19 mai 2022, 18:34

De la Nefertiti la Brâncuși, sculpturi care fascinează peste secole

„Fiecare bucată de piatră are o statuie înăuntru și e treaba sculptorului să o descopere.” – Michelangelo

Artist ascuns în trupul unui meșter care modelează cu îndârjire și răbdare piatră sau lemn, sculptorul cioplește până când i se arată imaginea, forma perfectă. De la începuturile ei, sculptura a fost un mod esențial de a înțelege cultura și societatea din fiecare timp al omenirii. Tocmai de aceea când ne gândim la sculpturi faimoase ale lumii, lista ar putea fi fără sfârșit. De la celebra Venus din Milo la „Statuia Libertății” și mai departe de la „Pasărea în Spațiu” la contemporanul Antony Gormley cu „Îngerul Nordului”, toate aceste lucrări atât de diferite au ceva în comun: se văd și nu se mai uită.

În ritmul acestei veri fierbinți, vă invit să ne amintim câteva din sculpturile-simbol ale lumii sau să le descoperim.

Bustul lui Nefertiti | Sursa foto: spectator.co.uk

Bustul lui Nefertiti [1345 î.Ch.]

Realizat din calcar și pictat, celebrul portret al lui Nefertiti, „Marea soție” a faraonului Amenhotep al IV-lea, se află în Neues Museum din Berlin. Bustul Frumoasei care, iată, vine, cum se traduce numele ei, a fost realizat în anul 1345 î.Cr. și descoperit în 1912 de un arheolog german. Tot acesta a susținut că Tutmes a fost sculptorul, lucru adeverit ulterior.

Armata de teracotă | Sursa foto: smithsonianmag.com

Soldații de teracotă (ceramică) [210 î.Ch.]

Această colecție uimitoare de statui din Xi’an, China, înfățișează armata primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, creată simbolic pentru a-l păzi pe împărat în viața de apoi. Până acum, s-au găsit și refăcut 8000 de soldați, 130 de care de război și 670 de cai. Întregul ansamblu este un exemplu monumental și impresionant de artă funerară și a fost descoperit în 1974 de niște fermieri care săpau o fântână în apropiere de mausoleul împăratului. Din 1987 întregul complex se află în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Nike din Samothrace| Sursa foto: theculturetrip.com

Nike din Samothrace [190 î.Ch.]

În Grecia antică, Nike era zeița victoriei. Celebra sculptură din marmură de Paros a fost realizată în jurul secolului al II-lea î.Ch. pentru a se celebra o victorie pe mare. Reprezintă o figură feminină înaripată situată pe prora unei nave, cu o înălțime de 244 de centimetri. A fost descoperită în 1863; de atunci, s-au realizat numeroase replici după modelul acestei sculpturi, însă originalul poate fi admirat la Muzeul Luvru din Paris.

Venus din Milo | Sursa foto: Musée du Louvre

Venus din Milo [101 î.Ch.]

Numele acestei statui poate fi derutant. În greacă este Ἀφροδίτη τῆς Μήλου, adică Afrodita din Milo. Sculptura o reprezintă pe zeița greacă a iubirii și a frumuseții care era Afrodita; romanii o numeau Venus (deși sunt voci care spun că e posibil să nu o înfățișeze pe Afrodita/Venus ci pe Amphitrita, zeița mării). A fost realizată de un sculptor mai puțin cunoscut, Alexandros de Antioch, motiv pentru care o bună perioadă de timp i-a fost atribuită unui sculptor grec renumit pentru lucrările lui grațioase. Statuia, cu o înălțime de 203 centimentri, a fost descoperită în 1820 și a ajuns la un moment dat la regele Ludovic al XVIII-lea care a oferit-o Muzeului Luvru unde se află și azi.

David | Sursa foto: Michelangelo.org

David [1501-1504]

Capodoperă renascentistă, faimoasa sculptură din marmură de 5.17 metri a fost creată de artistul italian Michelangelo care, în anul în care o finalizaze, avea numai 29 de ani. Statuia reprezintă personajul biblic David, o temă des folosită în arta din Florența acelei perioade. Inițial, statuia a fost comandată pentru a fi pusă pe acoperișul catedralei din Florența, însă a fost amplasată într-o piață publică, Piazza della Signoria, unde a fost dezvelită în 8 septembrie 1504. În 1873 a fost mutată în Galleria dell’Accademia din Florența, iar în piazza unde s-a aflat prima dată a fost instalată o replică.

Statuia Libertății din New York | Sursa foto: Pixabay

Statuia Libertății din New York [1876-1886]

Această statuie atât de cunoscută în toată lumea a fost dăruită americanilor de guvernul francez când s-au aniversat o sută de ani de la câștigarea independenței Statelor Unite dar și pentru a marca abolirea sclaviei. Este amplasată pe micuța insulă Liberty Island, la sud-est de Manhattan. Statuia are o greutate de 225 de tone fiind realizată din cupru. De altfel, culoarea verde cu care se identifică acum statuia a apărut în urma oxidării metalului.

Gânditorul | Sursa foto: Pixabay

Gânditorul [1880; 1904]

Statuia Gânditorul (Le Penseur) lui Auguste Rodin, numită la început Poetul (Le Poète), reprezintă un bărbat nud așezat pe o stâncă și cufundat în gânduri, simbol al filosofiei. Sculptura a fost realizată în 1880 și era menită să facă parte dintr-o lucrare mai vastă numită Porțile Iadului. Muncitorii care au turnat statuia au denumit-o Gânditorul, după ce au observat asemănări între Poetul lui Rodin și Il Penseroso (Gânditorul) realizat de Michelangelo la mormântul lui Lorenzo de’ Medici. Sculptura a fost prima dată arătată publicului în 1904.

Pasărea în spațiu | Sursa foto: Metropolitan Museum of Art

Pasărea în spațiu [1923]

În greacă, cuvântul pasăre este sinonim cu cel de mesager. Într-un interviu publicat în 1957, Constantin Brâncuși spunea: „Copil fiind am visat întotdeauna că zbor în copaci și cer. Am rămas la nostalgia acestui vis și de 45 de ani fac păsări. Nu pasărea vreau să o redau, ci harul ei, zborul, elanul. Nu cred că voi reuși vreodată. […] Iubesc ceea ce se înalță.” Capodoperă a simetriei și armoniei, Pasărea în spațiu (L’Oiseau dans l’espace), s-a vândut la o licitație în 2005 cu 23,5 milioane de dolari, ceea ce a fost un record în acea vreme pentru o sculptură. Sculptura din marmură are o înălțime de 121 de centimetri și a fost realizată de artist între 1922-1923. Sculptura se află la Metropolitan Museum of Art în New York.

Himera pământului | Sursa foto: Muzeul Național de Artă al României

Himerele [1926-1928]

„Bântuit de fantasme personale, Dimitrie Paciurea se apleacă cu predilecţie asupra Himerelor, un ciclu de lucrări ale căror titluri trimit la mitologii străvechi şi la simboluri primare”, citesc într-o prezentare realizată de Muzeul Național de Artă al României. Himera pământului, una din cele mai cunoscute lucrări ale artistului român, este o combinație de influențe din mitologia greacă și cea populară românească. „Grumazul puternic şi corpul îndesat, lipit de piatră, sugerează imposibilitatea desprinderii de pământ. Modelajul lis dovedeşte măiestria lui Paciurea în a asigura un finisaj perfect”, se arată în aceeași prezentare. Sculptura poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al României, în Galeria de Artă Română Modernă.

Îngerul Nordului | Sursa foto: yorkpress.co.uk

Îngerul Nordului [1998]

Este o lucrare realizată din oțel de sculptorul britanic Antony Gormley și amplasată în orășelul Gateshead, Anglia. Are o înălțime de 20 de metri, aripile măsoară 54 de metri și cântărește 200 de tone. Potrivit artistului, sculptura are trei semnificații: prima amintește că acolo unde a fost amplasată, sub pământ, au lucrat, peste două veacuri, mineri; a doua spune despre tranziția de la epoca industrială la cea informatică; a treia pune un accent pe speranțele și temerile oamenilor ce se schimbă permanent în funcție de evoluția societății. Aripile îngerului sunt ușor curbate ceea ce simbolizează îmbrățișarea și protecția.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol