Site icon Editia de Dimineata

De la inflamații la tulburări digestive: beneficiile consumului superbului fruct al dragonului (Pitaya)

Considerat cel mai frumos fruct din lume, Fructul dragonului sau Pitaya creşte pe un cactus originar din America Centrală şi de Sud.

Exteriorul său este impresionant, iar interiorul său nu este mai puţin încântător, devenind preferat de la prima vedere şi de la prima înghiţitură.

Partea interioară este plină de seminţe mici şi negre şi are gust de kiwi sau pere. Se consumă direct crud sau adăugat la cocktailuri şi deserturi. Coaja nu se consumă.

Fructul dragonului conţine fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale. Este o sursă bună de fier, magneziu, fosfor, zinc, potasiu şi vitaminele C şi E. 100 de grame de fruct conţin 1,2 g de proteine, 13 g de carbohidraţi şi 2,9 g de fibre fără grăsimi.

Conţine peste 80% apă, fiind slab caloric, însă bogat în fitoalbumină, un antioxidant foarte puternic. Florile frumoase ale plantei pot fi văzute doar noaptea, fiind adesea numită „floarea lunii” sau „regina nopţii”.

Există trei tipuri de fructe de dragon – roşu cu miezul alb, roşu cu interior roşu şi galben, atât la exterior, cât şi la interior. Se consumă după ce a fost tăiat pe jumătate, iar miezul se scoate cu o lingură, anunță RRA.

Beneficii

Fructul dragonului îmbunătăţeşte digestia şi accelerează eliberarea toxinelor din organism, reduce colesterolul şi hipertensiunea arterială. Are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Stabilizează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, are proprietăţi antiinflamatorii.

Fructul este extrem de util şi pentru sistemul endocrin. Este bogat în taninuri, benefice pentru vedere, şi în fier, esenţial pentru producerea globulelor roşii. Conţine acid folic, care este important pentru femeile însărcinate şi pentru dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, fructul dragonului poate provoca reacţii alergice.

Fructul dragonului nu doar că este exotic si delicios, dar și aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile și cercetările relevante au demonstrat că acest fruct are un impact pozitiv asupra sănătății inimii, metabolismului, sistemului imunitar și nivelului de zahăr din sânge.

Efectul asupra nivelului de zahăr din sânge

Unele cercetări preliminare sugerează că fructul dragonului poate avea un efect benefic asupra nivelului de zahăr din sânge, in special în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

Studiile indică referitor la conținutul ridicat de fibre și antioxidanți din fructul dragonului faptul că poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste descoperiri și pentru a stabili dozele optime.

Beneficiile pentru sănătatea inimii

Numeroase studii au arătat că fructul dragonului are proprietăți antioxidante puternice, datorită conținutului său ridicat de vitamina C și polifenoli.

Acești antioxidanți ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând riscul de inflamații și daune celulare în artere.

Prin urmare, consumul regulat poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială și boli de inimă.

Impactul asupra metabolismului și pierderea în greutate

Fructul dragonului este o sursă excelentă de fibre, care îmbunătățesc tranzitul intestinal și promovează o digestie sănătoasă.

Fibrele alimentare ajută, de asemenea, la menținerea senzației de satietate prelungită, ceea ce poate duce la reducerea cantității de alimente consumate și, implicit, la pierderea în greutate.

De asemenea, acest fruct conține enzime care ajută la descompunerea grăsimilor, favorizând astfel arderea acestora.

Beneficiile pentru sistemul imunitar

Este și o sursă bogată de vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina C. Studiile au arătat că vitamina C are un impact semnificativ asupra sistemului imunitar, contribuind la creșterea producției de celule imunitare și la lupta împotriva infectiilor.

Consumul regulat poate ajuta astfel la întărirea sistemului imunitar și menținerea sănătății generale.

Sustine sanatatea sistemului imunitar

Fructul dragonului este o sursă excelentă de vitamina C, ceea ce il face un aliat puternic in întărirea sistemului imunitar. Consumul regulat al acestui fruct poate ajuta la prevenirea răcelilor si infectiilor, precum și la regenerarea țesuturilor.

Are proprietati antiinflamatorii

Datorită conținutului sau bogat în antioxidanți, fructul dragonului poate ajuta la reducerea inflamațiilor din organism. Aceasta poate fi benefică în tratarea afecțiunilor inflamatorii precum artrita și bolile cardiovasculare.

Promovează sănătatea digestivă

Fructul dragonului contine fibre, care ajută la menținerea sănătății intestinale si la prevenirea problemelor digestive precum constipația. De asemenea, conținutul de apă al fructului poate contribui la hidratarea organismului.

Benefic pentru sănătatea ochilor

Conținutul de vitamina C și carotenoizi din fructul dragonului poate ajuta la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea problemelor de vedere legate de îmbătrânire.

Poate ajuta la controlul greutatii

Fructul dragonului are un conținut scăzut de calorii și conține fibre, ceea ce il face o opțiune sănătoasă pentru cei care doresc să își controleze greutatea.

 

Exit mobile version