Site icon Editia de Dimineata

De ce le aduce Moș Nicolae cadouri copiilor cuminți? Datini, tradiții și obiceiuri românești de 6 decembrie

Luna decembrie este luna superstițiilor și a tradițiilor pe care fiecare român le așteaptă cu nerăbdare. Pe lângă Moș Crăciun, acesta venind să le aducă cadouri copiilor în noaptea de Crăciun, este așteptat cu multă nerăbdare Moș Nicolae, ce îi suprinde pe cei mici în dimineața de 6 decembrie cu dulciuri, dar pe copiii neascultători îi pedepsește lăsându-le o nuielușă. Dar de unde a început această tradiție care în prezent este motiv de bucurie pentru copilași în ziua de 6 decembrie?

Una din poveștile care a dat viață acestui personaj, este povestea biblică a sfântului Nicolae, care conform calendarului creștin este sărbătorit în ziua de 6 decembrie. Conform scrierilor bisericești, acesta era un bărbat foarte înstărit care ajuta oamenii sărăci, iar în schimb Nicolae îi ruga să nu divulge cine i-a ajutat, dar să îi mulțumească Divinității. De asemenea, era cunoscut pentru minunile pe care le realiza precum: învierea a trei copii, vindecarea unor probleme de sănătate grave, oprirea unor furtuni prin rugăciuni și post, relatează stiri.tvr.ro.

Legendele Sfântului Nicolae

Există multe legende legate de sfântul Nicolae, întrucât el era cunoscut pentru cadourile pe care le dădea oamenilor săraci, nedorind ca ei să afle cine este binefăcătorul. Obiceiul de a agăța în perioada de Crăciun, șosețele deasupra șeineului pornește de la una din poveștile despre Moș Nicolae.

Se spune că trei surori care nu se puteau căsători din cauza situației financiare, au fost ajutate de sfânt. De fiecare dată când una din fete voia să se mărite, acesta lăsa un săculeț cu bani la ușa familiei. Când a venit vremea să lase un săculeț pentru mezină, tatăl fetelor a vrut să vadă cine este persoana generoasă care îi ajuta fiicele. Însă, Nicolae ar fi aruncat săculețul prin hornul casei, tatăl găsindu-l într-o șosetă lăsată la uscat, agățată deasupra șemineului.

Devenit un simbol, se spune că în perioada medievală, mai multe călugărițe sau călugări, lăsau în fața ușii pentru oamenii nevoiași, daruri anonime, povestea luând amploare de-a lungul timpului.

Tradițiile și superstițiile românilor de 6 decembrie

Românii au mai multe superstiții si tradiții, una dintre ele constă în faptul că sfântului i se mai spune și San Nicoara, dar și că iarna începe de abia pe 6 decembrie. În unele regiuni din țară, oamenii pun în apă crenguțe de pomi fructiferi lângă icoane și așteaptă să înflorească până de Anul Nou, iar crenguța înflorită semnifică un an roditor și prosper, spune ziare.com. O superstiție mai cunoscută este aceea cum că în nopțile de sărbători, cerul se deschide și sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu. O altă datină respectată în unele părți ale țării este cea în care fetele se adună să facă plăcinte, iar la ora nouă vin băieții peste ele și se zice că atunci ar începe petrecerea. Se spune că Nicolae este protectorul corăbierilor, al copiilor, văduvelor și orfanilor, potrivit calendarulortodox.ro.

Imaginea lui Moș Nicolae în lume

Lucrurile stau diferit la nivel internațional, spre exemplu în Franța, personajul se numește La Pere Fouettard și nu este plăcut de populația franceză. În Germania, Moș Nicolae aduce cadouri copiilor, dar este însoțit de un personaj înfricoșător. Danemarca îl prezintă venind pe reni cu un sac plin de cadouri, iar copii în schimb pregătesc ceva dulce pentru ființele mitice despre care se zice că îl ajută pe moș, numite elfi.

Sursă fototografică:

Ziar  Piatra Neamț,

Doctorul Zilei

Romania Tv

Viata Libera

Exit mobile version