29 martie 2024, 16:18

Denis Roabeș, The Motans: Nu mă văd atât de mult cântăreț, cât un poet care se străduiește să își exprime emoțiile și să le transmită mai departe

Cred că sunt mai degrabă un poet care cântă. Nu mă văd atât de mult cântăreț, cât un poet care se străduiește să își exprime emoțiile și să le transmită mai departe”, spune, cu o modestie și un calm venit dintr-o bunătate pe care i-o poți bănui, fără să știi ceva despre el.

A venit de la Chișinău să ne cucerească

Denis Roabeș a venit de la Chișinău la București, via Moscova, pentru a ne oferi hit după hit. E un poet care cântă. Pe versurile lui care răscolesc. ”Înainte să ne fi născut, te-am rugat pe tine să-mi alegi culoarea ochilor/Dar sufletele noastre erau tinere și nu căzuseră niciodată pe pământ/Tot ce am văzut până atunci era cerul/Așa că mi-ai ales albastrul”.

El este Denis Roabeș. ”Poate, poate/Apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate”? Doar Denis ar putea ști răspunsul, în alte versuri, pe o altă muzică.

Denis, cu timbrul său vocal deosebit și versuri care vin dintr-un sertar secret al inimii, a fost invitatul lui Lucian Mîndruță la prima emisiune a sa după zece ani de pauză de televiziune. La ”Ediția de dimineață”, o emisiune pe care postul Digi 24 v-o oferă în fiecare duminică, de la 10:30, pentru a vă rupe de politică și pandemie și a vă purta într-o lume mai frumoasă.

Pariul lui Lucian Mîndruță

Lucian Mîndruță face acest pariu la Digi 24, în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro, partener în acest proiect. Denis s-a încadrat perfect cu toată poezia lui, inclusiv cea din devenirea sa ca om și ca artist.

Denis Roabeş, artistul The Motans, a cucerit publicul cu muzica lui, pentru că acolo e sufletul lui picurat în doze numai bune de a da dependență.

Îl privești și simți căldură, sensibilitate. E surprinzător de modest, deloc, deloc vedetă. Își recunoaște limitele, își asumă destinul. Împarte bucurie și succes, împarte învățare. Cu iubita lui, cu Global Music, cei cu care a bătut palma pentru a produce frumosul din muzica lui.

Prima lui piesă

Primul lui cântec a fost piesa ”Tu”, înregistrată într-un subsol, într-o casă de cultură dintr-un orășel de lângă Chișinău. ”Acum, cu mai multe link-uri depășește 20 de milioane de vizualizări”, spune, zâmbind, dar cu o modestie care-i iese și prin țesătura bluzei care-l îmbracă.

”N-am mai avut răbdare. Am lansat-o pe Youtube, nu i-am dat share de pe pagina mea, i-am dat un buzz de vreo 30 de dolari. Și într-o lună a făcut peste 10.000 de vizualizări, ceea ce pentru mine era tare. Acum, cu mai multe link-uri depășește 20 de milioane de vizualizări”.

”E bine să știi cum să folosești celebritatea. E o unealtă, poți să îți faci și rău și bine cu ea. Încă învăț cum să o folosesc. Mă consult cu iubita mea și oamenii de la Global Music. O celebritate se poate expune într-un mod în care publicul nu se așteaptă sau în care nu mai recunoaște celebritatea. Mereu încerc să lărgesc gama personajului, căci la urma urmei Denis omul nu este cunoscut de toată lumea. Pe Denis îl cunoaște cu adevărat un număr foarte mic de oameni: slăbiciunile mele, dorințele mele, ceea ce sunt eu 100%. Nu cred că e un lucru rău să mă cunoască cineva 100%, dar pentru asta trebuie parcurși câțiva pași, și poate că nu îmi doresc să îi fac cu toată lumea”, i-a mărturisit lui Lucian Mîndruță.

Cum s-a făcut ”om mare”

Cum s-a făcut Denis ”om mare”?

”Am încercat să fac un experiment pe mine: să îmi imaginez că mereu se uită cineva la mine, ca și când m-ar filma cineva. În cazul dat, te străduiești să fii mai bun de fiecare dată, asta ajută. Nu de fiecare dată îmi reușește, sunt om. Dar ajută”, explică.

Cântă de la 16 ani

Nu a făcut școli de muzică. Vine din lumea concretă, i-a plăcut fizica, s-a dus spre inginerie și management, niciodată părăsindu-și pasiunea pentru artă, frumos, muzică. De la 16 ani cântă. La chitară, căci e cool să cânți la chitară. Sau mai bine zis era atunci, căci acum ne pune poezii pe ritmuri de muzică și ne învață să descifrăm versuri cu mesaj ascuns.

”Eu nu am făcut școală de muzică, eu am avut noroc. Am învățat de pe Youtube, dar pentru ca eu să pot să aduc lumii piesele pe care le produc, am nevoie de oameni, de producători care au făcut școala de muzică. Nu mă complic cu citirea de partituri, nu am timp să învăț toate astea, știu că am în jurul meu o echipă care mă ajută cu toate astea, care se pricepe la așa ceva. Eu trebuie să mă concentrez pe text, pe versuri, pe liniile melodice, e o luptă cu mine însumi. Știu că e o calitate superioară față de ce am scos anterior. Lucrez la liniile melodice cu colegii, cu Sebastian Barac, un coleg extraordinar, cu un producător extraordinar. Sunt orgolios doar la faza cu versurile, aici trebuie să fie în totalitate ale mele, eu trebuie să simt ceea ce cânt. Cred că sunt mai degrabă un poet care cântă. Nu mă văd atât de mult cântăreț, cât un poet care se străduiește să își exprime emoțiile și să le transmită mai departe”, răspunde, provocat de Lucian Mîndruță, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi 24, în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

S-a făcut bărbat când alții de vârsta lui se jucau de-a aviatorii, cu avioane de hârtie, în clasă

Îi place să călătorească, a visat să ajungă în India, China, Tibet, și pentru asta s-a făcut bărbat când alții încă aruncă avioane de hârtie prin clasă. La 17 ani și jumătate era deja bărbat, știe asta. A rămas, printr-o joacă a destinului, să se descurce prin propriile forțe, singur în apartamentul din Chișinău al familiei. După câțiva ani își lua valiza și pornea spre Moscova, unde s-a țesut o altă poveste, pe care vă invităm să o descoperiți alături de Lucian Mîndruță, la Digi 24.

Cum te simți mai fericit, cu bani în bancă sau într-o jucărie care îți place: mașină, apartament, vacanță?”, a întrebat, curios, Lucian.

”Mai fericit? Într-o vacanță. Mai liniștit? Cu banii în bancă”, a răspuns, după o ezitare de câteva secunde, Denis.

Urmăriți-l pe Denis în emisiunea lui Lucian Mîndruță, și aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE