Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Biserica Neagră, cea mai mare dintre Viena și Constantinopol

Biserica Neagră este emblema orașului Brașov și este o construcție în stil gotic din țara noastră. Aceasta a fost realizată în secolele XIV-XV și este considerată cea mai mare biserică din România, dar și din sud – estul Europei. La inaugurare aceasta a primit titlul de „Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol”.

Sursă foto:
crystalivc.wordpress.com

Clădirea măsoară 89 de metri în lungime și 38 de metri înălțime, așadar spațiul este suficient pentru participarea la slujbe a aproximativ 5.000 de persoane. Tot aici este sediul parohiei Bisericii Evanghelice C.A din România.

Această biserică deține mai multe recorduri importante precum cea mai mare orgă mecanică din România ( Orga Buchholz ), a doua cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa ( sec. XV – XVI ), turnul bisericii adăpostește cel mai mare clopot mobil din țara noastră cu o greutate de aproximativ 6.000 de kilograme.

Sursă foto: radioromaniacultural.ro

Anul 1383 este reprezentativ pentru construcția lăcașului de cult. În acea perioadă Brașovul se afla într-o epocă prielnică pentru dezvoltarea culturală și economică, fiind cea mai însemnată dezvoltare urbană a vremii de la limitele cu Țara Românească și Transilvania.

Odată cu invazia otomană din anul 1421 lucrările pentru înălțarea bisericii au fost stopate și toată forța de muncă a fost redirecționată spre construirea și consolidarea fortificațiilor orașului.

Ceva ani mai târziu lucrările au fost reluate într-un mod mult mai simplificat față de cel inițial, iar ca urmare a cutremurului din anul 1471 a fost hotărâtă și modificarea înălțimii turnului sudic, mai exact ridicarea până la un nivel inferior celui inițial. După 94 de ani mai exact în 1477 clădirea a fost finalizată în spiritul romano – catolic, iar în prezent poartă hramul Sfânta Maria.

Edificiul a fost afectat de mai multe cutremure importante care au dus la necesitatea unor lucrări complexe de restaurare, întrecute însă de marele incendiu din data de 21 aprilie 1689 care a cuprins toată biserica distrugând atât mobilierul cât și acoperișul. Deoarece în urma acestui tragic eveniment biserica a rămas în paragină, cu zidurile înnegrite de foc și fum, pentru o lungă perioadă de timp a primit și denumirea cunoscută astăzi de „Biserica Neagră”.

Sursă foto: brasovmetropolitan.ro

După reînceperea lucrărilor de refacere a clădirii, interiorul a fost puțin schimbat de la stilul gotic avut inițial către unul baroc și au fost amenajate diverse galerii interioare pentru a facilita intrarea unui număr cât mai mare de vizitatori sau enoriași.

Biserica este alcătuită din naos, cor și turn, cu o suprafață totală de 2500 metri pătrați. Interesant este însă faptul că blocurile din care sunt construite zidurile au un volum impresionant de 9000 metri cubi și acoperișul măsoară 4500 de metri pătrați.

În anul 2002 ca urmare a unui inventar a fost descoperit un adevărat tezaur. Este vorba despre diverse piese vestimentare provenite din Evul Mediu, veșminte liturgice medievale și baroce de lux, broderii cusute cu fir de aur sau mătase din diferite zone ale lumii precum cele locale, din moldova, italia și centrul Europei.

Între anii 2011 și 2013 în apropierea Bisericii Negre s-au făcut lucrări importante de cercetare arheologică, în urma cărora au fost descoperite extrem de multe detalii importante. Așadar au fost scoase la iveală zidurile unei vechi capele a Bisericii Negre ce este datată în apropierea secolului XIV. Chiar dacă până în momentul respectiv se cunoștea acest lucru nu se putea atesta documentar. În urma cercetărilor au fost scoase la iveală și peste 1.400 de morminte certificate în Evul Mediu, sec XI și epoca modernă. Au fost descoperite și podoabe, bucăți de vase, gropi speciale pentru provizii și două pietre funerare din secolul XVIII. În urma acestor dezvăluiri, atestarea documentară a Brașovului poate fi modificată cu o jumătate de secol mai devreme de anul 1235.

Sursă foto: zilesinopti.ro

Toate aceste descoperiri prezentate și multe altele pot fi admirate în muzeul Bisericii Negre și în interiorul lăcașului de cult în conformitate cu programul de pe pagina oficială a Bisericii.

Program de vizitare: 

Semestrul de vară 17 aprilie – 7 octombrie 2018

Marți – Sâmbătă  10 – 19

Duminică              12 – 19

Luni                         închis

Semestrul de iarnă 9 octombrie 2018 – aprilie 2019

Marți – Sâmbătă   10 – 16

Duminică               12 – 16

Luni                         închis

 

 

 

Exit mobile version