29 martie 2024, 8:56

Descoperă România. Salina Praid, inima de sare din centrul țării

La numai zece kilometri de stațiunea Sovata din județul Harghita se găsește Salina Praid. Acesta se numără printre cele mai mari mine de sare din România și Europa. Cu o exploatare ce durează de sute de ani aceasta reprezintă principala sursă de venit pentru oamenii din zonă, mai ales că mulți dintre ei lucrează în subteran. Datorită exploatărilor de sare, în subteran s-au format goluri de mari dimensiuni care au facilitat un microclimat de salină și temperaturi constante între 14 respectiv 16 grade C, inclusiv o umiditate scăzută de 66 – 70%.

Sursă foto: hotnews.ro

Pentru vizitarea salinei Praid se achiziționează bilet de la aproximativ 100 de metri distanță de intrarea în mină. De acolo accesul în galeriile subterane se face cu autobuzul pentru circa 1.250 de metri și o diferență de nivel de -71 de metri. Din acel punct pentru alți 24 de metri se coboară pe o scară din lemn care duce la primul nivel.

Sursă foto: cotidianul.ro

Acest nivel este destinat turiștilor și se întinde pe 1.300 de metri. Odată ajuns aici ai parte de tot confortul de la baze de tratament, la cafenele, locuri de distracție, biliard, o galerie retrasă pentru rugăciune, o bibliotecă ș.a.m.d. Capela din salină datează din anul 1993, iar din acea perioadă în fiecare miercuri, joi și vineri aici se țin slujbe pentru ortodocși, catolici și reformați. Bineînțeles că nu lipsește muzeul minei de sare care cuprinde vechile utilaje folosite în diferite perioade istorice și pentru ca toți oamenii să fie întâmpinați cum se cuvine de puțin timp aici funcționează o galerie a vinurilor, unde se pot degusta tot soiul de „licori”.

Sursă foto: cotidianul.ro

Temperatura medie din subteran este de 16 grade Celsius, iar pereții și tavanul beneficiază de mai multe formațiuni salifere. Pe timp de vară numărul celor care vin aici să se trateze sau sunt doar în vizită ajunge până la 2500 respectiv 3000 de persoane pe zi. Microclimatul Salinei Praid este acela care favorizează condițiile pentru salinoterapie. Din punct de vedere fizico-chimic factorii care permit acest lucru sunt umiditatea și temperatura aerului, gradul de puritate al acestuia, concentrația de CO2, cantitatea de  ozon și aeroionizarea negativă.

Tot studiile au dovedit că în salina Praid se găsește o metodă eficientă pentru ameliorarea stărilor pe care le au cei care suferă de boli ale căilor respiratorii. Tratamentul constă în două, trei sau patru ore petrecute în salină pe zi în funcție de spusele medicului. Pentru adulți durata tratamentului se întinde pe 16 sau 18 zile în timp ce copii petrec între 10 și 12 zile.

Sursă foto: libertatea.ro

Înafară de vizita propriu-zisă a salinei turiștii pot viziona filme în cadrul unui cinematograf, să experimenteze traseul de aventura parc, să joace ping-pong sau biliar ș.a.m.d. La ieșirea din salină de asemenea se poate admira statuia Sfintei Varvara cea supranumită protectoarea minerilor, dar și legenda ei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol