Site icon Editia de Dimineata

De weekend. Istoria unei mici manipulări

Rostogolim știrile, pozele, meme-urile la vale, pe Facebook, fără o minimă verificare. Oare de ce suntem atât de tentați să “tragem cu șut la poartă“…chiar dacă situația pare ușor hilară, în loc de a da, bunăoară un search cu Google Image?

Studiu de caz

O fotografie îl arată pe Tom Cruise, alături de Jonathan Lipnicki, deliciosul puști din Jerry Maguire. Filmul este făcut în 1996, acum 27 de ani, iar Tom Cruise arăta bine la 34 de ani.

O a doua fotografie, mai jos, îl arată pe același Tom Criuse alături de un bărbat cu ochelari. Creierul ne spune că ar trebui să fie aceeași persoană, ajunsă acum la vârsta maturității. Fotografia a fost făcută în timpul filmărilor la Top Gun Maverick, acum vreo doi ani. Tom Cruise avea 58 de ani și arăta la fel de bine.

“Dovada că Tom Cruise este vampir” sau “Time has no mercy, except for Tom Cruise/Timpul nu are milă…decât de Tom Cruise” sunt texte frecvente care au însoțit imaginile, acreditând ideea că bărbatul din a doua fotografie este, de fapt, puștiul din prima.

Numai că vedeți, Jonathan Lipnicki, puștiul, are acum 32 de ani și, evident nu este bărbatul din poza 2.

Pentru că acesta este, de fapt, Christopher McQuarrie, unul dintre regizorii care a colaborat cu Tom Cruise la două dintre filmele din seria Misiune Imposibilă și care are…54 de ani.

Ochiul ne fură, creierul vede ce i se spune să vadă, iar degetul apasă instictiv pe “distribuie”. Până la urmă Facebook-ul e gratis și o informație pe care nu dai nimic, tot atâta face.

(iar asta nu ne oprește să-l admirăm în continuare pe Tom Cruise, care arată bine la cei 60 de ani ai săi pe care îi va face în iulie – informație verificată)

Exit mobile version