Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Muzeul Cineastului Amator, locul unde pasionații de fotografie pot vedea camere de filmat vechi de un secol

În județul Caraș – Severin mai exact în Reșita un tânăr pe nume Andrei Bălbărău a reușit să realizeze singurul muzeu al cineastului amator din țara noastră. Băiatul deține o colecție răvășitoare de aparate de proiecție, camere, diverse documente tehnice, broșuri și afișe vechi pe care le-a adus împreună sub același acoperiș, atrăgând astfel admirația oamenilor din jur. 

Sursă foto: surorilecalatoare

Andrei Bălbărău se ocupă de acest muzeu încă din anul 2006, din perioada în care era student și făcea parte dintr-un cineclub amator. Acesta menționează mereu când are ocazia despre pasiunea sa pentru film și despre faptul că a avut noroc să descopere fosta sală de proiecție a vechiului Cinematograf „23 August”. Toată aparatura veche din încăpere a fost păstrată de-a lungul timpului ca nouă și văzută de către tânăr ca pe o adevărată comoară.

Sursă foto: surorilecalatoare

Din vechile aparate pentru proiecție și obiectele deținute de fostul cinematograf printre care derulatoarele, colecția de filme specifice acelor ani, dulapul pentru pelicule chiar și extinctoarele au  fost păstrate. Mai apoi Andrei a hotărât să devină colecționar de camere de filmat, filme vechi, aparate de proiecție, afișe, documente și cam tot ce este legat de cinematografie. Cam toate piesele au fost adunate în mod treptat de tânăr în aproximativ zece ani, unele fiind descoperite și în anunțuri de publicitate sau piețe.

Sursă foto: surorilecalatoare

Muzeul beneficiază anual de foarte mulți vizitatori chiar dacă proiectul în sine este unul privat. De reținut este faptul că accesul este gratuit pentru toți doritorii. Curioșii trebuie să știe că înainte de a face o vizită, indiferent de scopul acesteia, că este necesară programarea în prealabil la adresa de e-mail: muzeulcineastului@yahoo.com ori pe pagina de Facebook.

Sursă foto: surorilecalatoare

Pe lângă toate informațiile precizate anterior este imperios necesar să menționăm faptul că Andrei Bălbărău ține să facă un apel la toate primăriile din țara noastră ca în cazul în care dețin aparatura vechilor cinematografe să o păstreze și dacă nu au ce să facă cu ea să o doneze.

Sursă foto: surorilecalatoare

Aș vrea ca primăriile din judeţ, care mai deţin aceste aparate de proiecţie, să le păstreze şi să le pună în valoare, fie că realizează la ei în localitate o miniexpoziţie, fie că ni le donează chiar nouă pentru muzeu, pentru că e păcat să se piardă. Din păcate, multe modernizări de cinematografe duc la casarea aparatelor şi se pierd adevărate valori. Pe viitor, lumea va fi interesată de această istorie a cinematografiei”, a declarat tânărul pentru adevarul.ro.

Sursă foto cover: cristianchinabirta.ro

Exit mobile version