Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Turnul Ștefan, simbolul medieval din Baia Mare

Turnul Ștefan este un Turn-clopotniță din Baia Mare, în trecut acesta a făcut parte din biserica cu hramul „Sfântul Rege Ștefan”. Situat între străzile Crișan și 1 Mai, acesta a fost construit în secolul al XV-lea și măsoară aproximativ 50 de metri. Biserica a fost atestată pentru prima dată în anul 1347, iar inaugurarea edificiului a avut loc în mod oficial abia în anul 1387.

Sursă foto: ro.pinterest.com

Turnul realizat din piatră masivă a fost construit la inițiativa principelui de atunci Ioan de Hunedoara, cu scopul de a marca victoria împotriva trupelor otomane de la Ialomița din anul 1442. Ridicarea turnului a fost începută după anul 1446, dar ea a fost finalizată tocmai în anul 1468 sub domnia lui Matia Corvinul.

Sursă foto: destepti.ro

În anul 1619 partea superioară a construcției a fost refăcută în formă piramidală, cu baza pătrată, patru turnulețe și un clopot. După alți nouă ani a fost montat un ceas cu lună. Mecanismul din secolul XVII-lea fiind recondiționat ulterior de o firmă olandeză, specializată în recondiționarea ceasurilor vechi. Însă și aceștia au avut nevoie de șapte luni de muncă asiduă pentru a-l face să funcționeze până în prezent.

Sursă foto: facutinmaramures.ro

De-a lungul timpului cele două clădiri din apropierea turnului au suferit de pe urma trăsnetelor urmate de incendii, astfel din anul 1763 a fost refăcut doar turnul căruia i-a fost adăugat un pridvor în partea superioară. Intrarea în turn se face prin ușa amplasată în partea sudică. Până la primul nivel turiștii trebuie să urce o scară de piatră în spirală, iar de acolo până în următorul punct (foișorul) accesul se face pe scări confecționate din lemn. Din clădirea care măsoară aproximativ 50 de metri se poate vedea o panoramă inedită asupra întregului oraș. Acesta este motivul pentru care în trecut edificiul era utilizat de pompieri pentru a supraveghea orașul și a localiza incendiile.

Ultima dată turnul a fost reabilitat în cadrul proiectului „Reabilitarea și promovarea identității culturale și istorice Piața Cetății – Turnul Ștefan”, care s-a desfășurat între anii 2007 respectiv 2013 în Municipiul Baia Mare.

Sursă foto: tudorphotoblog.blogspot.com

Turiștii care doresc să viziteze turnul trebuie să știe că urcările se fac din oră în oră după bătaia clopotului. Aceștia au de urcat circa 165 de scări înguste de piatră sau lemn până în foișor, iar programul este de marți până vineri între orele 8:00 – 18:00, în timp ce sâmbăta și duminica accesul se face între 11:00 – 19:00, luni este închis.

Exit mobile version