29 noiembrie 2020, 15:27

De la Contele Vampir la Dracula. Povești ce îngheață sângele în vine

„Am găsit că ţinutul despre care e vorba se află chiar la hotarul dintre Transilvania, Moldova şi Bucovina, în inima munţilor Carpaţi, una dintre cele mai sălbatice şi mai puţin cunoscute părţi ale Europei. Dar nici o hartă şi nici o carte nu m-au putut lumina asupra locului exact unde se înalţă castelul lui Dracula, fiindcă nu există hărţi ale acestei regiuni comparabile cu cele ale serviciului nostru cartografic.” – Bram Stoker, Dracula

În 1897, scriitorul irlandez Abraham (Bram) Stoker a publicat Dracula, al cincilea roman al său și cel care i-a adus, după mulți ani de la moartea lui, faima internațională.

Născut în ziua de 8 noiembrie 1847, într-o suburbie din Dublin, până la vârsta de vreo șapte ani, Bram Stoker a fost țintuit la pat de o boală necunoscută. Nu putea nici să stea pe picioare, nici să meargă. Despre acea încercare, scria:

„… acea lungă perioadă a bolii în care am avut atâta timp liber mi-a dat ocazia să am o mulțime de gânduri ce s-au dovedit rodnice în anii ce au urmat.”

Pentru a-și distra fiul bolnav, mama lui obișnuia să-i spună tot felul de povești înfiorătoare despre vampiri și alți monștri. Fără îndoială, că acele povești au stârnit mintea impresionabilă a unui puști și au dus, în cele din urmă, la scrierea unei cărți ce a devenit printre cele mai citite din lume.

Despre mama scriitorului, Charlotte Matilda Blake Thornley, se știe că a fost o femeie cu totul aparte, cunoscută pentru vederile ei progresiste. Spre deosebire de majoritatea femeilor din epoca ei, Charlotte și-a exprimat clar și cu sinceritate opiniile, a fost deschisă noului și s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile și cazuri sociale. În timp ce avea o activitate dinamică în afara casei, a reușit să crească și șapte copii. Bram a fost al treilea copil al familiei.

În mod neașteptat (miraculos, pentru familie), în jurul vârstei de șapte ani Bram s-a refăcut complet iar în perioada școlii a practicat sport și a fost un foarte bun jucător de fotbal.

Bram Stoker, autorul cărții Dracula | Sursa: Wikipedia, domeniu public

Bram Stoker, autorul cărții Dracula | Sursa: Wikipedia, domeniu public

Ca să se întrețină, a început să scrie cronici teatrale pentru un ziar din Dublin – una dintre acestea a fost despre actorul Henry Irving în rolul lui Hamlet, piesă pe care Stoker a văzut-o la Dublin în 1877. Această cronică i-a schimbat viața. Irving a fost încântat și l-a invitat pe Stoker la o petrecere. Ulterior, cei doi s-au întâlnit la Londra și au devenit prieteni și colaboratori apropiați, deși, spre sfârșit, relația dintre cei doi a început să se răcească.

După căsătorie, Bram Stoker s-a mutat la Londra. Soția lui, Florence, a fost văzută de mulți ca o frumusețe a vremii. În timpul unei vacanțe de vară pe care Florence a petrecut-o în Irlanda, l-a cunoscut pe Oscar Wilde. Acesta s-a îndrăgostit, zice-se, până peste cap de frumoasa Florence, și avea de gând să o ia de soție. Cumva, Stoker a reușit să o cucerească pe Florence și să o convingă să se mărite cu el, iar Wilde, probabil, s-a resemnat atunci cu un nou iubit.

Lyceum Theatre | Sursa: Wikipedia, domeniu public

La Londra, Stoker a lucrat timp de 27 de ani ca asistent personal al lui Henry Irving și administrator la compania teatrală acestuia de la Lyceum Theatre. Prietenia și colaborarea cu Irving, cel mai faimos actor din acea perioadă, i-au oferit oportunitatea de a cunoaște artiști și oameni de cultură ai vremii, printre care pictorul James Abbott McNeill Whistler, Sir Arthur Conan Doyle sau scriitorul Hall Caine, căruia i-a și dedicat cel mai popular roman al său, Dracula. În America, a avut ocazia să-l întâlnească pe unul dintre idolii lui literari, Walt Whitman.

„Prietene, bun venit în Carpaţi! Te aştept cu nerăbdare. Trage un somn bun noaptea asta. Mâine, la trei după-amiază, diligența pleacă în Bucovina; ţi s-a rezervat un loc. La trecătoarea Bârgăului te va aştepta caleaşca mea, ca să te aducă încoace. Trag nădejde că întreaga călătorie de la Londra până aici s-a terminat cu bine şi că îţi va face plăcere şederea în preafrumoasa mea ţară. Prietenul dumitale, Dracula.”

Bram Stoker, Dracula

Alături de compania de teatru a lui Irving, Stoker a călătorit în multe țări, însă nu a fost niciodată în Europa de Est.

Stânga: Cruden Bay | Sursa: Bram Stoker Cruden Bay; Dreapta: Kilmarnock Arms Hotel | Sursa: The Times

Stânga: Cruden Bay | Sursa: Bram Stoker Cruden Bay; Dreapta: Kilmarnock Arms Hotel | Sursa: The Times

Între 1893 și 1910, și-a petrecut vacanțele în mod regulat în Cruden Bay, un sătuc din Scoția. Acolo a găsit inspirația și atmosfera pentru a lucra la cărțile lui. În 1895, la Kilmarnock Arms Hotel, unde a stat deseori, a început să scrie romanul Dracula – cărțile de oaspeți din 1894 și 1895 ale hotelului, unde sunt și semnăturile scriitorului, s-au păstrat. Hotelul există și astăzi iar pe pagina lor de prezentare se spune că Bram Stoker a scris primele capitole din Dracula în acest hotel – între timp, hotelul a primit și un premiu din partea Historic Environment Scotland, departament ce se ocupă de promovarea locurilor istorice din Scoția.

„Aşteptarea mi se păru fără sfârşit, simţii iar spaima şi îndoielile îngrămădindu-se în mine. Pe ce tărâm nimerisem şi printre ce soi de oameni? În ce aventură primejdioasă mă băgasem?”

Bram Stoker, Dracula

Slains Castle | Sursa: Visit Aberdeenshire

Slains Castle | Sursa: Visit Aberdeenshire

 Unul dintre castelele ce l-a inspirat pe Stoker în romanul Dracula se spune că a fost Slains Castle, în Aberdeenshire, Scoția, la un kilometru distanță de Cruden Bay. De asemenea, Castelul Bran din România este asociat în mod frecvent cu Dracula și cartea lui Bram Stoker.

„Analogiile între Castelul lui Dracula al lui Stoker și adevăratul Castel Bran par unora prea apropiate ca să fie pur și simplu coincidențe. De la prima ediția a acestei cărți (n: 1972), Bran a fost deseori descris în mod eronat de reprezentanți ai Ministerului Turismului din România cu denumirea Castelul Dracula, probabil pentru că este printre cele mai pitorești castele din Transilvania și posibil deoarece accesul la realul castel al lui Dracula din Argeș este dificil și, în plus, acela nu este atât de fotogenic”, au scris Radu Florescu și Raymond T. McNally în cartea In Search of Dracula: The History of Dracula and Vampires (În căutarea lui Dracula: Istoria lui Dracula și a vampirilor).

Castelul Bran | Credit foto: Mira Kaliani

Castelul Bran | Credit foto: Mira Kaliani

Romanul lui Stoker, scris sub forma unor însemnări de jurnal ale unui personaj central, Jonathan Harker, este considerat unul dintre cele mai însemnate romane despre vampiri scrise vreodată. A inspirat ulterior numeroase filme și diferite alte producții. Iată alte câteva lucruri interesante despre autorul Bram Stoker și romanul ce i-a adus notorietate.

Mit din străbuni. Unul dintre străbunii lui Stoker se spune că a fost James Lynch fitz Stephen. Acesta a fost, între anii 1493 – 1494, primar în Galway, azi un oraș-port din Irlanda. Potrivit unei legende, în timpul cât a îndeplinit funcția de primar, acesta și-a condamnat propriul fiu la moarte prin spânzurare – se zice că l-a spânzurat chiar el de o fereastră a casei. Sentința a fost dată deoarece fiul său a ucis un bărbat pe care l-a bănuit că încerca să-i fure logodnica. Totuși, istoricul James Mitchell afirmă că este doar un mit, având în vedere că această sentință nu a apărut consemnată în documentele vremii.

Potrivit unei legende, la Castelul Corvinilor din Hunedoara se spune că ar fi fost întemnițat o vreme și Vlad Țepeș. Cert este că și acest castel apare frecvent pe lista „celor mai înfricoșătoare castele din lume”. | Credit foto: Mira Kaliani

Potrivit unei legende, la Castelul Corvinilor din Hunedoara se spune că ar fi fost întemnițat o vreme și Vlad Țepeș. Cert este că și acest castel apare frecvent pe lista „celor mai înfricoșătoare castele din lume”. | Credit foto: Mira Kaliani

„Trebuie să găsesc o cale de ieşire din locul ăsta blestemat. Şi odată scăpat, iute acasă. Cu primul şi cel mai rapid tren. Cât mai departe de cloaca asta afurisită şi de tărâmul acesta blestemat, unde diavolul şi odraslele sale se vântură nestingheriţi cu chip omenesc.”

Bram Stoker, Dracula

De la Contele Vampir la Dracula. Inițial, numele personajului ales de Stoker a fost Contele Vampir. L-a schimbat în Dracula, după ce a citit că în limba română înseamnă „diavol” și prin acest cuvânt era definit în general un om calculat, crud sau curajos.

Au existat multe povești legate de ideea cărții Dracula. Potrivit fiului lui Stoker, aceasta i-a venit într-o noapte de coșmar, după ce a mâncat la cină un crab prost făcut. Până la urmă, nu ne costă nimic să credem și asta.

„Există, fără îndoială, vampiri; unii dintre noi au probe despre existenţa lor. […] Vampirul care se află printre noi este el singur puternic cât douăzeci de oameni.”

Bram Stoker, Dracula

Poveștile cu vampiri. Chiar dacă Dracula este cea mai cunoscută poveste cu vampiri scrisă vreodată, nu Stoker a fost primul care a adus vampirii în literatură. Evident, nici el nu a susținut vreodată așa ceva; de altfel, el s-a inspirat din scrierile despre vampiri ale predecesorilor săi. Prima poveste despre vampiri a fost scrisă în 1819 de John Polidori, un scriitor și medic englez, considerat creatorul genului. Pe lângă cartea Vampirul al lui Polidori, Stoker a fost inspirat de Varney the Vampire și Carmilla de Joseph Sheridan Le Fanu.

Béla Lugosi nu a mai putut scăpa toată viața de personajul Dracula | Sursa foto: Béla Lugosi, website-ul oficial

Béla Lugosi nu a mai putut scăpa toată viața de personajul Dracula | Sursa foto: Béla Lugosi, website-ul oficial

Filme cu Dracula. Dracula a rămas cel mai popular personaj horror și cel mai jucat din istoria filmului… a apărut în cel puțin 270 de producții. Printre cele mai cunoscute: filmul din 1931 cu Béla Lugosi și cel al lui Terence Fisher din 1958 cu Christopher Lee. În 1992, în regia lui Francis Ford Coppola s-a făcut un nou film, rolul lui Dracula fiind jucat de Gary Oldman, iar în filmul din 2001 regizat de Patrick Lussier, Dracula a fost interpretat de Gerard Butler.

„Vampirii continuă să trăiască şi nu pot muri prin simpla scurgere a timpului. Ei prosperă când se îngraşă din sângele celor vii. Mai mult, unii dintre noi au văzut că ei pot întineri, că facultăţile lor vitale se fortifică şi par să se reîmprospăteze când au hrană din belşug.”

Bram Stoker, Dracula

O schiță din secolul al XIX-lea al Castelului Dracula, înainte de a fi distrus în mare parte de cutremure | Sursa: In Search of Dracula: The History of Dracula and Vampires, de Radu Florescu și Raymond T. McNally

O schiță din secolul al XIX-lea al Castelului Dracula, înainte de a fi distrus în mare parte de cutremure | Sursa: In Search of Dracula: The History of Dracula and Vampires, de Radu Florescu și Raymond T. McNally

Înfiorător! Înainte cu o săptămână de a fi publicat romanul Dracula, pe scena teatrului au fost prezentate publicului fragmente din cartea Dracula. Intenția scriitorului a fost să provoace interes pentru carte, dar și pentru a-și proteja drepturile de autor. Un lucru extrem de neobișnuit în acea perioadă, dar care s-a dovedit eficient și inteligent.

După lectură, Stoker i-a cerut lui Henry Irving părerea despre carte, iar acesta i-a replicat „Înfiorător”. Stoker a sperat să-l poată convinge pe Irving să joace rolul Dracula, însă acesta a refuzat, găsind personajul prea familiar și astfel a ratat șansa unuia dintre cele mai râvnite roluri.

„În vara acestui an am făcut o călătorie în Transilvania şi ne-am dus în regiunea care era şi este atât de încărcată de amintiri cumplite pentru noi. Era aproape de necrezut că lucrurile pe care le văzusem cu propriii noştri ochi şi le auzisem cu urechile noastre au fost adevăruri trăite. Fiecare urmă a trecutului fusese ştearsă. Castelul se înălţa înainte, semeţ deasupra unei întinderi pustii.”

Bram Stoker, Dracula

Poster la premiera Dracula, Universal Studios, 1931| Sursa: The Bela Lugosi Blog

Poster la premiera Dracula, Universal Studios, 1931| Sursa: The Bela Lugosi Blog

Transilvania lui Stoker. Tot ceea ce a aflat Stoker despre Transilvania a fost din cărți și nu din experiență personală, deoarece, cum am notat, nu a fost niciodată în partea de est a Europei. A avut însă acces la mai multe scrieri legate de Transilvania și Vlad Țepeș, însemnări nu neapărat în întregime adevărate. Totuși, el și-a bazat descrierile pe diferite surse găsite și pe imaginație. Cum însă conaționalii lui contemporani nu au fost nici ei în această parte a Europei, puțini au putut să facă vreo diferență între ce ar fi real și ce nu.

Și totuși, filmul… Chiar dacă astăzi probabil nu există cineva pe pământ care să nu fi auzit de Dracula, lansarea cărții nu a cucerit piața. Cartea lui Stoker a câștigat popularitatea abia după ecranizarea din anii 1920, dar în special după cea din 1931 a lui Tod Browning, cu Béla Lugosi în rolul Dracula.

Non-ficțiune? Nici vorbă! Stoker a început să scrie Dracula în 1895 și, după doi ani, cartea a fost publicată, însă el a petrecut alți aproape cinci ani căutând informațiile de care avea nevoie, timp în care a scris și rescris povestea. În prefața pe care a scris-o inițial, Stoker a notat că evenimentele din carte s-au petrecut cu adevărat și că multe dintre personaje au fost oameni care au existat în realitate. Intenția lui, spunea el, nu a fost să scrie o carte de ficțiune ci să avertizeze cititorii despre existența răului. Editorul cărții a refuzat să publice acest lucru și a rămas totul o ficțiune.

„… pe vremuri, trecuseră de atunci sute şi sute de ani, muriseră nişte oameni în acel sat şi fuseseră îngropaţi; apoi se auziseră zgomote sub pământ, iar când li s-au deschis mormintele, bărbaţii şi femeile de-acolo apăruseră plini de viaţă, cu buzele colorate sângeriu.”

Bram Stoker, Dracula

Stânga: Statuia lui Vlad Țepeș din Sighișoara | Credit foto: Mira Kaliani; Dreapta: Actorul Henry Irving | Sursa foto: Britannica

Stânga: Statuia lui Vlad Țepeș din Sighișoara | Credit foto: Mira Kaliani; Dreapta: Actorul Henry Irving | Sursa foto: Britannica

Vlad Țepeș și Henry Irving. Cei mai mulți care au studiat despre Dracula au căzut de acord că Stoker și-a bazat personajul principal pe caracterul domnitorului român din secolul al XV-lea Vlad Țepeș. Unii dintre biografii lui Stoker au susținut că inspirația pentru personajul Dracula a fost mai aproape de el, și anume chiar Henry Irving.

În cartea Bram Stoker: A Biography of the Author of Dracula, Barbara Belford l-a legat cu convingere pe celebrul actor de vampirul fictiv, spunând despre Irving că era „egocentric, uimitor, un personaj fascinant și un angajator exigent”.

Contemporanii au văzut asemănări între Irving și descrierea lui Dracula din carte:

„Avea obrazul vulturesc, cu nasul coroiat şi foarte subţire, cu nările foarte arcuite şi proeminente, fruntea boltită, mândră, cu păr rărit la tâmple şi bogat în restul capului. Sprâncenele, foarte groase, aproape că se întâlneau la rădăcina nasului, stufoase şi răsucite. Gura, cât se putea vedea sub mustaţa groasă, avea un aer crud şi dinţi deosebit de albi şi de ascuţiţi, ieşind peste buzele a căror roşeaţă neobişnuită vădea o vitalitate uimitoare pentru un bărbat de vârsta lui. În rest, avea urechile palide, cu vârfurile extrem de ascuţite, bărbia largă şi puternică, obraji fermi. Totul de o paloare extraordinară.”

Bram Stoker, Dracula

Tot Barbara Belford nota: „Undeva în procesul creației, Dracula a devenit o sinistră caricatură a lui Irving, artistul care îi trăgea pe toți în jurul lui pentru a-și hrăni ego. A fost un uimitor și răzbunător tribut”.

Urna cu cenușa lui Bram Stoker și a unicului său fiu | Sursa: Open Graves, Open Minds

Urna cu cenușa lui Bram Stoker și a unicului său fiu | Sursa: Open Graves, Open Minds

Cenușa lui Bram Stoker. Bram Stoker a cerut ca, după moarte, să fie incinerat și cenușa să fie păstrată într-o urnă la Golders Green Crematorium, primul crematoriu din Londra. Cenușa fiului său se află în aceeași urnă. În ciuda faptului că și soția lui a menționat în testament ca cenușa să-i fie pusă lângă cea a soțului, cineva i-a împrăștiat cenușa în Garden of Rest. Turiștii care doresc să arunce o privire asupra urnei unde se află cenușa lui Bram Stoker pot vizita crematoriul, dar vor fi însoțiți de personal pentru a preveni acțiuni de vandalism.

„Nu te gândeşti că sunt şi lucruri pe care nu le poţi înţelege, dar care totuşi există, că unii oameni văd lucruri pe care ceilalţi nu le percep?”

Bram Stoker, Dracula


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.