Site icon Editia de Dimineata

Delicatese exclusiviste: Ai plăti 25.000 de euro pentru un pepene?

Japonezii sunt mari experți în cultivarea legumelor. Sunt crescători pricepuți și au crescut multe rarități care sunt renumite în toată lumea nu numai pentru gustul lor uimitor, ci și pentru prețul lor exorbitant. Așa este pepenele galben Yubari.

Japonezii cred că adevăratul rege al lui Yubari ar trebui să fie perfect rotund; au un model de plasă bine definit și seamănă cu vase de porțelan japoneze antice; au o pulpă delicată portocalie, foarte suculentă.

Gustul combină înțepătura și dulceața, condimentul de melon, suculența și zahărul pulpei de pepene verde, gustul ușor dar de lungă durată de ananas.

Regele de pepene galben Yubari este un hibrid de două cantalupuri, ele sunt, de asemenea, numite cantalupuri: Engleza Favorite a lui Earl; American Picant.

De la fiecare dintre ele, soiul hibrid crescut în 1961 a luat cele mai bune. Pepenii sunt ușori – de la 600 g la 1,5 kg.

Este o plantă puternică, ale cărei tulpini și frunze nu diferă ca aspect față de alte cantalupuri.

Iată un anunț pe care nu-l veți auzi nici la cei mai lacomi vânzători din Dăbuleni: doi pepeni, 25 de mii de dolari

Și totuși, cu atât s-au vândut aceste două fructe, crescute în orașul Yubari, din nordul Japoniei. E drept, fructul e departe de a fi unul comun.

Pepenele galben de Yubari este o super-delicatesă, anunță TVR.

Participă la concursuri dintre cele mai rafinate, unde este judecat nu doar după gust – dar și după consistență, parfum, chiar după calitatea cojii și mai ales după rotunjimea formei sale. De unde și prețul, care poate ajunge la 25 de mii de dolari.

Dintre toate delicatese, regele Yubari ocupă primul loc în valoare, depășind strugurii negri și rubinii. Chiar și o trufă albă extrem de scumpă nu poate fi comparată cu aceasta în acești indicatori.

Motivul pentru un preț atât de ridicat este particularitățile mentalității și stilului de viață al japonezilor. Sunt obișnuiți să aprecieze tot ceea ce este perfect și frumos, iar pepenele galben Yubari în acest sens este standardul.

Un rol important îl joacă un gust neobișnuit și o mică regiune în creștere. În alte locuri, este pur și simplu imposibil să-l crești: nu ajunge la original în ceea ce privește gustul.

Livrarea pepenilor coapte în alte părți ale Japoniei a apărut destul de recent. Înainte, fructele exotice puteau fi cumpărate doar acolo unde erau cultivate – pe insula Hokkaido.

În Japonia, se obișnuiește să oferi delicatese pentru diferite sărbători. Un astfel de dar regal mărturisește bunăstarea materială a dătătorului, care este important pentru japonezi. Pepenii sunt de obicei comercializați în 2 bucăți, cu o porțiune din tulpină care nu este complet tăiată.

Pepenii Yubari încep să se coacă la începutul lunii mai. Prețul pentru primele fructe este cel mai mare. Sunt vândute la licitații, ceea ce face posibilă creșterea valorii lor la cer. Așadar, în 2017, o pereche de pepeni a fost cumpărată cu aproape 28.000 de dolari.

De la an la an, prețul pentru ei crește doar: producția limitată, care angajează doar 150 de persoane, creează o penurie insurmontabilă. Datorită cultivării acestei boabe exotice, economia insulei Hokkaido este stabilă. Oferă 97% din profitul primit din sectorul agricol.

Toți pepenii coapte sunt vânduti rapid de către angrosiști, iar de la aceștia merg la vânzare cu amănuntul. Dar chiar și într-un magazin obișnuit, această delicatesă nu este accesibilă pentru fiecare japonez: prețul pentru o bucată poate varia de la 50 USD până la 200 USD.

Cei care doresc cu siguranță să-l încerce pe regele Yubari, dar nu au bani să cumpere o boabă întreagă, pot merge pe piață. O felie de tăiere este mult mai ieftină.

Este pur și simplu un păcat să reciclezi un produs atât de scump. Cu toate acestea, japonezii fac înghețată și bomboane de caramel din pepene galben Yubari și îl folosesc pentru a face sushi.

Exit mobile version