Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Peștera Cloșani și monocristalele din Munții Mehedinți

În județul Gorj foarte aproape de Satul Cloșani se ascunde peștera cu același nume, aceasta este una dintre cele mai impresionante din țara noastră, datorită formațiunilor realizate în pereții calcaroși. Peștera este una caldă având în subteran o temperatură medie de circa 11,3 grade Celsius, destul de umedă și fără curenți de aer.

Sursă foto: facebook.com

Formațiunea este amplasată într-o zonă deosebită din nordul Munților Mehedinți și este protejată de lege mai ales că a fost declarată rezervație naturală mixtă și inclusă în aria protejată a Parcului Național Domogled – Valea Cernei, fiind o adevărată bijuterie naturală.

Sursă foto: researchgate.net

Altitudinea la care se găsește peștera este de circa 440 metri cu galerii desfășurate pe două planuri orizontale și o suprafață totală de aproximativ 1000 de metri. Cele două trasee principale sunt denumite Galeria Laboratoarelor și Galeria Matei Ghica cu pereții interiori acoperiți de formațiuni calcaroase. În subteran se pot observa și mai multe coloane, stalagmite, flori de calcit și stalactite în diverse nuanțe de alb sau roșu.

Sursă foto: trecator.ro

În subteran se intră printr-o deschidere de mici dimensiuni orientată spre partea estică. Din punctul respectiv se merge aplecat până la o poartă metalică când tavanul se înalță încă 15 metri, iar ulterior drumul spre bifurcă spre Galeria cu Apă sau Galeria Ghica. Pereții au fost săpați în calcare jurasice fiind unici prin diversitatea monocristalelor. În funcție de aspectul sălilor acestea au primit denumiri precum Cetatea, Polița, Strunga lungă, Vizuina cu oase, Orga, Altarul Mare sau Mic, Strunga cu apă și așa mai departe.

Sursă foto: dordemunti.blogspot.com

De-a lungul timpului în subteran au avut loc mai multe cercetări care au scos la iveală faptul că aici trăiesc peste 70 de specii de animale acvatice sau terestre (o mare parte fiind microscopice), acestea sunt utilizate în prezent pentru experimente. Fauna din peșteră este una cavernicolă diversificată în rândul nevertebratelor precum insecte, arahnide, acarieni și multe altele.

Sursă foto: facebook.com

Cum era de așteptat, specific obiectivelor din România și din acest loc a luat naștere o legendă. Aceasta amintește despre un trecut îndepărtat pe când locul era plin de vegetație, flori frumos parfumate și cascade. Însă, toate acestea erau sub stăpânirea unui vrăjitor puternic și cunoscut. Din teama de a nu rămâne fără micul lui colț de rai a creat o boltă foarte mare din piatră denumită astăzi Piatra Mică. Din cauza întunericului format toate florile au împietrit, rămânând pe vecie ascunse în subteranul de sub Piatra Mică din Cloșani.

De reținut este faptul în peșteră există multe bogății naturale protejate de lege, așadar monumentul speologic nu se poate vizita fără aprobarea în prealabil al Institutului de Cercetare Speologică Emil Racoviță din București.

Sursă foto cover: dordemunti.blogspot.com

Exit mobile version