Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Cetățuia, steaua din Cluj – Napoca

DCIM101GOPRO

Cetățuia este o fortificație din Cluj – Napoca ridicată în perioada habsburgică pe vârful unui deal ce poartă același nume. Aceasta a fost ridicată între anii 1715 și 1735 cu zidurile în formă de stea după planurile făcute de arhitectul militar Giovanni M. Visconti. Inițial vechea cetate avea în componență o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar la exterior zăvorită de un val de pământ.   

Sursă foto: citynews.ro

Porțile prin care era asigurat accesul dinspre partea vestică și sudică astăzi nu mai există, însă au rămas cele care facilitau intrarea dinspre sud – est și nord. Peste aceste porți în interior erau construite diverse clădiri ce aveau scopuri administrative, o garnizoană și un loc pentru depozitarea armamentului.

Inițial cetățuia a fost ridicată cu rolul de a asigura o zonă de apărare, dar și un punct de asigurare a controlului asupra orașului de către trupele austriece. Acest loc a fost denumit și Cetatea Norilor, iar de multe ori a fost utilizată ca închisoare. Cel din urmă lucru s-a întâmplat în mod principal în perioada Revoluției din 1848. Tot aici a avut loc și un eveniment trist, pe data de 11 mai 1849 unul dintre eroii Revoluției a fost prins, întemnițat și executat, este vorba despre pastorul sas Stephan Ludwig Roth.

După ce perioada interbelică a trecut și cetatea și-a schimbat aspectul, mai precis acum pe panta dealului erau poziționate cele mai sărace zone din întreg orașul. Mizeria împreună cu bordelurile și cocioabele specifice unei mahalale au pus stăpânire pe întreaga zonă, mai ales în prima fază a secolului XX. Perioada comunistă a fost aceea care a transformat Dealul Cetățuii într-unul foarte îndrăgit de oamenii deoarece întreaga zonă a fost transformată în zonă de recreere.

Sursă foto: dspace.bcucluj.ro

În anul 1970 pe colina dealului a fost construit hotelul Belvedere, care a venit cu o tentă de modernitate, chiar dacă acest lucru a dus la demolarea clădirilor din zona sudică. În zilele noastre din vechiul edificiu au ma rămas o parte din ziduri, patru clădiri și o redută a fost modificată în Turnul Parașutiștilor.

Sursă foto: clujtravel.com

Anul 1995 a fost unul deosebit pentru zonă deoarece a fost amplasată o cruce din fier de mari dimensiuni chiar pe locul unde prima a fost distrusă în timpul comunismului. Crucea a fost inițial ridicată în anii 50 în memoria celor care au fost întemnițați aici.

Sursă foto: mustseeromania.blogspot.com

În prezent Cetățuia reprezintă unul dintre cele mai importante puncte turistice pentru Cluj – Napoca, fiind vizitat de mii de turiști anual, atât pentru istoria avută cât și pentru priveliștea panoramică. La Cetățuie se ajunge foarte ușor deoarece se poate observa aproape din orice zonă a orașului. Pentru o imagine și mai spectaculoasă asupra orașului Cetățuia trebuie vizitată pe înserat atunci când luminile orașului sunt aprinse.

Sursă foto: cluj.com

 

Exit mobile version