Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Pe urmele lui Burebista: Tamasidava, a doua cetate dacică ca mărime după Sarmisegetusa

Cetatea a fost pentru prima dată menționată de către Ptolemeu în Geografia, care amintea despre trei vechi așezări importante ale geto-dacilor de-a lungul râului Siret, mai exact Tamasidava, Zargedava și Piroboridava.

Pe partea stângă a Siretului între localitățile Pancești și Racatau se găsește o cetate dacică ce poartă denumirea de Tamasidava. Aici în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite mai multe fragmente de ceramic, unelte specific activităților comerciale și podoabe.

Tamasidava fiind conform celor menționate de arheologi, a doua cea mai importantă cetate dacică ca mărime și bineînțeles ca importanță după cetatea de la Sarmisegetusa. Fiind situată în comuna Pâncești din situl arheologic, în care au avut loc săpături timp de circa 40 de ani, fiind abandonată în anul 1994.

Sursă foto: mediafaxfoto.ro

În anul 1968 au fost începute primele cercetări arheologice din zonă atunci fiind descoperite vaste materiale arheologice. Cetatea dacică de la Tamasidava s-a extins destul de mult în partea estică ajungând chiar și la câteva hectare în perioada sa de glorie, iar în prima parte a secolului I din epoca lui Burebista, ea a fost puternic fortificată beneficiind chiar și de un sanț de apărare.

Despre cetățuia dacică Tamasidava se spune că a fost intens locuită pe la începutul epocii bronzului mijlociu și prima epoca a fierului. În mod special în schimb din cea de-a doua epocă a fierului au fost descoperite nenumărate obiecte precum cupe, amorfe, ulcioare, boluri, obiecte confecționate din bronz și așa mai departe. Toate acestea dovedind că așezarea de antică de la Tamasidava juca rolul unei așa zise veritabile piețe de desfacere indiferent că era vorba despre produse provenite din import sau despre produse locale.

Sursă foto: sites.google.com

Așezarea dacică de la Tamasidava se găsește pe o așa zisă terasă a Siretului, chiar pe partea stângă care ajunge foarte aproape de valea râului, beneficiind de o poziție dominatoare cu o vizibilitate incredibilă asupra unei mari întinderi de pământ. Despre pantele sale abrupte se spune că îi conferă o apărare de excepție naturală, mai ales că vorbim despre mai bine de 35 de metri de la nivelul râului. Partea opusă în schimb este una mult mai accesibilă, aflându-se la poalele unui deal căruia i-a fost amenajat conform poveștilor și un șant de apărare de către primii oameni ai locului.

Sursă foto cover: sites.google.com

Exit mobile version