Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Lacul Valea Rosie și proprietățile terapeutice

În județul Călarași foarte aproape de comuna Mitreni există un obiectiv turistic aparte, mai exact un lac cu apă sărată ce s-a format natural și despre care se spune că are proprietăți terapeutice foarte importante. Datorită acestor calități în fiecare an aici ajung sute de turiști cu scopul de a-și trata afecțiunile. Nămolul sapropelic și apele sulfuroase sau sodice sunt cele care contribuie la îndeplinirea acestor beneficii.

Sursă Foto: infopensiuni.ro

Deoarece aici este vorba despre un lac natural suprafața acestuia este destul de mare ajungând până la aproximativ 14 hectare. În aceste ape trăiesc mai multe specii de pește printre care caras, fitofag, crapul românesc ș.a.m.d. Din aceste motive aici vom întâlnii mai multe tipuri de oameni, unii care urmăresc proprietățile apei și alții care sunt împătimiți ai pescuitului.

Sursă foto: stirilekanald.ro

Despre Satul Valea Roșie se știe că a luat formă imediat după împroprietăririle din anul 1892. În acea perioadă aici au sosit oameni din circa toate satele din jur și din zonele mai îndepărtate. Inițial așezarea purta numele de „Floreasca”, iar mai apoi a devenit „Valea Roșie” datorită faptului că aici câmpurile erau de-a dreptul pline cu maci roșii. Dacă stăm de vorbă cu bătrânii satului putem să aflam și că aici în vremea Primului Război Mondial au avut loc bătălii devastatoare. În partea de sud a satului chiar pe dreapta drumului care duce la Valea Roșie există vestigiile unei vechi așezări medievale, despre care nu sunt menționate amănunte în documentele vremii. Pe partea stângă a aceluiași drum se găsește și o necropolă medievală din apropierea secolelor XVI – XVII. Tot aici în jurul anilor 80 pe când aveau loc lucrări pentru crearea unor sere au fost descoperite mai multe morminte din perioada medievală.

Sursă foto: informatii-romania.ro

Există și o legendă a locului conform căreia în jurul anilor 1810 respectiv 1815 prin aceste locuri ar fi poposit ciobani transilvăneni aflați în transhumanță care-l aveau în frunte pe baciul Mitran. Aceștia și-au ridicat bordeie și au rămas definitiv în acest loc, creând astfel satul Mitreni, un nume păstrat până în ziua de astăzi. Conform unei tradiții între anii 1830 și 1835 deoarece râul Argeș a ieșit din matcă toți locuitorii de pe malul râului s-au orientat către satul Mitreni. În acest mod așezarea a fost populată de familii provenite din Căscioarele sau chiar de peste Dunăre. O altă poveste spune că până în anul 1864 satul împreună cu moșia satului Mitreni se aflau în proprietatea mănăstirii Mihai Vodă și toți țăranii erau clăcași. Însă după ce domnitorul Alexandru Iona Cuza a realizat mai multe reforme toți oamenii au fost eliberați din clăcășie și reîmproprietăriți cu pământuri.

Conform mai multor cercetători care au făcut lucrări arheologice în această zonă s-a ajuns la concluzia că satul a fost locuit încă din perioada preistorică. Aceste afirmații fiind întărite prin intermediul vestigiilor vechi scoase la suprafață.

Exit mobile version