Site icon Editia de Dimineata

Descoperire senzațională pe traseul autostrăzii Sibiu – Nădlac

Sursa www.ziuadevest.ro

În timp ce se efectuau săpături pentru construirea autostrăzii ce leagă oraşul Sibiu de Nădlac, o echipă de cercetători au făcut o descoperire de senzație prin care vom scrie o nouă filă în cartea istoriei.

Arheologii au descoperit, în timpul săpăturilor pentru construirea autostrăzii, un oraş imens, cel mai vechi din Transilvania, mai vechi chiar decât piramidele egiptene, care, potrivit specialiştilor, au fost construite în perioada 2.630 — 2.611 î.Hr.

Sursa www.historia.ro

Cercetătorii atestă că oraşul ar data din 4.200 î.Hr. Această așezare antică a fost descoperită în localitatea Turdaș, judeţul Hunedoara, şi se întinde pe 100 de hectare. Zidurile sale imense de apărare, cartierele gigantice și multitudinea de vase și statuete valoroase oferă ruinelor un cadru estetic aparte.

„Un sistem de apărare din acea vreme, pe o așa mare suprafață, nu s-a putut cerceta în Europa: costă foarte mult. Noi am avut această șansă datorită autostrăzii”, a declarat Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetărilor conform uti24.ro.

Sursa stirileprotv.ro

Ceea ce i-a surprins pe arheologi a fost structura ruinelor, din care au dedus că existau „case imense și ca înălțime și anvergură, cu podina suspendată”. Din cauza inundaţiilor frecvente, oamenii și-au construit case suspendate, pe stâlpi imenși de 6-8 metri. S-au descoperit șase orizonturi de arhitectură suprapuse, dar și un număr foarte mare de complexe arheologice: peste 3.000.

Exploratorii au rămas profund impresionați de complexitatea sitului, care reprezintă un adevărat sistem de fortificații compus din 11 palisade și șanturi successive.

„Trebuie să ne gândim la un mare centru regional al acelui moment. (…) Am găsit 60 de cuptoare pentru arderea obiectelor de mici dimensiuni și singura concluzie care se poate trage este că aici se făceau statuetele, idolii pentru o țară. Și această mare așezare sacră cu caracter urban livra aceste piese, consacrate deja, spre comunități. E singura așezare din toate cele cercetate până acum din Europa neolitică care are un număr așa mare de cuptoare”, a explicat Sabin Adrian Luca.

Exit mobile version