Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Istoria argeșenilor prezentată amănunțit la Muzeul Judeţean Argeș

În Muzeul Județean Argeș putem admira vaste colecții de obiecte inestimabile ce ne ajută la ilustrarea civilizației argeșene și de ce nu a celei românești. Despre acest edificiu se știe că din anul 1977 adăpostește prima instuție muzeală românească din sud-estul Europei cu obiective clar definite precum răspândirea informațiilor benefice pentru conservarea mediului.

Sursă foto: szigzagprinromania.com

Muzeul își desfășoară activitatea în clădirea realizată între anii 1898 respectiv 1899, fiind destinată inițial drept sediu al Prefecturii Județului Arges. Actualmente, încadrată drept monument istoric construcția a fost edificată cu exactitate după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu. Edificiul a fost oferit Muzeului Județean Argeș în anul 1970, pentru ca mai apoi, în anul 1974 să fie puse bazele Secției de Istorie și în anul 1977 la parterul clădirii să prindă contur secția de Științele Naturii.

Sursă foto: szigzagprinromania.com

Originea vieții este prezentată în cadrul muzeului printr-un întreg sistem de diorame și bineînțeles piese naturalizate care exemplifică originea vieții și implicit evoluția viețuitoarelor de pe pământ. Nici organizarea materiilor vii nu a fost uitată astfel încât se pune accentul pe relația om-natură. Tematica primordială a muzeului a rămas în schimb ecologia și protecția mediului ambiant. Deoarece de-a lungul timpului spațiul a devenit neîncăpător în anul 1997 au fost începute lucrările de extindere ale muzeului.

Sursă foto: szigzagprinromania.com

Pe data de 30 mai a anului 2000 și pe 22 mai a anului 2004 s-a reușit inaugurarea a două corpuri noi. În corpul A fiind amenajate depozite, birouri și diverse laboratoare, în timp ce în corpul B au fost realizate un planetariu, un observator astronomic, o expoziție națională de artă naivă, un amfiteatru și o bibliotecă.

Expoziția centrală a Secției de Istorie reușește să transmită în contextul istoriei naționale modul în care au evoluat societățile românești din județul Argeș, încă din perioada paleolitică și până în prezent. În cadrul aceleași expoziții mai sunt prezentate obiectele ce au aparținut culturii de prund, diverse piese neolitice descoperite în așezările gumelnițene de la Popești și Teiu și mai multe obiecte de tip Ferigile care dovedesc existența civilizației fierului, găsite pe Valea Topologului.

Sursă foto: ziarulargesenilor.ro

Tot in cadrul muzeului, o atenție deosebită este acordată procesului de romanizare, mai ales că în zona Argeșului se găsește o mare așezare dacică, cea de la Cetățeni, dar și castrele de la Limes transalutanul. De asemenea rolul Argeșului mai este transmis în această instituție și prin intermediul obiectelor, documentelor, fotografiilor sau a hărților recuperate din reședințele domnești precum Curtea de Argeș,Pitești, Câmpulung, Oratia și Poenari.

Sursă foto: universulargesean.ro

Un loc deosebit în cadrul expoziției este ocupat de marile evenimente ale secolului al XIX-lea, asta deoarece argeșenii și personalitățile din zonă au avut un rol destul de important în cadrul întâmplărilor. De exemplu în cadrul muzeului sunt prezentate noțiuni despre rolul monarhiei în istoria țării noastre, Argeșul fiind prezentat drept un leagăn al liberalismului și țărănismului românesc, viața culturală dintre anii 1878 respectiv 1947, făurirea României, cum era viața politică din perioada interbelică și până în anul 1947, modul în care au participat argeșenii la cel de-al Doilea Război Mondial și așa mai departe.

Cei care doresc să viziteze muzeul trebuie să știe că acesta este deschis de miercuri până dumincă între orele 9:00 respectiv 17:00.

Sursă foto cover: arenaconstruct.ro

Exit mobile version