Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Muzeul Mihail Kogălniceanu, locul vizitat de Carol I, Vasile Alecsandri și Mihail Sturdza

Mihail Kogălniceanu s-a născut în anul 1817 pe data de șase septembrie și a trecut la cele veșnice în anul 1891 pe data de 21 iulie. În cinstea celui ce a fost istoric, gazetar, scriitor, om politic, avocat, dar cel mai important om în orașul Iași a fost amenajat Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”.

Sursă foto: slideshare.net

Una dintre cele mai complexe personalități ale secolului XIX-lea, a fost un remarcabil diplomat, orator și un inestimabil exponent al generației care a ctitorit România modernă. Toate obiectivele declarate de acesta prin perseverență au fost urmărite de aproape ducând treptat la dezvoltarea conștiinței naționale, dar și făurirea statului național prin obținerea și recunoașterea sau respectarea independenței.

Sursă foto: facebook.com

Mihail Kogălniceanu a ocupat funcția de aghiotant domnesc pe timpul lui Mihalache Sturdza, mai apoi director al Teatrului Național din Iași împreună cu Vasile Alecsandri și Costache Negruzzi, după fondator și redactor la revista „Dacia Liberă”, a fost profesor la Academia Mihăileană, unul dintre participanții la revoluția din anul 1848, un desăvârșit unionist și foarte important colaboratorul lui Alexandru Ioan Cuza. Ocupând și funcțiile de membru în Divanul Ad-hoc, ministru de externe, prim-ministru, ministru de interne și mai apoi ministru plenipotențiar al României din Franța.

Sursă foto: facebook.com

Edificiul în case este amenajat astăzi Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” i-a avut de-a lungul timpului ca oaspeți de seamă pe renumiții pașoptiști C. Negri, Al. Russo, V. Alecsandri și pe domnii Grigore Alexandru Ghica și Mihail Sturdza. De reținut este că tot aici se găsea Mihai Kogălniceanu pe când a aflat vestea despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza pentru a urca pe tronul Moldovei, iar în această casă a fost găzduit și principele Carol în luna aprilie a anului 1869 la a cincea vizită făcută orașului Iași.

Sursă foto: branche.ro

Din păcate în timpul celui de Al Doilea Război Mondial edificiul a suferit numeroase deteriorări. Anii au trecut iar între 1946 respectiv 1948 profesorul universitar Gheorghe Băileanu care pe atunci era președintele Epitropiei Instituțiilor Școlare a făcut totul pentru ca absolut toate clădirile din curtea proprietății să fie reabilitate. Astfel, casa a fost reconstruită integral fiindu-i păstrată forma inițială. Mai apoi în anul 1955 edificiul a fost declarat monument istoric, cu ajutorul eforturilor depuse de același profesor Gheorghe Băileanu. Despre trupul lui Mihail Kogălniceanu se știe că a fost depus în cavoul familiei din Cimitirul Eternitatea din Iași.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

De pe data de patru martie a anului 2012 Muzeul Memorial „Mihai Kogălniceanu”  a fost redeschis și își așteaptă cu brațele deschise vizitatorii. Doritorii pot vizita muzeul de marți până sâmbătă între orele 10:00 respectiv 17:00, duminica și lunea fiind închis.

Sursă foto cover: facebook.com

Exit mobile version