Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Valea Arieşului şi Ţara Moţilor, locul perfect pentru un weekend în Transilvania

Valea Arieșului este una dintre cele mai bune opțiuni atunci când ne dorim o escapadă de weekend în Transilvania. În numai două zile doritorii cu chef de aventură și drumeție pot vizita principalele atracții turistice din zona, aici fiind vorba de obiective de interes geologic, istoric și turistic.

Valea Arieșului este întinsă pe o suprafață de 164 de kilometri și traversează județele Cluj și Alba. Despre râul Arieș se știe că traversează Țara Moților, o zonă foarte bogată în aur și argint, aici find vorba despre Roșia Montană, Baia de Arieș sau Bucium. Mai jos lăsăm căteva obiective turistice din zonă.

Sursă foto: pensiuneacheileapusenilor.ro

Groapa Ruginoasă se află în zona de sud – est a județului Bihor și este cuprinsă în aria de interes a Parcului Național Apuseni. Aici întâlnim o depresiune adâncă cu un diametru de circa 600 de metri și mai bine de 100 de metri adâncime. Groapa Ruginoasă reprezintă un fenomen geologic, dar și un peisaj unic pentru țara noastră, din acest motiv fiind considerată o arie de interes național.

Cascada Varciorog se numără și ea printre atracțiile turistice ale zonei fiind de-a dreptul fascinantă atunci când apele au nivelul ridicat.

Cu o înălțime de 15 metri aceasta face parte dintr-o rezervație naturală protejată de lege. Dezvoltată pe tot cursul superior al râului Vârciorog, căderea de apă naturală este printre cele mai impresionante din zonă.

Sursă foto: turistinfo.ro

Un alt obiectiv impresionant este Barajul Mihoești, acesta se află în munții Bihor și măsoară o înălțime de circa 30 de metri, fiind amenajat în jurul anului 1987.

Pe partea opusă a barajului putem  observa chiar și monumentul „Craiul Munților și a Moților ” Avram Iancu. De aici curioșii pot admira o priveliște superbă și de-a dreptul unică spre Muntele Mare, Munții Bihorului și Muntele Trascaului.

Casa lui Avram Iancu se află în satul Incești, chiar la intrarea în comuna care poartă același nume. Despre casă se spune că a fost ridicată în anul 1801 și este una cu specific motesc, cuprinzând diverse obiecte care i-au aparținut lui Avram Iancu, conducătorul revoluției din anul 1948. Aici se găsește tunul, fluiele, săbiile, dar și alte arme care i-au aparținut cânda eroului Iancu.

Sursă foto cover: totuldespremame.ro

Exit mobile version