30 decembrie 2022, 4:55

„O poveste trăită de mult, despre o lume ce a dispărut” – Sărbători de decembrie, în timpuri regale

„Principele ținea să înmâneze personal darul său fiecăruia și avea întotdeauna și câteva cuvinte amabile de adăugat.”

„La 24 decembrie, avea loc la Cotroceni serbarea pomului de Crăciun”, scria Eugeniu Buhman în memoriile lui.

În prefața volumului publicat la editura Sigma, în 2006, ediție îngrijită de Cristian Scarlat, istoricul Florin Constantiniu nota: „Pentru marele public, dar chiar și pentru istorici, Eugeniu Buhman este un necunoscut. Nu s-a aflat în prim-planul viții publice și, în consecință, nu a fost o persoană «mediatizată», pentru a utiliza un termen atât de folosit astăzi. În schimb, în anonimatul său, Eugeniu Buhman s-a aflat în poziția de privilegiat al Curții Regale a României, sub trei suverani – Carol I, Ferdinand I și Carol al II-lea, din 1898 până în 1940. Venit ca șef al serviciului PTT al Casei Principelui moștenitor Ferdinand, el a ajuns, în cele din urmă, șeful secretariatului particular al lui Carol al II-lea. Funcții nu dintre cele mai importante, desigur, dar care i-au permis acestui alsacian de obârșie să se afle în imediata apropiere a regilor României și să poată urmări atât activitatea oficială, cât și pe cea de culise a suveranilor și a oamenilor politici”.

De la Castelul Peleș, grădinarul alegea, pregătea și trimitea la București un „brad înalt și frumos”. (Eugeniu Buhman)

Un „brad înalt și frumos”, vânat și vâsc

Despre atmosfera din preajma sărbătorii de decembrie, Eugeniu Buhman scria că pregătirile „de tot felul” începeau cu două săptămâni înainte de Crăciun. De la Castelul Peleș, grădinarul alegea, pregătea și trimitea la București un „brad înalt și frumos”.

Inspectorul de vânătoare al Principelui trimitea vânat, iar de la moșia Poieni, de lângă Iași, a Principelui, administratorul trimitea vâsc, „din ordinul Principesei care ținea la tradiția englezească de a împodobi de Crăciun camerele cu vâsc”.

„Erau cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată”

Din Germania, de la Nürnberb, soseau în fiecare decembrie podoabele pentru pom. „Erau cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată; soseau colete întregi pentru că erau ieftine de tot”, scria Eugeniu Buhman.

Administratorul Casei Regale făcea listele de cadouri: „Fiecare om de la Curte, începând de la cel mai mic și până la cel mai înalt demnitar primea un cadou la pomul de Crăciun”.

În ajunul Crăciunului, la ora 6 seara, toți invitații ajungeau la Cotroceni. Cei mai seamă erau regele Carol și regina Elisabeta care veneau însoțiți de câteva persoane. (din memoriile lui Eugeniu Buhman) | Regele Carol și regina Elisabeta, la Sinaia

Bunătăți și cadouri

Bucătarul șef și patiserul erau ocupați să pregătească toate „bunătățile pentru seara aceea”.

Ferdinand și Maria mergeau cu zile înainte la prăvălii de pe Calea Victoriei de unde cumpărau cadouri: „Preferați erau bijutierul Resch din Calea Victoriei și magazinul O. H. Müller din Pasagiul Român, ambele firme dispărute astăzi”.

Bucuria împodobirii bradului

Când bradul de la Sinaia ajungea la Cotroceni, era pus în sala de bal. Bradul, care ajungea „până în tavan”, era împodobit de principesa Maria, de doamne de onoare, de copii și de prietenii lor.

Eugeniu Buhman rememora:

Din cauza înălțimii sale, nu se fixau pe el lumânări, cum e datina, ci niște mici lămpi electrice de toate culorile. În unii ani, după cum dorea Principesa, pomul nu purta decât podoabe și lumini albe; pe crengi se presăra un fel de puf alb din azbest care imita la perfecție zăpada și după ce bradul era considerat ca suficient de încărcat, seara se termina și cu dans.

De la rege la lacheu

În ajunul Crăciunului, la ora 6 seara, toți invitații ajungeau la Cotroceni. Cei mai seamă erau regele Carol și regina Elisabeta care veneau însoțiți de câteva persoane.

După cum scria Eugeniu Buhman, toți care lucrau la Curtea de la Cotroceni erau îmbrăcați în haine de sărbătoare „și se citea pe fața tuturor mândria și mulțumirea de a fi chemați și ei să stea alături de tot ce era mai înalt în țara noastră”.

Principele Ferdinand și principesa Maria mergeau cu zile înainte la prăvălii de pe Calea Victoriei de unde cumpărau cadouri. (Eugeniu Buhman) | Principele Ferdinand și Principesa Maria

„Dăruiau întregii adunări o înfățișare de bogăție”

Lângă pom, luau loc Regele și Regina, lângă ei familia princiară și toți cei invitați, inclusiv guvernantele micilor principi și principese și personalul de la bucătărie, „cu bonetele albe pe cap”, valeții de cameră, „lacheii în uniforma de gală”.

Eugeniu Buhman rememora:

Luminile se răsfrângeau din oglinzile mari ce acopereau pereții și, din profunzimea de aurituri răspândită în toate colțurile sălii, străluceau pe uniforme și decorații, pe pietrele prețioase ale Reginei și ale Principesei, răspândind culoare și viață peste tot, îndulceau negrul posomorât al fracurilor și dăruiau întregii adunări o înfățișare de bogăție și de viață mulțumită.

„Principele ținea să înmâneze personal darul”

Lângă brad, se afla o masă lungă pe care erau așezate darurile; întâi erau cele făcute de Regină și Regină pentru toți din familia princiară.

Regina Elisabeta oferea deseori „și pentru noi, ceilalți”, fotografii semnate de rege și de ea sau din cărțile ei pe care le dăruia cu autograf.

Principele Ferdinand punea un bilet la fiecare cadou pe care scria personal numele celui care urma să primească darul:

Principele ținea să înmâneze personal darul său fiecăruia și avea întotdeauna și câteva cuvinte amabile de adăugat.

După ce cadourile erau oferite, personalul Curții se retrăgea și rămânea familia regală alături de cea princiară și de câțiva demnitari invitați la masă. La ora 10 și jumătate, „cel mult ora 11, festivitatea era isprăvită”.

„Despre o lume ce a dispărut…”

Eugeniu Buhman a încheiat nostalgic: „După atâția ani, se ridică și astăzi înaintea ochilor mei sufletești viziunea primului meu pom de Crăciun la Palatul Princiar de la Cotroceni, ca un fel de film dintr-o poveste trăită de mult, despre o lume ce a dispărut”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol