Site icon Editia de Dimineata

Descoperire istorică în Marea Neagră. A fost găsită epava navei „Armenia”, scufundată de aviația germană în timpul războiului

După ani de căutări în Marea Neagră, a fost găsită epava navei „Armenia”, scufundată de aviația germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cercetătorii ruși au reușit să descopere vaporul sanitar din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, care fusese scufundat de aviația germană cu tot cu miile de oameni la bord.

Nava „Armenia”, construită în 1928 pe șantierele din Leningrad, avea la bord răniţi şi civili refugiaţi din Crimeea, în momentul în care a fost torpilată de aviația germană, în Marea Neagră.

Salvați doar opt

La bordul vasului, care nu era înarmat, se aflau peste zece mii de oameni – ostași răniți, personal medical, femei și copii. Au fost salvate doar opt persoane.

Dezastrul s-a produs în 7 noiembrie 1941, fiind considerat una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie. Prin comparație, la bordul celebrului pachebot Titanic se aflau 1.600 de oameni, scrie Life.ru.

La 11.30, la 25 de mile depărtare de Yalta, „Armenia” este atacată de un bombardier Heinkel He 111. O bombă a ratat, celalată a lovit în plin. Nava s-a scufundat în doar câteva minute.

La 1.500 de metri adâncime

La 27 aprilie, Societatea Geografică Rusă a anunțat că pe fundul Mării Negre a fost descoperită nava “Armenia”. Vasul se află la o adâncime de 1500 de metri, la 15 mile maritime (aproximativ 28 de kilometri) de țărmul Yaltei. Este rezultatul expediției comune a Ministerului Apărării al Rusiei și Societății Geografice Ruse.

Căutările insistente au continuat peste 35 de ani. Dosarul numărul 19 din Arhiva Centrală Militar-Navală, legat de tragedia vasului “Armenia”, a fost secretizat în anii 40, accesul la el fiind interzis.

Referință geografică

Singura referință geografică a fost descoperită la Muzeul Serviciului Medical al flotei de la Marea Neagră în anul 1991 – informația despre atacul aerian în apropierea satului Gurzuf, în preajma muntelui Medved.

Însă adâncimile mari și relieful complicat în această zonă din mare au complicat operațiunile de căutare. Chiar și cunoscutul american Robert Ballard, care a găsit vasele scufundate “Titanic” și “Bismarck”, nu a reușit să găsească “Armenia”,  în ciuda echipamentului sofisticat de care dispunea.

Este întreagă

Deși s-a spus că nava s-ar fi rupt în două după ce a fost bombardată, în imaginile surprinse cu ajutorul unui vehicul submersibil controlat de la distanță se vede că epava este întreagă.

Scufundarea acestui transport sanitar este considerată una din cele mai mari tragedii din istoria navigației pe mare. Tragedia trebuie să devină cunoscută întregii umanități. Pentru ca lumea să nu uite de ororile și victimele celui de-Al Doilea Război Mondial.

Exit mobile version