Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Castelul din vârful dealului: Palatul Ştirbei de la Dărmăneşti

Despre Castelul Știrbei de la Dărmănești prea puțini oameni au auzit, acesta se află amplasat chiar pe vârful unui deal, la o altitudine de circa 600 de metri, fiind foarte bine apărat de către o pădure de foioase. Castelul se găsește la numai trei kilometric de orașul Dărmănești.

Despre pădurile de sute de hectare din zonă prin care se trece se spune că au aparținut în trecut familiei Știrbei, castelul fiind ridicat la cererea prințului Gheorghe Știrbei, un fost parlamentar, care a trecut la cele veșnice în anul 1916. Se spune că la începutul secolului al XX-lea acesta a ales dealul Măguricea datorită pitorescului regiunii, chiar din stânga Văii Uzului.

Sursă foto: juridice.ro

La construcția Palatului au lucrat constructori aduși din Italia, dar care aveau la baza planurile renumitului arhitect Nicolae Ghica Dudești. Clădirea beneficiază de parter și două etaje, iar în corpul pșrincipal al acesteia se găseau camerele considerate oficiale, cu zonă de primire și un salon de mari dimensiuni, sufragerie și mai multe birouri. Tot în acest loc se găsește și o seră precum și o scară de mari dimensiuni. Din această zonă a edificiului se putea iei pe terasa semicirculară cu o latură de mai bine de doi metri.

Sursă foto: urbanbacau.ro

Timp de circa 40 de ani până când a fost naționalizat castelul viața localnicilor din Dărmănești a avut doar două momente importante în an, primul era marcat de sosirea la castel din luna mai a familiei princiare însoțită de mai mulți invitați și al doilea era marcat de plecarea acestora din luna septembrie când apăreau primele semne de toamnă. Elisabeta era soția lui Gheorghe Știrbei, iar din păcate ea a rămas văduvă de tânără întrucât prințul și-a pierdut viața în timpul Primului Război Mondial.

Sursă foto: news.ro

Astfel, castelul a fost al familiei Știrbei până la finalul celui de al Doilea Război Mondial când a fost luat și transformat în sanatoriu pentru bolnavii suferinzi de tuberculoză, asta de întâmpla între anii 1947 respectiv 1977, iar mai apoi din anul 1978 reședința a fost transformată în tabără pentru copii. Din anul 2005, palatul a reușit să fie recuperat de către nepoții Elisabetei Știrbei, fiind mai apoi scos la vânzare și dat în anul 2014. Despre noul propietar se știe că a renovat palatul reușind să-i redea strălucirea de altă dată.

Sursă foto cover: infoturism-moldova.ro

Exit mobile version