Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Teiul secular, simbolul orașului Iași

Teiul lui Eminescu este vizitat de mii de localnici și turiști în fiecare an. Monumentul natural se găsește în parcul Expoziției din orașul Iași, fiind un punct de atracție pentru îndrăgostiți și iubitori de poezie.

Sursă foto: radioiasi.ro

Autoritățile din județ fac tot ce le stă în putință pentru ca arborele să fie ținut în viață chiar dacă a trecut de mult peste vârsta de jumătate de secol. Culoarea teiului este argintie și specia din care face parte are o durată a vieții estimată la 540 de ani. Așadar Agenția pentru protecția Mediului Iași a ajuns la concluzia că arborele are o vârstă de aproximativ 458 de ani, dar conform unui biolog pe nume Ionel Lupu care în anul 2013 a făcut o cercetare cu privire la monumentul natural reiese că vârsta lui este de circa 540 de ani. Biologul a ajuns la aceste date prin utilizarea unor carote de lemn, extrase chiar din arbore prin intermediul unui burghiu Pressler.

Sursă foto: curierul-iasi.ro

Copacul a fost asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu și este catalogat ca fiind cel mai important arbore monument din România și cel mai de preț simbol al Iașului. De-a lungul timpului arborele a trecut printr-o serie de tratamente, primul având loc în anul 1953 pe când a fost despicat în urma unei furtuni, urmând să fie curățat și susținut pe console metalice. În anul 1990 și în anul 2014 au urmat alte tratamente speciale pentru faimosul copac.

Sursă foto: dcnews.ro

Copacul monument trăiește și astăzi datorită unui fenomen biologic foarte rar, mai exact rădăcinile au reușit să crească chiar prin interiorul trunchiului putrezit și astfel să ajungă până în pământ.

Cei de la Direcția Serviciului Public Municipal ( DSPM ) din Iași sunt de părere că Teiul lui Eminescu este un copac simbol și care merită toate lucrările de întreținere, mai ales că reprezintă un punct de atracție principal pentru oraș.

Arborele este vechi, nu aş putea spune cu exactitate care este vârsta lui. Însă ce pot să vă spun este că e un simbol important al Iaşului şi un punct de atracţie turistică”, a menționat șeful de la DSPM. Instituția are în administrare Parcul Expoziției din Copou.

Teiul lui Eminescu este introdus în categoria monumentelor, astfel încât toate lucrările de susţinere şi întreţinere trebuie efectuate cu acordul Academiei Române. De exemplu, orice toaletare trebuie făcută în acest mod. Nu pot tăia o creangă de acolo fără acel acord. Din Teiul lui Eminescu au răsărit lăstare, chiar dacă arborele iniţial este extrem de vechi. De-a lungul timpului, el a fost revitalizat de către specialişti”, a declarat șeful DSPM. Conform acestuia orice lucrare indiferent de mărimea sa trebuie să primească avizul Academiei Române.

Sursă foto: ziaruldeiasi.ro

Dacă luăm în considerare afirmațiile făcute de profesorul Mandache Leocov, cel mai important arbore monument din România a intrat și în atenția lui Gheorghe Asachi în perioada când făcea planurile pentru grădina Copou. ”La umbra acestui tei, ieşenii îl întâlneau frecvent pe marele nostru poet Mihai Eminescu, fie alături de Veronica Micle, fie alături de bunul său prieten, Ion Creangă. După plecarea lui la Bucureşti, ieşenii au botezat acest arbore -Teiul lui Eminescu-.“, conform fostului director de la Grădina Botanică din Iași. În fața arborelui poate fi admirat și un bust din bronz al lui Mihai Eminescu, care este opera sculptorului Ion Mateescu.

 

 

Exit mobile version