Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Muzeul de Mineralogie, unde poți vedea florile de mină

Sursă foto: facebook.com

Pe bulevardul Traian la numărul opt din Baia Mare se găsește Muzeul de Mineralogie. Aici se găsește o expoziție desfășurată pe aproximativ 900 de metri pătrați, fiind expuse circa 1.000 de eșantioane minerale, dar și roci sau fosile.

Sursă foto: facebook.com

În visteria acestuia aflându-se alte peste 15.000 de piese deosebite. 

Sursă foto: facebook.com

Muzeul de mineralogie din Baia Mare a luat naștere în anul 1989, însă colecția de piese a luat formă din anul 1969 ca urmare a unui așa zis nucleu de minerale provenit din anul 1502. În primă fază diversele exponate nu erau inventariate sau finalizate, fiind păstrate pentru mai mulți ani într-o cameră din Muzeul Județean Maramureș.

Sursă foto: informatia-zilei.ro

Sursă foto: baiamare.ro

Odată cu trecerea anilor și dezvoltarea secției s-a reușit transformarea acesteia într-un muzeu veritabil. După schimbarea mai multor locații în anul 1988 a fost stabilit în sediul din ziua de astăzi. În prezent se poate lăuda cu mai mult de 16000 de modele. Zonele principale din care provin acestea sunt Baia Sprie, Cavnic, Băiuț, Săsar, Nistru, Răzoare, Baia Borșa și multe altele.

Sursă foto: baiamare.ro

Edificiul este denumit popular și Muzeul florilor de mină, deoarece așa zisa „floare” reprezintă un mineral scos din subteran, acesta poate fi compus din mai multe minerale sau dintr-un singur mineral. Despre calitățile estetice ale acestora putem afirma că sunt incredibile datorită culorilor, cristalelor, dimensiunilor, formelor și așa mai departe. Totalitatea acestora ne duce cu gândul la faptul că fiecare piesă este unică.

Sursă foto: baiamare.ro

Sursă foto: directbooking.ro

Construcția beneficiază la parter de o expoziție principală care prezintă alcătuirea de tip geologică a nord – vestului țării noastre, cum sunt sistematizate mineralele hidrotermale, dar și informații despre zăcămintele de metale neferoase din partea sudică a munților Țibleș, Oaș – Gutâi sau Borșa – Vișeu.

Sursă foto: facebook.com

Etajul clădirii a fost transformat într-o zonă expozițională cu cele mai importante piese și i-a fost adăugată muzică în surdină tocmai pentru a aduce turiștii mai aproape de frumusețile României. Tot aici, în fiecare an este organizat un eveniment de conferire a premiilor „Cărțile Anului”, la inițiativa organizației filialei județene a Uniunii Scriitorilor din România.

Sursă foto: techinstyle.ro

Sursă foto: baiamare.ro

Cele mai prețioase piese din muzeu sunt calotele roz de Săsar sau Cavnic, cuarțul de Baia – Sprie sau Cavnic, bererbobitul, galena de Herja, Stibina de Băiuț, stibinele de Baia – Sprie și ar mai fi câteva pe care vă lăsăm să le descoperiți în urma vizitei de la Muzeul de Mineralogie.

Sursă foto: informatia-zilei.ro

Programul de vizitare al acestuia este de marți până vineri între orele 9.00 – 17.00 pe timp de vară, iar iarna de la 9.00 la 16.00. Sâmbăta și Duminica ușile sunt deschise între orele 9.00 și 17.00, iar iarna între 9.00 – 14.00.

Sursă foto: muzeuminbm.ro

Sursă foto cover: facebook.com

Exit mobile version