Site icon Editia de Dimineata

De la Netflix la anchetă reală: Vaticanul redeschide dosarul dispariției Emanuelei Orlandi

Emanuela Orlandi, fiica unui angajat laic al casei papale, a dispărut pe 22 iunie 1983, când avea 15 ani și se îndrepta spre casă, după o lecție de flaut.

Dispariția Emanuelei Orlandi, o adolescentă care locuia în Vatican și pe care familia nu a mai văzut-o de 40 de ani, va fi iar anchetată de Vatican, scrie vaticannews.va.

Însărcinatul cu afaceri de justiţie al Vaticanului, Alessandro Diddi, a redeschis cazul la insistența fratelui mai mare al Emanuelei, Pietro. El a precizat că „toate documentele, rapoartele, informaţiile şi mărturiile” legate de acest caz vor fi reexaminate pentru a clarifica o serie de întrebări şi pentru a „nu lăsa nimic” necercetat.

„Am aflat despre anchetă doar din presă. I-am scris Papei în urmă cu un an, cu intenţia de a vorbi cu promotorul justiţiei. Suntem, desigur, fericiţi că se face o anchetă, dar sperăm că aceasta va oferi cu adevărat răspunsuri concrete”, a spus Laura Sgro, avocata familiei Orlandi.

Emanuela Orlandi, fiica unui angajat laic al casei papale, a dispărut pe 22 iunie 1983, când avea 15 ani.

Misterul care învăluie această dispariție a fost și subiectul unui film de pe Netflix, „Vatican girl” (Fata de la Vatican) unde se sugera că fata de 15 ani ar fi fost molestată de cineva din anturajul restrâns al Papei, care atunci era Ioan Paul al II-lea.

O altă teorie prezentată în film a fost că Emanuela a fost răpită de o bandă pentru a șantaja Vaticanul să-l elibereze pe Mehmet Ali Ağca, care a fost închis în 1981 după ce a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea.

De asemenea, s-a bănuit și că Emanuela ar fi fost dusă la Londra, unde a locuit mai mulți ani într-un cămin de tineret deţinut de o congregaţie catolică, cheltuielile ei fiind finanţate de Vatican. Potrivit acestei teorii, Emanuela a murit la Londra înainte ca trupul ei să fie transferat înapoi la Roma şi înmormântat la Vatican.

Ancheta deschisă acum se va concentra și pe cazul Mirella Gregori, care avea și ea 15 ani când a dispărut la Roma, cu câteva săptămâni înainte de Orlandi. O vreme s-a crezut că cele două dispariții sunt conectate.

Exit mobile version