Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Capitală romană conservată în timp, Porolissum

Castrul (n.r complex de clădiri sau terenuri împrejmuite utilizate în procesul militar defensiv) roman de la Porolissum este amplasat pe teritoriul administrativ al localității Moigrad din județul Sălaj. Din suprafața totală a sitului (n.r șantier unde se desfășoară lucrări, săpături, cercetări arheologice) care este de aproximativ 500 de hectare au fost făcute lucrări până în prezent doar pe o mică zonă de circa 10%.

Sursă foto: informatii-romania.ro

Porolissum a fost în trecut capitala provinciei Dacia Porolissensis și deși nu se cunosc date cu exactitate despre anul fondării se aproximează de către specialiști că vorbim de vara anului 106 p. Chr. Acest lucru a fost certificat printr-o diplomă militară descoperită în acestă zonă. Cea din urmă a fost eliberată pe data de 10 august 106 p. Chr., sub formă de plăci confecționate din bronz pe care există inscripții în limba latină. Prin acestea se certifică dobândirea cetățeniei romane a lui Marcus Ulpius Novantico, fost soldat dintr-o unitate militară a armatei romane ce venea din provincia Dacia.

Sursă foto: mirel-matyas.blogspot.com

Toponimul Porolissum a fost apreciat ca având origine dacică și înseamnă „loc de trecere” sau „trecătoare”, fiind în strânsă legătură cu un alt loc de trecere din apropiere „Poarta Meseșeană”. Ultima având un rol important în delimitarea spațiului pannonic și cel transilvan. Aceste trecători au avut încă din antichitate o importanță deosebită din punct de vedere strategic și militar.

Sursă foto: turismzalau.ro

Cu trecerea timpului Porolissum s-a dezvoltat ca o așezare de ordin civil de jur împrejurul castrului militar roman. Pentru ca mai apoi să devină un oraș prosper de la graniță, care beneficia de un potențial remarcabil economic, de producție și comercial, rămânând până în zilele noastre un puternic focar de spiritualitate romană. Porolissum a reușit în timp să dobândească chiar statutul de municipium, acest lucru a fost posibil în perioada împăratului Septimius Severus (193-211).

Sursă foto:
turismzalau.ro

Pentru ca locul acesta să nu fie dat uitării cei responsabili de administrație organizează cu diferite ocazii evenimente inedite chiar printre ruine. De exemplu la împlinirea a 1910 ani de la prima mare bătălie dintre daci și romani, sub egida Porolissum Fest au putut fi admirate demonstrațiile și paradele trupelor.

Sursă foto: porolissumsalaj.ro

Pentru ca totul să fie făcut ca la carte evenimentul a fost completat cu multe spații destinate exclusiv achiziționării de suveniruri. Tot aici au avut loc jocuri pentru copii și adulți, iar din loc în loc se putea participa la tir cu arcul și lancea, vizionări de filme istorice ș.a.m.d.

Sursă foto: adevarul.ro

Cei aproximativ 1000 de spectatori au fost spectatori la încercarea de a reconstruii principalele momente din primul război daco – roman. Toate acestea au fost posibile cu ajutorul celor peste 100 de figuranți. În organizarea evenimentelor Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a fost mereu un pion important.

Exit mobile version