Site icon Editia de Dimineata

Declinul căsătoriei și sexul ieftin. A avea mulți parteneri sexuali are un efect negativ asupra probabilității de căsătorie – dar numai pe termen scurt

Poate numărul partenerilor să vă afecteze șansele de căsătorie? Un nou studiu indică faptul că a avea mai mulți parteneri sexuali afectează negativ rata căsătoriei. Însă noile rezultate, publicate în Social Science Research, indică faptul că acest efect este doar temporar.

Cu alte cuvinte, modelul de activitate sexuală pe termen scurt al unei persoane este asociat cu șansele sale de căsătorie, dar numărul total de parteneri pe parcursul vieții nu are nicio legătură cu șansele de a se căsători, scrie PsyPost.

Declinul căsătoriei

Instituția căsătoriei este în declin în Statele Unite de ceva timp. Potrivit Pew Research Center, aproximativ patru din zece adulți cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani nu erau nici căsătoriți, nici nu locuiau cu un partener în 2019. Deși există o serie de factori care au contribuit la această tendință, o explicație controversată susține că mariajul a devenit mai puțin dezirabil pentru că sexul a devenit „ieftin”.

Doi cercetători de la Universitatea din Utah și Universitatea din Oklahoma au încercat să testeze această teorie controversată pentru scăderea ratelor de căsătorie prin examinarea a două seturi mari de date ale adulților din SUA.

Sexul ieftin

„Cartea sociologului Mark Regnerus <<Sexul ieftin>> a fost blamată în domeniu”, a declarat autorul studiului, Nicholas H. Wolfinger, profesor de studii privind familia și consumatorul și profesor adjunct de sociologie la Universitatea din Utah.

„Mark susține că disponibilitatea facilă a sexului ocazional și a pornografiei au subminat rata căsătoriilor, dar nu oferă cu adevărat nicio dovadă directă. Nici, am fost surprinși să aflăm, nu a făcut-o altcineva: nu a existat niciodată un studiu care să analizeze pe larg sexul premarital și rata căsătoriilor. Așadar, erau întrebări bune, iar noi aveam la dispoziție două seturi de date naționale excelente pentru a le răspunde.”

Câteva cifre

Pentru noua lor cercetare, Wolfinger și coautorul său Samuel L. Perry au analizat mai întâi patru valuri ale National Survey of Family Growth, care adună date transversale privind factorii care afectează sarcina și sănătatea femeilor din Statele Unite. Eșantionul a inclus 29.905 femei, iar datele au fost colectate între 2002 și 2015

Cercetătorii au constatat că ratele de căsătorie au fost mai mici în cazul femeilor care au avut mulți parteneri. În rândul femeilor care au raportat un singur partener sexual necăsătorit, 95% erau căsătorite până la vârsta de 40 de ani. În schimb, în rândul femeilor care au raportat între șase și nouă parteneri de sex masculin, 76% erau căsătorite până la vârsta de 40 de ani. În cazul femeilor care au raportat zece sau mai mulți parteneri, rata căsătoriei a scăzut la 67%.

Dar constatările inițiale includ o limitare importantă. Natura transversală a datelor face dificil de stabilit dacă un număr mai mare de parteneri sexuali necăsătoriți reduce șansele de căsătorie într-o manieră cauzală.

Alte cercetări

Pentru a depăși această limitare, cercetătorii au analizat în continuare șaptesprezece valuri ale National Longitudinal Survey of Youth. Sondajul a intervievat un eșantion mare de adolescenți în 1997. Acesta i-a reintervievat pe participanți anual până în 2011, apoi bianual, după aceea. Eșantionul inclus în analiza finală a fost format din 4.598 de bărbați și 4.377 de femei.

Wolfinger și Perry au constatat că a avea mai mulți parteneri sexuali a fost asociat cu șanse mai mici de căsătorie, dar numai pe termen scurt. Faptul de a avea mai mult de un singur partener în ultimul an a dus la șanse mai mici de căsătorie. Faptul de a nu avea niciun partener în ultimul an a dus, de asemenea, la șanse mai mici de căsătorie.

Dar numărul de parteneri pe parcursul vieții unei persoane nu a avut nicio legătură statistică cu șansele de căsătorie după ce s-a controlat numărul anual de parteneri sexuali, ceea ce indică faptul că „comportamentul sexual recent, nu biografiile sexuale complete, este ceea ce contează pentru ratele de căsătorie”, au declarat cercetătorii.

Concluzii. “Nu poți câștiga dacă nu joci”

„Sexul premarital nu are efecte pe termen lung asupra șanselor de căsătorie, cel puțin pentru marea majoritate a oamenilor”, a spus Wolfinger. „În schimb, unii oameni au sezoane de comportament sexual premarital. Singurul lucru care are efect asupra ratelor de căsătorie este cine și ce faci, nu ce și ce ai făcut.”

„Dar comportamentul pe termen scurt contează: dacă vrei să te căsătorești, nu-ți părăsi jumătatea semnificativă. Partenerii multipli în orice an reduc foarte mult șansele de căsătorie. La fel și faptul de a avea zero parteneri sexuali. Nu poți câștiga dacă nu joci.”

În timp ce ratele de căsătorie au scăzut de-a lungul timpului în Statele Unite, cercetătorii susțin că promiscuitatea nu pare să fie cauza. Cercetări anterioare au constatat că doar 5% dintre femeile americane au avut 16 sau mai mulți parteneri. Femeia americană medie a avut trei parteneri sexuali de-a lungul vieții, în timp ce bărbatul mediu a avut cinci. Noul studiu indică, în plus, că doar o mică minoritate de persoane face sex cu un număr mare de parteneri într-un singur an.

„Întotdeauna am bănuit că ipoteza Regnerus se susținea pentru o parte minoritară de tineri adulți: unii au optat pentru o viață de sex necăsătorit”, a declarat Wolfinger. „Știam că numărul trebuie să fie mic, având în vedere că marea majoritate a oamenilor au doar câțiva parteneri. Dar datele noastre nu au furnizat într-adevăr nicio dovadă că acești oameni există în număr semnificativ”.

Regnerus, la rândul său, a susținut într-o postare pe blog că cercetarea nu contestă afirmația sa principală. El susține că este incorect să „susținem că sexul ieftin este cel mai bine măsurat prin numărul de parteneri sexuali”.

„Sexul ieftin este cel mai bine măsurat prin momentul primului sex în relații și prin investițiile relaționale necesare pentru sex”, a scris Regnerus, adăugând că acești factori au fost „complet neexplorați” de Wolfinger și Perry.

Exit mobile version