Site icon Editia de Dimineata

De la Brian May la Cer: STARMUS, festivalul care leagă muzica de astronomie. O celebrare a științei, la Erevan, cu laureați Nobel și oameni de știință renumiți

Muzică, știință, astronomie, Cer și Pământ și între ele bucuria de a trăi. Într-un cuvânt, STARMUS. Anul acesta, între 4 și 10 septembrie, Armenia va găzdui festivalul STARMUS VI, la care vor participa astronauți din lumea întreagă, laureați ai Premiului Nobel, oameni de știință renumiți, artiști și muzicieni.

Festivalul va fi lansat duminică, 4 septembrie, în Erevan, capitala Armeniei.  Ajuns la ediția a 6-a, festivalul adună în Armenia experți în domenii precum astronomie, explorare spațială, muzică, artă, chimie și biologie.

STARMUS este un festival mondial de comunicare științifică și artistică, la care participă cele mai mari spirite ale planetei. Obiectivul său este de a inspira și a educa viitoarea generație de exploratori și de a regenera spiritul descoperirilor.

STARMUS asociază artă, muzică și știință, pentru a îmbunătăți comunicarea științifică. Eminențe științifice, astronauți, muzicieni și artiști celebri participă la festival, creând astfel noi oportunități pentru vizitatori, după cum arată și armenpress.am.

Legătura cu legendara trupă rock Queen

STARMUS are o istorie strâns legată de legendara formație rock Queen, mai exact de chitaristul acesteia Brian May. În 1974, Brian May decidea să își întrerupă doctoratul în astrofizică pentru a urca pe cele mai înalte culmi ale muzicii mondiale alături de Freddie Mercury.

Brian May, la Starmus. Foto: Starmus

Dupa 30 ani, chitaristul britanic a decis că a venit momentul să își încheie studiile întrerupte în 1974, astfel că s-a reînscris la Imperial College London. Și-a prezentat dizertația la Institutul Astronomic din Tenerife, Spania pe tema materia interplanetară sau praful cosmic.

Unul dintre îndrumătorii săi a fost Garic Israelian, astrofizician la institutul din Tenerife. Cei doi au legat o strânsă prietenie și au pus bazele unui festival care să îmbine armonios muzica și astronomia. Astfel s-a născut Starmus, din cuvintele star (stele) și mus (de la music-muzică).

Brian May, un magnet pentru festival

Primele trei ediții au fost găzduite în 2011, 2014 și 2016 de Institutul din Tenerife.

Faima lui Brian May a atras imediat oaspeți de seamă la eveniment: Astronautul Neil Armstrong, Stephen Hawkings, cosmonautul Aleksei Leonov (Voskhod 2, Apollo-Soyuz19), laureatul Premiului Nobel pentru Chimie – Harold Kroto, laureatul Premiului Nobel pentru biologie Jack Szostak, laureata premiului Nobel pentru Chimie, Emanuelle Charpentier sau inventatorul iPhone si iPod, Tony Fadell.

Brian May și Neil Armstrong, la STARMUS. Foto: Facebook

În 2017, festivalul a părăsit pentru prima dată Insulele Canare și a poposit la Trondheim, Norvegia. Doi ani mai târziu a fost găzduit de Zurich, Elveția. Festivalul din 2021 a fost amânat din cauza pandemiei, astfel că va debuta în septembrie, în Armenia, sub sloganul ”De 50 de ani pe Marte”.

Puncte de reper ale festivalului sunt decernarea medaliei Stephen Hawkings pentru merite deosebite în comunicarea științifică, concertul Brian May și al invitaților săi.

Petrecerea de stele “Star Party”, unde participanții vor explora spațiul și stelele cu ajutorul unui telescop ultramodern. În 2014 a fost găzduit de Mt. Teide din Tenerife, în timp ce în 2022 va fi găzduit de Templul Garni, singura construcție Greco-romană în formă de Acropole de pe teritoriul fostei URSS.

În cursul acestui eveniment uriaș, Armenia va avea ocazia să prezinte întregii lumi istoria sa și numeroasele inovații științifice și tehnologice, oportunități și viziunea sa pentru viitor.

Pe durata festivalului, invitații de marcă vor ține cursuri deschise și prelegeri pe teme relevante legate de astronomie, chimie și astrofizică.

Artiști polonezi vor însoți publicul pe o scenă misterioasă, în timpul STARMUS VI

Membrii Institului B61, colectiv internațional de artă și știință, vor realiza un performance simbolic și științitific în Armenia, în timpul festivalului. Spectacolul va dura o oră și 20 de minute și se va desfășura într-un loc care își va deschide porțile pentru public pentru prima oară în istorie.

Institut B62 a fost creat la Torun, în Polonia, de către un artist, astronom și conservator de artă Jan Swierkowski și conservatorul de artă Aleksandra Bednarz, cu un obiectiv ambițios, de a extinde limitele înțelegerii Universului de-a lungul narațiunii artistice și științifice. Grupul este format din oameni de știință și artiști, care creează performance-uri imersive și specifice locului, combinând artă, știință și tehnologie. Din 2009, grupul a lansat 15 premiere, prezentate în Polonia și străinătate, în Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania și India.

Evolution of Stars: un performance misterios pe o scenă insolită în Armenia

Surse foto: STARMUS, Facebook STARMUS

Exit mobile version