Site icon Editia de Dimineata

Descoperire stranie: tatuaje pe întregul strat de piele al unui bărbat francez

Pielea unui bărbat, bine conservată și plină de tatuaje, aflată într-o colecție privată din Londra, a fost studiată în premieră și a dezvăluit o poveste interesantă despre viața lui. Părți de piele umană tatuate au fost păstrate ca ciudățenii medicale în secolul al XIX-lea, fiind considerate exemplare antropologice în cazul popoarelor indigene din Pacific, Asia și America de Nord, dar și mostre de patologie pentru europeni în contextul în care tatuajele au fost asociate mereu cu infracționalitatea.

Subiectul celui mai recent studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie, nu a reprezentat un simplu fragment de piele cu un tatuaj sau două pe el. A fost cercetat întregul strat de piele al unui bărbat adult. Stratul de piele a fost excizat de la glezne și până în vârful capului, inclusiv fața și urechile.

Exemplarul din Franța avea multe tatuaje cu imagini și texte pe membre și pe trunchi, ceea ce a și permis o bună conservare a lor. „BONHEUR”, cuvântul francez pentru fericire, a fost tatuat cu majuscule deasupra organelor sale genitale. Din această cauză, cercetătorii l-au numit „Monsieur Bonheur” („Domnul Fericire”), deoarece numele său nu este cunoscut.

O ancoră și textul „Vive La Flotte” („Trăiască flota”) indică faptul că a fost marinar la un moment dat. Există unele indicații care arată că ar fi putut avea probleme cu forțele de ordine: un desen cu două săbii încrucișate și textul „Mort aux Commissaires” („Moarte comisarilor”).

Există și o abordare mai metaforică: un tatuaj al unui bărbat în uniformă înlănțuit de un stâlp, cu o pasăre care-l eliberează prin mesajul „liberté” din cioc. La baza stâlpului apare anul 1883, cel mai probabil data încarcerării sau eliberării sale.

Foto: Martin J. Smith, A. Starkie, R. Slater, H. Manley

Exit mobile version