29 martie 2024, 6:33

Descoperă România. Fântâna Miorița, de la trecut la prezent

Despre Fântâna Miorița mulți au auzit, dar puțini știu unde se găsește. Aceasta este un monument istoric situat în București chiar pe Șoseaua București-Ploiești, mai exact chiar în fața Muzeului de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici.

Opera de artă a fost realizată după planurile întocmite de către arhitectul Octav Doicescu, iar vestitele mozaicuri alb-negere care contribuie la înfrumusețarea monumentului au fost puse cap la cap de către Milița Petrașcu. Prin intermediul mozaicurilor în fapt, este ilustrată balada Miorița, de aici provenind și numele monumentului. Despre inaugurarea oficială a acestuia se cunoaște faptul că a avut loc în anul 1936 cu ocazia evenimentului „Luna Bucureștilor”.

Sursă foto: b365.ro

Monumentul a fost confecționat din granit adus din Dobrogea și formează în centrul său un bazin cu proporții destl de mari. Diametrul cel mai mare fiind de circa 50 de metri în timp ce acela mic are numai 20 de metri. Chiar în mijlocul bazinului se găsește o fântână care este creată din două ziduri de mari dimensiuni amplasate paralel, ambele cu o lungime de 16 metri, o înalțime de circa trei metri și o lățime de aproximativ zero, șase metri. Cele două ziduri sunt unite prin realizarea unei pante din piatră care are o lățime de un metru, iar capetele ajungând în exteriorul celor două ziduri pentru circa cinci metri.

Pe fațadele monumentului putem observa exact cum am precizat anterior frize de mozaic alb și negru, prin care sunt ilustrate perfect scene din cunoscuta baladă Miorița. Pe de o parte se observă cei trei ciobănași împreună cu cele trei turme de ori, iar pe cealaltă parte putem vedea nunta, dar și moartea stăpânului Mioriței.

În ziua de astăzi după o lungă perioadă de timp în care monumentul a fost lăsat în paragină, Fântâna Miorița a redevenit funcțională.

Sursă foto: economica.net

„Reconstituirea din punct de vedere artistic s-a făcut în baza schițelor originale, a planurilor existente ale acestui simbol emblematic al orașului. Lucrările de recondiționare au fost realizate din materiale de înaltă calitate care să păstreze autenticitatea operei. Pentru eficientizarea procesului de reabilitare, lucrările au fost separate în cele de restaurare a mozaicului și lucrări operaționale care au prevăzut intervenții arhitecturale, de structură, de înlocuire a instalațiilor și echipamentelor învechite. În prezent, Fântâna Miorița integrează tehnologii care permit operarea în regim automatizat, dar și consum redus de energie”, ar fi postat chiar primarul general pe contul personal de Facebook conform Mediafax.ro.

Sursă foto cover: b365.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol