Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. „Jos pălăria” pentru minunățiile din spice de aur de la Crișeni

Sursă foto: adevarul.ro

În județul Harghita mai exact în satul Crișeni există un muzeu unic în țara noastră destinat pălăriilor confecționate din paie. Turiștii care ajung aici pot vedea sute de pălării de paie realizate manual și pot proba una de-a dreptul deosebită înscrisă în Cartea Recordurilor.

Muzeul a fost creat de către Szocs Lajos a cărui familie s-a ocupat tot cu acest meșteșug de circa trei generații. Muzeul este vizitat de mii de oameni anual, fiind ușor de găsit. Venind pe drumul DN 13 A de la Bălăușeri spre Sovata este imposibil de ratat indicatorul care face trimitere spre sat și muzeu.

Sursă foto: adevarul.ro

În curtea casei muzeului există o fântână și un foișor decorat cu proverbe legate de pălării precum „Multe lucruri ascunse se aranjează sub o pălărie”. Pe lângă toate acestea vedeta locului rămâne cea mai mare pălărie din lume. Aceasta a fost realizată în anul 2004, cântărește două kilograme și jumătate, are doi metri în diametru, circa 500 de metri de împletitură, peste 22 de mii de paie și un kilometru și jumătate de ață. Szocs Lajos a avut nevoie pentru finalizarea acestei lucrări de circa două săptămâni.

Sursă foto: radioiasi.ro

Una din camerele muzeului are un perete decorat cu pălării de toate felurile, mari, mici, aristocrate, neaoșe și așa mai departe. Cu mici excepții pălăriile de aici ascund și povești precum pălăria de mireasă care este unică în România, sau pălăria cu solniță, pălării de gospodar, pescar, mexicane și multe altele.

Sursă foto: radioiasi.ro

Despre modul în care se purta pălăria se spune că era un semn al etniilor, stărilor sociale, bogăției și multor altora. Știm de asemenea despre pălăriile de Oaș că și acestea sunt unice. În ultima încăpere din muzeu încă se păstrează mașinile de cusut vechi de sute de ani. Costul acestora fiind în trecut echivalentul sumelor primite pe două vite sau pe o mașină.

Sursă foto: adevarul.ro

Pentru cei care doresc să ajungă aici trebuie să știe că Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni poate fi văzut zilnic, iar în cazul în care ușa este închisă turiștii pot întreba la barul din sat despre ghidul Szocs Lajos. Acesta urmând să vină cu zâmbetul pe buze pentru a introduce pe oricine în uimitoarea lume a pălăriilor.

Sursă foto: adevarul.ro

Despre taxa de vizitare aceasta este inexistentă, orice om lasă cât își dorește în funcție de posibilități și de cât de impresionat a fost.

Exit mobile version