29 martie 2024, 0:04

Descoperă România. Palatul Brukenthal Avrig și schimbările în timp

Între anii 1778 respectiv 1788 baronul Samuel von Brukenthal a construit în România unul dintre cele mai însemnate construcții baroce, Palatul Brukenthal. Baronul a început lucrările după ce a fost numit guvernator al Transilvaniei pentru că avea nevoie de o reședință oficială și un loc pentru vasta sa colecție de artă. Acesta a fost inspirat de palatele vieneze, întrucât și-a petrecut o parte din viață în capitala Austriei.

Sursă foto: okazii.ro

Construcția a rămas în stăpânirea familiei Brukenthal până în anul 1872, ultimul descendent de la palat fiind baroneasa Wilhelmine Mylius – Brukenthal care a înstrăinat-o. În anii următori au fost schimbați mai mulți proprietari. Friedrich Boll a fost un proprietar care provenea din Germania și care a vândut casa lui Emil Porsche, cel care avea o fabrică de sticlă în zonă. În anul 1888 ansamblul de parcuri a fost vândut separat și achiziționat de frații sibieni Borger.

Sursă foto: palatulbrukenthalavrig.ro

Edificiul este amplasat în Piața Mare din orașul Sibiu în partea vestică, iar fațada principală este mult mai proeminentă în comparație cu celelalte clădiri din întreaga piață. Spre deosebire de alte palate realizate în spații deschise, Palatul Brukenthal a trebuit construit doar pe locul care fusese rezervat special pentru el. Acesta inițial a fost ocupat de două case medievale care au fost demolate special pentru a face loc noii construcții.

Sursă foto: cjsibiu.ro

Palatul se bucură de o curte interioară impresionantă. La primul etaj erau amplasate cele mai importante camere, precum camera de zi, camerele destinate oaspeților și birourile. Tot la acest etaj era amenajat dormitorul lui Brukenthal. Lucrurile erau amenajate în așa fel deoarece întreg etajul doi era destinat colecțiilor de artă și unei biblioteci de mari dimensiuni. Camerele din palat erau tapițate cu hârtie de culori diferite, cu diferite modele orientale precum păsări exotice și tufișuri cu flori. Exista o cameră de muzică unde tapetul avea un model floral oriental, în timp ce restul camerelor aveau tapet de culoare roșie.

Sursă foto: obiectiv.info

La parterul edificiului existau multe elemente baroce, precum rozete, festoane și urne. Tot în acest loc era amplasat și blazonul familiei Brukenthal, dar și simbolurile artelor muzicii și picturii. Ultimele erau exemplificate printr-o bufniță, scutul Minervei cu chipul Gorgonei și o paletă utilizată de pictori. Cei care s-au ocupat de creația acestei clădiri impunătoare sunt pietrarul Anton Hertzum, constructorul Franz Burger și sculptorul Simon Hoffmeyer.

Sursă foto: imperialtransilvania.com

În secolul al XX – lea a mai fost păstrat foarte puțin din parcul inițial al Palatului, nemaifiind păstrate toate varietățile de plante din trecut. În acest timp reședința de vară a avut mult de pierdut din farmecul de odinioară. Din anul 1999 terenul a intrat în proprietatea fundației Samuel von Brukenthal și după Prezbiteriului Comunității Evanghelice din Sibiu care deschide aici un sanatoriu, dar și un stabiliment termal. Toate acestea pentru ca din anul 2005 să fie desființat și sanatoriul care funcționa în clădire. Astăzi întreg complexul a fost reabilitat și deschis publicului larg, care vrea să se bucure de o atmosferă aparte la umbra Munților Carpați.

Sursă foto: wikimapia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol