Site icon Editia de Dimineata

Deputații francezi aprobă un proiect de lege pentru a înscrie dreptul la avort în Constituție

Deputații francezi au votat pentru a înscrie dreptul la avort în Constituție, parlamentarii de stânga și de centru afirmând că anularea de către Curtea Supremă a SUA a unei hotărâri istorice în iunie a arătat necesitatea unor noi măsuri.

Votul din Adunarea Națională, Camera Inferioară a Parlamentului francez, marchează doar primul pas pe calea consacrării dreptului la avort în Constituție.

Adăugarea acesteia la Constituție ar proteja și mai mult acest drept și ar face mai greu de anulat în Franța.

Pentru a schimba Constituția, un proiect de lege trebuie să fie votat în aceiași termeni de către Camera Inferioară și de către Senat.

Totuși, acesta din urmă este controlat de dreapta și luna trecută a respins un proiect de lege transpartinic care viza constituționalizarea dreptului la avort și contracepție, scrie France24.

Legal timp de 48 de ani

Femeile au dreptul legal la avort în Franța de la o lege adoptată în 1974 și actualizată de mai multe ori de atunci, ultima modificare din februarie extinzând accesul la avort de la 12 săptămâni de sarcină la 14 săptămâni.

Dreptul la avort este mai larg acceptat în Franța decât în Statele Unite sau în unele țări colege din UE. Aproximativ 83% dintre francezi sunt mulțumiți de faptul că avortul este legal, arăta un sondaj Ifop în iulie, cu 16 puncte procentuale mai mult decât în urmă cu aproximativ 30 de ani.

Același sondaj a arătat că 81% susțin adăugarea dreptului la avort în Constituție.

Exit mobile version