Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Mănăstirea Golia, lăcaș de cult sau fortăreață?

Mănastirea Golia este un important lăcaș de cult din orașul Iași. Acesta și-a prmit numele de la marele logofăt Ioan Golia. Mai exact edificiul se găsește în Târgu Cucu și poartă hramul de „Înălțarea Domnului”. Mănăstirea fiind considerată și un desăvârșit centru cultural pentru oraș.

Sursă foto: doxologia.ro

Construcția actuală se găsește sub formă de fortăreață tipică medievală, însă se știe că în trecut aici era o biserică veche. Despre cea din urmă nu avem prea multe detali, însă se spune că a fost ridicată în secolul al XVI-lea. Biserica din ziua de astăzi se spune că este a lui Vasile Lupu și că a fost refăcută între anii 1650 respectiv 1653 pentru ca să fie terminată în anul 1660 de către Ștefăniță, fiiul său. Aceasta este complet diferită de toate bisericile ortodoxe cu care suntem obișnuiți, atât din punct de vedere al formei cât și din punct de vedere arhitectural.

Aici există o îmbinare perfectă între stiluri precum cel bizantin sau baroc, construcția fiind ridicată chiar în perioada renașterii târzii din Principatele Române. Planul din exteriorul clădirii este unul rectangular, cu ziduri foarte înalte de circa 12 metri înălțime,  ancorați într-un fel de brâu denumit cornișă.

Sursă foto: doxologia.ro

Acoperișul clădirii beneficiază de șapte turle, fiecare unică în felul ei. Despre acestea se consideră că ar fi fost ridicate în mod treptat, etapizat, în funcție de evenimente sau restaurări. Înălțimea maximă a bisericii ajunge la 30 de metri, lungimea acesteia este tot de 30 de metri în timp ce în lățime are doar 13 metri.

Lăcașul de cult are de jur împrejur un zid care are la colțuri turle constuite în anul 1667, dar și un turn tip clopotniță reconstruit în anul 1900. Zidurile din incinta mănăstirii au înălțimi de până la nouă metri și grosimi de chiar și peste un metru. Datorită grosimii zidului, în trecut se spune că aveau loc patruli seară de seară. În curtea interioară se mai poate observa și în ziua de astăzi o casă cu impresionante coloane atestată în secolul al XVIII-lea, despre care se spune că i-a fost „acasă”  lui Ion Creangă atâta timp cât a fost diacon la Golia.

Sursă foto: doxologia.ro

Un alt element deosebit de aici este inscripția din Biserică care ne amintește despre pictura inițială ca fiind munca unui meșter pe numele său, Matei. În schimb aceasta a fost refăcută în anul 1754 atunci când au avut loc lucrările de reabilitare. Spre partea de apous a pronaosului curioșii pot observa reprezentările votive a ctitorilor locului, domnitorul Ieremia Movila și bineînțeles familia Golia spre partea nordică, la sud este reprezentat voievodul Vasile Lupu.

De-a lungul timpului ansamblul mănăstiresc de aici, prin masivitatea construcțiilor și frumusețea acestora au fost motive de apreciere și admirație din partea tuturor oamenilor ajunși în zonă.

Sursă foto cover: autoboca.ro

Exit mobile version