Site icon Editia de Dimineata

Decizie la CEDO: like-urile unui salariat nu pot face obiectul unei cercetări disciplinare

Like-urile făcute de un salariat unor postări distribuite de altcineva pe o reţea de socializare nu pot reprezenta obiectul unei cercetări disciplinare pe motiv că aceste acţiuni ar duce la perturbarea ordinii şi liniştii la locul de muncă, în acest fel fiindu-i încălcată libertatea de exprimare, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

O angajată a ministerului Educaţiei din Turcia a fost concediată în urma unei cercetări disciplinare pornite de la o serie de like-uri pe care le-a dat unor articole găsite pe Facebook, ce făceau referire la critici virulente legate de presupuse practici ale autorităţilor. În martie 2016, salariata a fost concediată pe motiv că aprecierile pe Facebook reprezintă încălcări ale condiţiilor stipulate în contractul colectiv de muncă. Angajata a contestat decizia la instanţa privind conflictele de muncă, dar această instanţă a stabilit că like-ul dat unei postări de pe Facebook nu poate fi acoperit de libertatea de exprimare prevăzută de drepturile omului, iar conţinutul postărilor ar fi dus la perturbarea ordinii şi liniştii la locul de muncă.

Reclamanta s-a adresat, ulterior, Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a stabilit că, în decizia dată de instanţa turcă, s-a ţinut cont mai mult de conţinutul postărilor şi de informaţiile prezentate în ele decât de faptul că like-urile date reprezintă, de fapt, o formă de a indica interesul asupra unui subiect sau aprobarea celor spuse în respectivele articole, ceea ce este o practică generală de exercitare a libertăţii de exprimare în mediul online.

În plus, Curtea a reţinut că relaţia de muncă nu presupunea o clauză de loialitate faţă de angajator, cum există în cazul companiilor private, ci contractul face obiectul legislaţiei turce privind angajaţii bugetari, în care datoria de loialitate nu are aceeaşi putere.

CEDO a stabilit că autorităţile turce trebuie să îi plătească reclamantei daune morale în valoare de 2.000 de euro.

Exit mobile version