Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Cetatea Șoimoș, o istorie zbuciumată

Pe teritoriul județului Arad se găsește unde dintre cele mai frumoase cetăți medievale de pe teritoriul României. Cetatea Șoimoș este amplasată pe un deal la circa 220 metri altitudine și teoretic trebuia să fie distrusă la sfârșitul secolului al 18 -lea din cauza drumului și a distanței față de oraș. Deoarece pe atunci nu a putut să fie distrusă de mâna omului, în secolul următor a intrat pe lista monumentelor istorice și a devenit protejată de lege. Acesta se află la aproximativ 60 de kilometri de Timișoara și alți 30 de kilometri față de Arad. Cetatea este localizată în apropierea graniței dintre Banatul istoric și Transilvania pe latura stângă a Mureșului.

Sursă foto: euiubescmaramures.ro

Edificiului a fost realizat de Paul, ban de Severin în acestă zonă deoarece era una dintre cele mai dezvoltate regiuni din Regatul Ungariei și avea un rol important în comerț. Construcția cetății a început între anii 1272 respectiv 1275 după invazia regatului Ungariei de tătari.

În anul 1446 cetatea trece printr-o perioadă înfloritoare atunci când ajunge în mâinile lui Ioan de Hunedoara. Se spune că în timpul respectiv cetatea a fost refăcută de către mai mulți meșteri italieni, iar aspectul din ziua de astăzi se datorează acelei perioade. După trecerea în neființă a lui Ioan de Hunedoara, castelul trece în administrația văduvei marelui comandant Elisabeta Szilagyi. Atunci când pe tron a fost Matia, edificiul ajunge în proprietatea mai multor oameni printre care Jan Giskra, Miklos și Jakab Banffy și mai apoi la Ioan Corvin, fiul lui Matia. După dispariția dinastiei Hunyadi – Corvin în anul 1508, întreaga avere ajunge la văduva lui Ioan Corvin pe nume Frangepan Beatrix. Acesta se recăsătorește și moștenirea ajunge la actualul ei soț Gheorghe Brandenburg. După ocuparea Lipovei din anul 1515 cetatea a trecut printr-o perioadă de asediu și ocupare din partea țăranilor răsculați conduși de secuiul Gheorghe Doja. Odată cu înfrângerea acestei revoluții cetatea a ajuns la Ioan Zapolya. Pentru ca în secolul al 16 -lea pe la jumătate să-i rămână văduvei sale, Izabella.

Sursă foto: adevarul.ro

 

În anul 1551 cetatea Soimoș a fost ocupată de turci și rămâne a imperiului otoman până pe data de 26 mai 1688. Urmând să fie utilizată ca punct militar până la începutul secolului al 18 -lea. După acestă perioadă cetatea a fost părăsită definitiv. Domeniul arondat cetății a fost unul dintre cele mai mari dintre comitatele de vest. La sfârșitul secolului al 15 -lea număra 160 de sate împărțite pe zonele comitatelor Arad și Timiș. Edificiul este format dintr-o centură interioară și una exterioară. În partea sudică finalizându-se cu o stâncă abruptă. Vestul găzduiește un turn, dar și intrarea principală. Există două aripi de construcții iar una se numește „Aripa Izabella” deoarece se face referire la locuința personală a reginei. Deoarece la construcția cetății au fost utilizate materiale precum pietre de granit, acestea s-au păstrat destul de bine până în zilele noastre.

Sursă foto: adevarul.ro

În zilele noastre cetatea este vizitată de foarte mulți turiști din România și Ungaria. Cei mai mulți fiind interesați de loc mai ales pe timpul verii deoarece oamenii s-au învățat să stea la iarba verde în interiorul cetății.

Exit mobile version