Site icon Editia de Dimineata

Descoperire fără precedent lângă Stonehenge. Arheologii au găsit cea mai mare structură preistorică din Marea Britanie

Arheologii britanici au făcut o descoperire fără precedent, chiar lângă celebrul monument Stonehenge. Aceștia au găsit un cerc de stâlpi îngropați adânc în pământ, fiind consideratî cea mai mare structură preistorică găsită vreodată în Mare Britanie, anunță Descoperă.ro. 

Potrivit descoperirilor, se pare că în urmă cu 4.500 de ani, dată la care oamenii neolitici construiau una dintre cele mai importante monumente ale lumii, aceștia au mai îngropat și o serie de stâlpi aliniați, care formează un cerc cu un diametru de 2 kilometri. Această structură pare să fie o altă zonă sacră, fiind amplasat la 3 kilometri nord-est față de Stonegenge.

Sursă Foto: Descoperă.ro

Desocoperirea a fost numită de profesorul Vincent Gaffney, arheolog principal al proiectului că este de o „importanță fără precedent pentru Marea Britanie”. „Cercetătorii cheie de la Stonehenge au fost uimiți de dimensiunea structurii și de faptul că nu a fost descoperită până acum”, a mai adăugat Gaffney, mai arată Descoperă.ro. 

„Nici nu pot explica efortul care ar fi fost necesar pentru îngroparea stâlpilor cu unele din piatră, lemn sau os”, a mai spus arheologul, scrie The Guardian.

Sursă Foto: Descoperă.ro. 

Diferența dintre Stonehenge și noul ansamblu descoperit este dată de poziționarea celor două structuri. După cum este cunoscut, Stonehenge era poziționat în funcție de solstiții, însă Gaffney spune că forma structurii descoperite recent indică o „declarație cosmologică imensă și nevoia de a o inscripționa în pământ”.

Totodată, cercetătorii mai arată și faptul că edificiul ar fi avut și o conotație mistică, aceasta ghidând oamenii spre un loc sacru aflat în centrul său sau i-ar fi avertizat sa nu intre.

În plus, arheologii susțin că structura ar fi ghidat oamenii spre un loc sacru aflat în centrul său sau ar fi avertizat oamenii să nu intre.

Sursă Cover: Descoperă.ro

Exit mobile version