Site icon Editia de Dimineata

De Ziua mondială pentru igiena mâinilor, să vorbim despre ”pionierul spălării mâinilor”

La 5 mai, an de an este marcată Ziua mondială pentru igiena mâinilor. Campania mondială „Save Lives: Clean Your Hands”, lansată în 2009 şi marcată de atunci în fiecare an la 5 mai, îşi propune să menţină promovarea globală, vizibilitatea şi permanentizarea igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii, dar şi să mobilizeze populaţia pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor în întreaga lume, menţionează site-ul OMS.

Pentru 2021, cu ocazia Zilei mondiale pentru igiena mâinilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) solicită lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi instituţiilor să realizeze acţiuni eficiente pentru igiena mâinilor la punctul de îngrijire. Punctul de îngrijire se referă la locul în care se reunesc pacientul, lucrătorul medical şi modalitatea de îngrijire sau tratamentul care presupune contactul cu pacientul.

Totodată, scopul campaniei este de a demonstra că igiena mâinilor este soluţia pentru reducerea infecţiei asociate asistenţei medicale şi siguranţei pacientului. Susţinerea eforturilor de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor necesită acţiuni dedicate şi inovaţii, ambele fiind acum mai importante decât oricând.

OMS atrage atenţia că igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acţiuni de reducere a răspândirii agenţilor patogeni şi prevenirea infecţiilor, inclusiv a coronavirusului responsabil de pandemia COVID-19, mai notează site-ul https://www.who.int.

Cum suntem cu toţii confruntaţi cu pandemia de coronavirus, la nivelul comunităţii mondiale, ar fi momentul să ne amintim de Ignaz Semmelweis.

Cine este acesta? Doctorul Ignaz Philipp Semmelweis este considerat „părintele controlului infecţiilor” şi pionier al spălării mâinilor. Sună ciudat ca un medic să fie considerat pionier al spălării mâinilor, nu? Cum adică, oamenii nu se spălau fără să le spună cineva?

Chiar dacă asta vă va şoca, iată că spălarea mâinilor nu a fost întotdeauna o practică curentă, chiar şi în domeniul medical.

La jumătatea secolului al XIX-lea, dr. Ignaz Semmelweis a remarcat că tinerele mame mureau frecvent din cauza unor maladii necunoscute care debutau la scurt timp după naşterea copiilor lor.

Aşa că dr. Semmelweis s-a gândit la posibilitatea ca medicii sau alţi membri ai personalului medical să fi infectat aceste femei cu bacterii şi alte materiale de la alţi pacienţi. Ca rezident-şef la maternitatea spitalului general din Viena, post în care a fost numit la 20 martie 1847, dr. Ignaz Semmelweis a cerut personalului să se spele pe mâini şi la fel şi pacienţii.

Ignaz Semmelweis a propus în 1847 practica spălării mâinilor cu soluție de hipoclorit de calciu. Lucra atunci la prima clinică de obstetrică a Spitalului General din Viena, unde doctorii se confruntau cu o rată ridicată a mortalității în cazul femeilor care nășteau.

Și-a publicat concluziile într-o carte, Etiologia, conceptul și profilaxia febrei puerperale, în care arăta că spălarea mâinilor a redus mortalitatea sub 1 la sută. Numai că observațiile lui Semmelweis contraziceau opiniile medicale ale timpului, iar ideile sale au fost respinse de comunitatea medicală.

Semmelweis nu a putut oferi o explicație științifică pentru descoperirea sa și unii doctori au fost ofensați de sugestia că ar trebui să-și spele mâinile, luând în derâdere teoria lui Semmelweis.

În 1865, se pare că Semmelweis a suferit o cădere nervoasă și a fost dus de colegii săi, printr-un șiretlic, la un azil. A murit după 14 zile, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost bătut de gardieni. Moartea i s-ar fi tras de la o rană la mâna dreaptă, care i s-a cangrenat. A fost îngropat la Viena și numai câțiva oameni au venit la înmormântarea sa. Rămășițele pământești i-au fost mutate la Budapesta în 1891, acolo unde din 1904 are o statuie în fața unui spital.

Practicile propuse de Semmelweis au căpătat o recunoaștere pe scară largă abia după mai mulți ani de la moartea medicului, când celebrul Louis Pasteur a confirmat teoria germenilor, iar Joseph Lister, participant la cercetarea microbiologului francez, a pus în practică, cu mare succes, metodele igienice ale lui Semmelweis.

 

Exit mobile version