8 iunie 2022, 19:19

De la Oktoberfest la regi și un Nobel refuzat

M-am întrebat, ca orice om probabil, de ce acest festival, cel mai mare volksfest din lume – așa am aflat că se spune în germană, ceea ce e o combinație de festival al berii și carnaval – se numește Oktoberfest când de fapt începe în septembrie. E adevărat că ține zile bune și sfârșește în octombrie, însă este mult mai mult al lunii de dinainte.

Istoria ne spune că sărbătoarea a avut loc prima dată în octombrie, însă atunci nu se știa cum și ce va ajunge ea și mai ales că va deveni la un moment dat cea mai populară serbare dedicată berii. În 17 octombrie 1810, după cinci zile de la căsătoria prințului moștenitor al Bavariei, Ludovic (cunoscut apoi ca regele Ludovic I) cu Theresa de Saxe-Hildburghausen, s-a organizat o cursă de cai pe o pajiște din fața porților orașului. Pentru a celebra evenimentul, toți cetățenii din München au fost invitați.

Theresienwiese, locul oficial unde se desfășoară Oktoberfest. Statuia Bavaria și Sala Gloriei (sau Faimei), aflate în zona de vest din Theresienwiese. | Credit foto: Mira Kaliani

Theresa a fost cea care a dat numele festivalului, Oktoberfest, sărbătoarea lui octombrie. Locul a primit și el numele tinerei prințese, Theresienwiese, și de atunci Oktoberfest tot acolo s-a ținut an de an, cu excepția anilor când nu a avut loc din cauza războaielor sau a unor molime. Cum s-a dovedit a fi un festival tare îndrăgit, administrația orașului și-a luat rolul de organizator al evenimentului.

Numele de Oktoberfest a rămas, chiar dacă festivalul are loc în septembrie – motivul este unul legat de vreme, în septembrie vremea fiind mai blândă și mai potrivită pentru organizarea unui eveniment în aer liber unde se consumă bere cu nemiluita. Pentru a nu fi schimbat numele festivalului găsit atât de inspirat de Theresa de Saxe-Hildburghausen s-a ales varianta prelungirii lui cu câteva zile în octombrie. În timp, Oktoberfest a devenit atât de celebru încât în multe alte locuri din lume se organizează, inclusiv la Brașov.

În München, ultima zi de Oktoberfest 2018 va fi 7 octombrie.

Reinheitsgebot, „legea purității berii”, stabilită în Bavaria de peste 500 de ani. | Credit foto: Mira Kaliani

De la povestea Oktoberfest la alte șapte momente de amintit – Ce s-a mai întâmplat de-a lungul timpului în octombrie. O selecție de câteva evenimente din România și nu numai ce au influențat lumea, au ajutat la evoluția ei, au încântat-o, au schimbat-o. Sau pur și simplu un moment pe care nu trebuie să-l uităm.

Dr. No, Sean Connery și Ursula Andress | Sursa foto: IBTimes UK

5 octombrie 1962: Film – Dr. No

Cu un buget redus, filmul britanic Dr. No, primul din seria celebră cu aventurile lui James Bond, agentul 007, a fost lansat în 5 octombrie 1962 și a avut un succes nemaipomenit. A fost inspirat de romanul omonim al lui Ian Fleming, publicat în 1958, creatorul vestitului spion britanic James Bond.

James Bond din Dr. No a fost Sean Connery (în timpul filmărilor care au avut loc la începutul anului 1962 avea 31 de ani) și rolul primei „fete Bond” a fost jucat de actrița elvețiană Ursula Andress, când avea 25 de ani.

Moulin Rouge | Foto: © Roger Viollet/Getty Image, Sursa foto: Daily Mail

6 octombrie 1889: Divertisment – Moulin Rouge

În cartierul Pigalle din apropiere de Montmartre, pe bulevardul Clichy, s-a deschis în 6 octombrie 1889 celebrul cabaret Moulin Rouge, „palatul dansului și al femeii”,  locul cancanului, acel dans seducător devenit ritmat, de revistă, împrăștiat apoi prin toate cabaretele Europei – dar adevăratul French Cancan numai la Moulin Rouge se vede. Proprietarii au fost Charles-Joseph Zidler, impresar, și  Joseph Oller, om de afaceri spaniol care a trăit aproape toată viața în Paris unde, în 1892 a inaugurat sala de spectacole Olimpia.

Cum poveștile despre Moulin Rouge s-au răspândit repede prin toată Europa, în 26 octombrie 1890, în timpul unei vizite private la Paris, prințul de Wales, viitorul rege Eduard al VII-lea, și-a rezervat și el o masă în deja celebrul cabaret. A fost un loc îndrăgit și de artiști; de altfel, desenele cu cabaretul parizian semnate de Henri de Toulouse-Lautrec i-au asigurat rapid faima internațională.

În 1915, clădirea originală a localului a fost distrusă într-un incendiu; a fost reconstruită și cabaretul s-a redeschis în 1921. Alte detalii inedite despre acest cabaret poți afla și de aici.

Castelul Peleș în 2013 | Credit foto: Andrei Stroe, Sursa foto: Wikiwand

7 octombrie 1883: Arhitectură – Castelul Peleș

La Sinaia, în după-amiaza zilei de 7 octombrie 1883 a avut loc inaugurarea Castelului Peleș, sediul „noii dinastii”, așa cum l-a numit regele Carol I, cel care a decis construirea acestui castel. Ceremonia a început în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta; a fost ținută o slujbă religioasă, a urmat masa festivă și toasturile, primul ținut de rege.

Castelul avea 160 de camere și era dotat cu încălzire centrală, apă curentă, canalizare, iar după un an s-a introdus și curent electric, fiind primul castel din Europa complet electrificat.

Încoronarea de la Alba Iulia – Regele Ferdinand și regina Maria | Credit foto: Mira Kaliani, Sursa foto: Muzeul Unirii din Alba Iulia

15 octombrie 1922: Istorie – Încoronarea regilor României la Alba Iulia

O zi istorică într-o zi mohorâtă, cu ploaie, „dar nu o ploaie tare, doar o stropitură pe fereastra mea”, cum a notat regina Maria.

Regele Ferdinand și regina Maria cu invitații și suitele lor au pornit din Sinaia cu trenul regal și au ajuns în Alba Iulia dimineața. Ceremonia încoronării a avut loc la Catedrala ortodoxă, construită special pentru a găzdui evenimentul. Banchetul regal la care au participat apoi suveranii, membri ai familiei regale și ai guvernului, diplomați și alți invitați speciali, a fost oferit în sala Unirii. Despre acel moment, poți afla mai multe și din acest articol.

Inaugurarea primei linii ferate din Principatele Române | Sursa foto: FamiliaRegală.ro

19 octombrie 1869: Transport – Inaugurarea primei linii ferate din România de atunci

În anul 1866 a fost semnat contractul cu o firmă din Anglia pentru construirea unei căi ferate care să lege Bucureștiul de portul dunărean Giurgiu. Aceasta a fost finalizată și inaugurată după trei ani.

Din București, trenul pleca din Gara Filaret, cea mai veche gară a capitalei – povestea de ieri și de azi a acestei gări o puteți afla și dintr-un articol Historia. Linia avea 67 de kilometri iar distanța a fost parcursă atunci în 90 de minute. Presa vremii relata că nu toți cei care au primit invitația de a participa la acel însemnat eveniment au și onorat-o, pentru că „s-au temut să se suie în năzdrăvana aceea de trăsură cu aburi, nemaivăzută până atunci în țară. S-au prefăcut că sunt bolnavi și nu pot veni”.

Jean-Paul Sartre | Sursa foto: National Portrait Gallery

22 octombrie 1964: Nobel – Jean-Paul Sartre

În acea zi, a fost anunțat laureatul premiului Nobel pentru Literatură:  Jean-Paul Sartre, născut în 1905, pentru „opera lui care, prin spiritul de libertate și prin căutarea adevărului, a exercitat o vastă influență asupra epocii noastre”. Scriitorul și filozoful francez a refuzat însă distinsul premiu.

Cu câteva zile înainte, Sartre a trimis o scrisoare către Institutul Nobel prin care solicita să fie șters din lista nominalizaților și a avertizat că, în cazul în care va fi câștigător, nu va primi premiul. Scrisoarea lui a rămas necitită.

În 1945 a refuzat Legiunea de onoare. El și-a motivat refuzul premiului Nobel prin faptul că nu a acceptat niciodată distincțiile oficiale ce i s-au acordat și nu a dorit să fie „transformat în instituție” de un astfel de premiu. Acest lucru a provocat scandal și i-a adus o și mai mare popularitate; pentru a scăpa de presă, a trebuit să se ascundă în casa surorii lui Simone de Beauvoir.

Universitatea din Iași, inaugurată în 1860 | Sursa foto: Universitatea din Iași, UAIC

26 octombrie 1860: Educație și Cultură – Inaugurarea Universității din Iași

A fost prima universitate modernă inaugurată în Principatele Române Unite ce a avut la bază prima instituție de învățământ superior din Moldova, Academia Mihăileană, înființată în 1834 de Gheorghe Asachi. La inaugurare a avut numai trei facultăți: drept, teologie, filosofie şi litere. Sediul Universității a fost la început în impozanta casă Calimah-Ghika. În 1897, Universitatea a fost mutată în noul palat și din 1942 poartă numele Alexandru Ioan Cuza.

Memento | Sursa foto: Radio România Cultural

Memento #Colectiv. În 30 octombrie sunt trei ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol