mai puțin de 250 de milioane de trandafiri sunt recoltați pentru Ziua Îndrăgostiților de la ferme cu climă controlată din Columbia, Kenya și Olanda și livrați la momentul perfect al ciclului lor de viață clienților din întreaga lume.
În „Odele” lui Horațiu, trandafirii sunt prezentați în mod constant în contextul unor relații amoroase și al unor festinuri somptuoase. Potrivit lui Suetonius, Nero a cerut unui curtean să organizeze un banchet în onoarea sa și să cheltuiască nu mai puțin de patru milioane de sesterți pe trandafiri. Între timp, „Historia Augusta” descrie cum împăratul Marcus Aurelius Antoninus (cunoscut sub numele de Heliogabalus), un magnet al scandalurilor, se bucura să arunce, printr-o trapă, petale de flori peste cinele sale. Supra-excitația sa a dus la încărcături din ce în ce mai mari și s-a încheiat cu mai mulți invitați care se pare că s-au sufocat sub un tsunami cu miros dulceag. Acest episod este imortalizat într-o pictură a artistului din secolul al XIX-lea Lawrence Alma-Tadema, care a imitat decadența strămoșilor săi romani, comandând trandafiri proaspeți pe toată durata iernii de pe Coasta de Azur, pentru a le putea surprinde mai bine splendoarea.
Povești despre romani decadenți și manii pentru trandafiri
Poveștile despre romanii decadenți și mania lor pentru trandafiri i-au influențat pe toți scriitorii și artiștii din secolul al XIX-lea. Dar ei au fost, de asemenea, entuziasmați de literatura de curte din Evul Mediu, în special de „Roman de la Rose” din 1275, scris de Guillaume de Lorris și Jean de Meun. Acest poem ciudat descrie un „Amant de vis” și căutarea sa de a poseda un boboc de trandafir seducător, delicat parfumat și voluptuos. El îl zărește într-o grădină înconjurată de ziduri, dar acesta se află în mod ispititor în afara razei de acțiune. După o serie de aventuri fantastice și diverse divagații științifice ale autorilor, protagonistul întâlnește în cele din urmă floarea seducătoare. Episodul decisiv este o alegorie puțin voalată a cuceririi sexuale, autorul lăudându-se:
„Vă voi mai spune încă ceva: la sfârșit,
Când am dezlipit mugurul, o mică sămânță
Am vărsat-o fix în centru, în timp ce-am împrăștiat
Petalele ca să le admir frumusețea,
Cercetând caliciul până în adâncurile-i cele mai adânci.”
Poemul a fost incredibil de popular la vremea sa și influența sa s-a răspândit în toată Europa ca un flux de lavă. Dar opera a avut doi critici formidabili: biserica și o anumită poetă franceză.
„Roman de la Rose” a fost un afront adus bisericii creștine, deoarece aceasta avea o tradiție separată a simbolismului trandafirilor, care se stabilise cu o mie de ani înainte ca poemul să fi fost scris. Ambrozie din Milano, scriind în secolul al IV-lea d.Hr., a descris trandafirul ca fiind floarea paradisului, iar Fecioara Maria ca fiind un „trandafir fără spini”. Scriitori de mai târziu, printre care Bernard de Clairvaux, au perpetuat această imagine. Asta a inspirat o tradiție în artă – de-a o reprezenta pe Maria înconjurată de trandafiri sau de a-i sugera prezența cu un singur trandafir, așa cum a făcut artistul spaniol Zurbaran cu atâta grație discretă în secolul al XVII-lea. Semnificația sfântă a trandafirilor se manifestă și mai mult în artefacte precum mărgelele de rozariu și „Trandafirul de aur” al Papei, care este binecuvântat anual în a patra duminică din Postul Mare și acordat periodic unui destinatar merituos.
”Roman de la Rose”
În februarie 1402, Christine de Pizan – renumită ca fiind prima femeie care și-a câștigat existența doar prin scris – termina o serie de scrisori în care denunța influența „Roman de la Rose”. Ea era consternată de masculinitatea încrezută a poemului. Ea credea că este un manifest al misoginiei, care arată cum bărbații tratează sexul opus ca pe o marfă pasivă care poate fi vânată și posedată fără consimțământ, corupând complet simbolismul creștin al trandafirului.
Astfel, în același an, De Pizan a realizat o replică poetică intitulată „Le Dit de la Rose”, care descria tot o viziune de vis. Dar poeta își imagina un ordin de cavaleri care, în loc să-și exercite privilegiul masculin al jefuirii, le oferă iubitelor lor un trandafir cu onoare, fără a presupune reciprocitate. Spre deosebire de poemul anterior, cel al lui De Pizan descrie visul care are loc de Ziua Îndrăgostiților. Acest lucru ar fi fost văzut ca un punct de referință la modă, deoarece Ziua Îndrăgostiților fusese nominalizată ca zi a iubirii cu doar 20 de ani mai devreme de Geoffrey Chaucer în poemul său din 1382 „Parlamentul păsărilor”.
De Pizan avea să scrie și alte tratate care proclamau drepturile femeilor, inclusiv „Cartea Orașului Doamnelor”, care descrie construirea unei cetăți imaginare de către și pentru femei sub tutela justiției, a rațiunii și a corectitudinii. Scrierile sale sunt considerate un precursor important al feminismului.
Ea a salvat reputația florii, transformând-o dintr-un simbol al decadenței, al excesului și al dorinței carnale într-unul al decenței cavalerești.