Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Conacul Marghiloman, evoluția de la început până în prezent

Conacul Marghiloman este unul dintre cele mai îndrăgite și renumite edificii din Buzăul secolelor XIX-lea respectiv XX-lea, având un trecut destul de întortocheat, dar de-a dreptul impresionant.

Sursă foto. turismistoric.ro

Cunoscut și sub denumirea de Vila Albatros acest edificiu este amplasat la marginea Buzăului. Construcția sub formă de conac a fost ridicată în cea de a doua jumătate a secolul al XIX-lea, mai exact de la începutul anului 1884. Se spune că terenul pe care se găsește astăzi ar fi devenit proprietatea familiei în urma unui joc de cărți la care participanții ar fi trișat.

Sursă foto. turismistoric.ro

După Moartea lui Alexandru Marghiloman care a avut loc în anul 1925 o bună parte din averile familiei sale, inclusiv terenurile au trecut în posesia soției sale pe nume Maria Marghiloman. Însă atunci când aceasta a preluat averea lăsată de soț automat a luat și toate datoriile acestuia cu care s-a descurcat destul de greu.

Chiar înainte de trecerea în neființă acesta a lăsat scris că indiferent ce se întâmplă cu restul proprietăților sale se împotrivește categoric vânzării vilei sale din Buzău pe care o iubea atât de mult. Astfel că în anul 1938 moare și șoția sa Maria, iar în anul 1939 domeniuol a fost vândut de către proprietarii de atunci Ministerului Aerului și Marinei.

Sursă foto. turismistoric.ro

A urmat o perioadă dificilă pentru conac odată cu venirea comuniștilor la putere, parcul a fost distrus aproape complet, iar unde înainte se găseau flori și arbuști au fost plantate legume. Cât despre arborii ornamentali de acolo și despre lac se spune că au fost ingnorați cu desăvârșire, fiind lăsate la voia întâmplării să se degradeze.

După trecerea regimului comunist domeniul a devenit o paragină de această dată din pricina autorităților. Întrucât s-a aflat în gestiunea Ministerului Culturii și mai apoi a fost dat în administrare Primăriei orașului. Abia în anul 2011 s-a conștientizat valoarea edificiului și au început lucrările de restaurare atât pentru Vila Albatros cât și pentru Parcul Marghiloman.

Sursă foto. turismistoric.ro

În ziua de astăzi la conac este găzduit Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” unde sunt organizate diverse activități culturale destinate locuitorilor județului, dar și turiștilor interesați să descopere cât mai multe despre personalitatea lui Alexandru Marghiloman.

Sursă foto cover: ro.wikipedia.org

Exit mobile version