Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Poiana Narciselor, locul unde „mereu ai ceva nou de descoperit”

Poiana Narciselor este denumirea dată de oameni pentru Rezervația Naturală Dumbrava Vadului, aceasta reprezintă cea mai mare suprafață din Europa unde se găsesc frumoasele flori. Cu o întindere de circa 400 de hectare aria protejată poate fi găsită cu ușurință de la zeci de metri distanță datorită miresmei florilor. În Poiana Narciselor se găsesc milioane de flori, iar în anumite zone sunt găsite chiar și peste 100 de fire pe un metru pătrat. Ochii vizitatorilor sunt încântați de gingășia florilor încă de la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai și până la finalul lui iunie a fiecărui an.

Sursă foto: blog.hotelguru.ro

Există și o legendă conform căreia florile au crescut pe mormântul unui tânăr pe nume Narcis, un baiat frumos despre care se spune că era îndrăgostit de propriul chip. Așadar, nu trebuie să fim surprinși de faptul că anul mii de turiști vin să admire locul, ținând cont de frumusețea și parfumul din jur. Indiferent dacă ajung din greșeală sau din curiozitate aici turiștii se minunează de splendoarea naturii.

Sursă foto: istoriesinumismatica.wordpress.com

Poiana Narciselor a luat naștere datorită solului pozdolic care favorizează creșterea și întreținerea acestei flori. Deoarece în zonă sunt puțini copaci razele soarelui au reușit să ajungă foarte aproape de sol. Acești factori îmbinați cu dragostea localnicilor pentru loc, au creat o zonă de-a dreptul unică în Europa cu care ne putem mândri. Am precizat de iubirea localnicilor pentru flori, deoarece aceștia sunt protectorii narciselor și cei care împiedică turiștii să rupă florile, iar în timp să distrugă poiana din munții Făgăraș.

Sursă foto: lauracosoi.ro

Narcisele nu sunt singurele flori care cresc în această zonă, aria protejată se bucură de o floristică care include mai multe specii vegetale printre care bulbucul de munte, gălbenele, stupiță, coada vulpii și multe altele, dar și o faună foarte diversificată din care fac parte mamifere, reptile, păsări, amfibieni, insecte și nenumărate specii de fluturi rari.

Ceva este deosebit aici. Nicăieri în ţară nu mai există aşa ceva. Solul are ceva deosebit. În fiecare an, ne minunăm de frumuseţea florilor. Chiar dacă le vedem de-o viaţă, mereu ai ceva nou de descoperit. Turiştii care vin aici sunt foarte încântaţi. Mulţi rămân muţi de uimire. Chiar dacă este interzis să culegi flori, puţini rezistă şi tot iau câteva fire. Rezervaţia s-a păstrat pentru că nu a fost atinsă de pesticide şi de alte lucruri artificiale. Este o minune a naturii ce nu a fost alterată de mâna omului“ a declarat un locuitor din Vad, Gheorghe Mermenean, pentru adevărul.ro.

Sursă foto: youtube.com

La Poiana Narciselor care se află la circa 50 de kilometri de orașul Brașov, se ajunge înaintând pe DN1 până înainte de orașul Făgăraș unde se schimbă direcția de merg către localitatea Vad. De acolo se ajunge foarte ușor la poiana urmând mireasma narciselor. De reținut este faptul că la Vad are loc în fiecare an Festivalul Narciselor, o sărbătoare care are se ține mereu pe 21 mai, atunci când credincioșii îi sărbătoresc pe Împărați Constantin și Elena. Atunci tinerii din satele apropiate se îmbracă în haine populare și se întrec în tradiții respectiv jocuri uitate. Datorită acestui festival turiștii au ocazia să încerce din produsele autentice ale zonei Făgărașului.

Exit mobile version