Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Biserica Urmanczy și modul în care renaște anual de sub ape

Biserica de sub lac așa cum o numesc localnicii se numea în trecut Urmanczy și era lăcașul de cult al locuitorilor din satul Belis, județul Cluj. În ziua de astăzi ea poate fi observată pe timp de vară atunci când datorită căldurilor apa lacului Belis – Fântânele se află în scădere. 

Sursă foto: trecator.ro

Despre biserica din mijlocul apelor se știe că a fost ridicată în anul 1913 de un om foarte bogat pe nume Ioan Urmanczy. Edificiul a rămas de-a lungul timpului singura dovadă de necontestat a vechiului sat Belis care se găsea de jur împrejurul lăcașului. Un lucru inedit legat de biserică este faptul că deși se află sub ape de atâta timp pe pereții acesteia încă se pot observa vechile picturi.

Sursă foto: justtravelstours.ro

Majoritatea oamenilor se întreabă cum a ajuns biserica în lac și ce s-a întâmplat cu satul. Povestea spune că între anii 1972 respectiv 1973 cu scopul de a ridica barajul Fântânele cursul Someșului Cald a fost deviat chiar prin sat. Barajul uriaș cu o înălțime de 92 de metri și cu un volum foarte mare de apă având ca scop transformarea zonei în una cu un puternic impact energetic. Astfel, se dorea punerea în funcțiune a turbinelor și generatoarelor unei centrale electrice subterane de la Marisel prin utilizarea unui tunel subteran de circa 8475 metri în lungime.

Sursă foto: facebook.com

Așadar, pentru ca acest proiect să prindă viață era necesar ca satele Giucuta de Jos și Belis să fie mutate deoarece se aflau chiar pe malul apei, urmând din acest motiv să fie inundate de către apele viitorului lac de acumulare. Se povestește că locuitorii satelor în cauză au fost strămutați în urma mai multor promisiuni la câțiva kilometri de vechea așezare. Însă locul nu era unul tocmai prielnic întrucât pe dealul unde au fost duși terenul este unul arid și lovit mai tot timpul de vânturi puternice. Despre aceia care nu au vrut să plece au fost chiar amenințați cu demolarea locuințelor și mai apoi inundarea acestora.

Sursă foto: ortodoxia.rol.ro

În acest fel pe la mijlocul anului 1974 indiferent de părerile pro sau contra majoritatea locuințelor au fost construite în noua locație, iar vechea biserică realizată din piatră urma să fie doar locul în care să se roage vietățile acvatice. Lucrările de construcție și amenajarea a Barajului Fântânele s-au întins pe o perioadă de circa opt ani, mai exact din anul 1970 și până în anul 1978. În ziua de astăzi Biserica se poate observa atunci când apele lacului de acumulare sunt în scădere datorită temperaturilor toride de vară, amintind în acest fel de vechile așezări ale locuitorilor „plimbați” fără voia lor de la vale la deal.
Turiștii care doresc să ajungă în zonă trebuie să știe că localitatea Belis se găsește la aproximativ 27 de kilometrii de orașul Huedin, iar de municipiul Cluj Napoca la circa 77 de kilometri, Oradea la 133 de kilometri. Odată ajunși aici curioșii rămân muți de uimire datorită peisajului turistic de-a dreptul impresionant. Accesul spre Belis se poate face pe drumul european E60 care leagă Oradea de Cluj și Brașov, iar din Huedin pe drumul DJ101 chiar până la locația noastră.
Sursă foto cover: ortodoxia.rol.ro
Exit mobile version